Η δημιουργία της Βουλγαρικής Εξαρχίας

Η Βουλγαρική Εξαρχία (Българска екзархия) συστήθηκε ως αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία με σουλτανικό φιρμάνι, κατά παράβαση των χριστιανικών διατάξεων και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 28 Φεβρουαρίου 12 Μαρτίου 1870, έχοντας ως έδρα την Κωνσταντινούπολη. .

Το 1953 η Βουλγάρικη Εξαρχία έγινε Βουλγάρικο Πατριαρχείο, η έδρα του οποίου μεταφέρθηκε στη Σόφια, αλλά το κτήριο της Εξαρχίας υπάρχει ακόμα στην Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή Şişli και είναι ανοιχτό για τουρίστες.

Η Οθωμανική Πύλη, διαβλέποντας τους κινδύνους για την ακεραιότητα της Αυτοκρατορίας από την ανάδυση των βαλκανικών εθνικισμών, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το βουλγαρικό κίνημα για να διασπάσει τους Ορθόδοξους λαούς. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η καταδίκη του εθνοφυλετισμού και της Βουλγαρικής Εξαρχίας ήταν αναπόφευκτη, όχι μόνο για θεολογικούς αλλά και για εθνικούς λόγους.

2

Ο Άγιος Σωφρόνιος της Βράτσα υπήρξε ιερομόναχος και Επίσκοπος της πόλης Βράτσα της Βουλγαρίας και από τους πρωτεργάτες της βουλγαρικής εθνογένεσης. Μέσα στις εκκλησίες κηρύσσει σε απλή βουλγαρική γλώσσα και προσπαθεί να σταματήσει τους εξισλαμισμούς. Επίσης, ως πρόεδρος επιτροπής, με τη βοήθεια του Τσάρου της Ρωσίας, καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομοεθνών του κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1806 – 1812. Από τότε αρχίζει και η έντονη παρουσία της Ρωσίας στη Βαλκανική ως προστάτιδα δύναμη των ορθοδόξων χριστιανών.

3

ΠΗΓΕΣ:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%95%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B1

https://apothesis.eap.gr/archive/item/95972

https://www.ime.gr/projects/tanzimat/gr/main/513.html

http://users.sch.gr/markmarkou/1871_1900/1892/non_can/bul1892.html

Χριστίνα Γεωργιάδου , Μαρία Μαρίνα Μπαξεβάνου – Στ΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης