ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΑΣΟΥ

Το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου βρίσκεται στο Βορειοανατολικό άκρο της Αρχαίας Πόλης. Ήταν κατασκευασμένο σε μια φυσική κοιλότητα του λόφου στην περιοχή Λιμένα,εντοπίζεται το Αρχαίο θέατρο του νησιού, ένα τμήμα του οποίου εδράζεται στην παρειά του τείχους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Η πρώτη αναφορά σε αυτό έγινε στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. από τον Ιπποκράτη, ο οποίος είχε επισκεφτεί το νησί ως γιατρός μετά από σεισμό, αλλά δεν είναι γνωστό αν είχε αυτό το επάγγελμα. Η πρώτη φάση του χρονολογείται στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. μετέλη του 4ου, ενώ κατά τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο αλλάζει η χρησιμότητα του, όταν παράλληλα με τις θεατρικές παραστάσεις πραγματοποιούνται θηριομαχίες και μονομαχίες. Τον 2ο αι. μ.Χ. μετατρέπεται σε αρένα, ενώ την ίδια περίοδο ανακατασκευάζεται το κτίριο της σκηνής και το προσκήνιο με μέλη της Ελληνιστικής περιόδου.

Οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1920 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, και συνεχίστηκαν το 1921, που αποκαλύφθηκε το προσκήνιο, ένα μεγάλο μέρος από την ορχήστρα κι ένα πολύ μικρό από το κοίλο. Η μορφή που θα αποκατασταθεί ανήκει στη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο.

2

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΡΑ

Το 1961 αφου στερεώθηκαν τα μαρμάρινα ειδώλια του κοίλου, και έγιναν κάποιες εργασίες  το μνημείο παραδόθηκε προς χρήση φιλοξενώντας εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου.

   Οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρούν οι εργασίες, σε συνδυασμό με τη φυσική διάβρωση του χωμάτινου υπόβαθρου καθιστούσαν το μνημείο επικίνδυνο, οι παραστάσεις απαγορεύτηκαν το 1984. Οι αναστηλωτικές εργασίες συνεχίστηκαν το 1992, τα καλοκαίρια το θέατρο δινόταν για παραστάσεις και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, μέχρι που το 2012 έκλεισε και πάλι και μετατράπηκε σε ένα απέραντο εργοτάξιο, με στόχο να αναδειχτεί η πλούσια ιστορία του μνημείου και του νησιού.

   Στις αρχές του 2023, εξέφρασαν την πεποίθηση πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος το φετινό καλοκαίρι να απολαύσει το κοινό παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Θάσου. Καθώς όμως το καλοκαίρι τελειωσε , κατι τετοιο δεν έγινε εφικτό.

   Οι ρυθμοί των εργασιών που γίνονται αυτό το διάστημα είναι πυρετώδεις και εκτιμάται πως στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου θα είναι έτοιμο, έτσι ώστε το καλοκαίρι του 2024 να ανάψουν και πάλι τα φώτα και να υποδεχτεί πλήθος θεατών, Ελλήνων και ξένων.

ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΩΝ

Γιάννης Γλυκός, Αναστασία Κατσαούνη, Ζωή Περχανίδου – Στ΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης