Τα σαρακοστιανά και η διατροφική τους αξία

Ταραμάς

Ένα από τα πιο αγαπημένα μας εδέσματα την Καθαρή Δευτέρα αλλά και όλη τη Σαρακοστή είναι ο ταραμάς. Είναι φτιαγμένος από αυγά ψαριού πλούσιος σε κάποια θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, βιταμίνες Α και Δ συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς .

Σησαμένιος χαλβάς

Είναι το πιο διαδεδομένο γλυκό της νηστείας με πολλά οφέλη για την υγεία. Περιέχει ταχίνι και λιγνάνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο για γερά οστά , βιταμίνες Β1 , Β2 και νιασίνη για ενέργεια και για πιο υγιεινή επιλογή μπορούμε να βρούμε χαλβά με μέλι ή στέβια αντί για ζάχαρη.

Λαγάνα

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται! Η ιστορία της λαγάνας ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει “Λαγάνα πέττεται” δηλαδή “Λαγάνες γίνονται”. Αλλά και ο Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει ότι η λαγάνα είναι “Το γλύκισμα των φτωχών”.
Το έθιμο της λαγάνας δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου στο διάβα των αιώνων και σήμερα παρασκευάζεται με μεράκι από τους αρτοποιούς της κάθε συνοικίας, πάντα τραγανή, νόστιμη και πασπαλισμένη με σουσάμι έχοντας μια ξεχωριστή γεύση.

Η λαγάνα είναι πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων και προσφέρει άμεση ενέργεια στον οργανισμό, ενώ περιέχει και ασβέστιο εξαιτίας του σουσαμιού. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες τις «λιγνάνες» οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μείωση της χοληστερίνης και τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, θέλει προσοχή στην κατανάλωσή της, καθώς οι θερμίδες της μπορεί να φτάσουν τις 100 σε μια μεγάλη φέτα.

Ελιές

Οι ελιές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής και είναι ένας μεζές που δεν λείπει ποτέ από κανένα ελληνικό σπίτι. Έτσι, πρωταγωνιστούν και στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορα είδη, θρούμπες, μαύρες ή πράσινες, σε άλμη, ξίδι, ή λάδι.

Οι ελιές εκτός από την νοστιμιά τους μας προσφέρουν και πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες και οφέλη για την υγεία μας.

Πρώτα από όλα είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε. Προστατεύουν από την αναιμία (έλλειψη σιδήρου) και αποβάλλουν την υπερβολική χοληστερόλη από το αίμα. Ακόμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και για καλοήθεις και κακοήθεις όγκους .

Αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, ως εναλλακτική λύση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Τέλος,  βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων του αίματος.

Αφροδίτη, Φωτεινή, Γιώργος Γ. , Μιχαέλα: Β΄τάξη 18ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης