Η ανάπτυξη της τεχνολογίας μέσα στο χρόνο

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ

Ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα, αν όχι το σπουδαιότερο όλων, αποτελεί η ανάπτυξη και η εξέλιξη που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία.

Ίσως, μάλιστα, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό εργαλείο της τεχνολογικής αυτής εξέλιξης, το διαδίκτυο, αποτελεί ένα από τα πλέον κυρίαρχα μέσα στα οποία βασιζόμαστε για να διεκπεραιώσουμε πλήθος εργασιών στα πλαίσια της καθημερινότητάς μας.

Εργασίες και διαδικασίες όπως η επικοινωνία, οι μεταφορές, οι μετακινήσεις και η εκπαίδευση έχουν βελτιωθεί σε ποιότητα, αλλά και έχουν εξελιχθεί ταυτόχρονα χάρη στην τεχνολογία.

Η ιατρική, μέσω της ρομποτικής και των εξελίξεων στη διάγνωση και στη θεραπεία έχει αυξήσει το προσδόκιμο ζωής αλλά και μειώσει το κόστος νοσηλείας.

Πλέον σχεδόν όλες οι πτυχές της καθημερινότητάς μας είναι αλληλένδετες με την τεχνολογία και ολοένα και γίνονται ακόμη περισσότερο. Από τη μία πλευρά αυτό αποτελεί μία άκρως σημαντική εξέλιξη. Από την άλλη, ο τρόπος που χρησιμοποιείται η τεχνολογία σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητείται καθώς εκτός από τα θετικά έχει φέρει και πολλά αρνητικά. Η τεχνολογία έχει συμβάλλει μεν, με την εφεύρεση του σταθερού τηλεφώνου και ύστερα των κινητών, στο γεφύρωμα του χάσματος της επικοινωνίας λόγω απόστασης. Ωστόσο, η δημιουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα πλαίσια αυτής της γεφύρωσης, συχνά αμβλύνει το πρόβλημα της ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Χάθηκε η ουσιαστική επαφή καθώς οι άνθρωποι επικοινωνούν πια μέσα από μια οθόνη.

Η ιστορία της τεχνολογίας είναι η ιστορία της επινοήσεως εργαλείων συστημάτων και τεχνικών για την εξυπηρέτηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.  Από την αρχαία Ελλάδα, υπήρχαν κάποια σημαντικά ευρήματα της τεχνολογίας, που διευκόλυναν τους ανθρώπους τις εποχής εκείνης σε διάφορα θέματα. Η τεχνολογία τον 20ο αιώνα, έχει  αναπτυχθεί σημαντικά. Έχει επηρεάσει φανερά στην υγεία των ανθρώπων, στις μεταφορές, την εκπαίδευση και άλλους τομείς. Κυρίως όμως, έχει επηρεάσει το περιβάλλον γύρω μας στο οποίο παρουσιάζονται διάφορα πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Στη συγκεκριμένη αυτή σελίδα θα κάνουμε μια αναφορά στους τομείς που έχει επηρεάσει η τεχνολογία και το πως έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας σήμερα.

Η μεταφορά κάποτε…

Η ιστορία των μεταφορών είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής. Ο πρωτόγονος άνθρωπος μετακινούνταν βαδίζοντας σε αναζήτηση τροφής ή από περιέργεια να γνωρίσει το περιβάλλον του. Γρήγορα όμως κατάλαβε, ότι οι φυσικές του αντοχές για να διανύει μεγάλες αποστάσεις ήταν περιορισμένες και πολύ περισσότερο περιορισμένη η ικανότητά του να μεταφέρει βάρη σε σημαντικές αποστάσεις. Οι αδυναμίες αυτές οδήγησαν τον άνθρωπο σε αναζήτηση διαφόρων μέσων μεταφοράς τόσο για τον ίδιο όσο και για τα αγαθά του, ξεκινώντας αρχικά τη χρησιμοποίηση ζώων στη ξηρά και από το πρωτόγονο μονόξυλο στις λίμνες και τους ποταμούς βγήκε στη θάλασσα. Έτσι, παράλληλα με τις καταπληκτικές του εφευρέσεις έφθασε  στα εξελιγμένα σύγχρονα μέσα μεταφοράς.

Η μεταφορά σήμερα…

Τις σημερινές χερσαίες μεταφορές τις χρησιμοποιούμε για να μεταφερθούμε πάνω στη Γη. Τα μέσα μεταφοράς είναι: το οδικό δίκτυο , ο σιδηρόδρομος και οι αγωγοί πετρελαίου και οι αγωγοί φυσικού αεριού. Τα θαλάσσια μέσα μεταφοράς έχουν ακριβώς την ίδια λειτουργία με τα χερσαία αλλά στη θάλασσα. Είναι ένας τρόπος να διασχίσει κανείς το απέραντο αυτό γαλάζιο στρώμα και να φτάσει στον προορισμό του. Η θαλάσσια μεταφορά υπερέχει όταν πρόκειται για τη μεταφορά μεγάλων φορτίων. Κάνουν εφικτό το εμπόριο με πολύ μακρινές χώρες. Επίσης, με αυτά μεταφέρονται το πετρέλαιο το φυσικό αέριο κ.λπ.. σε άλλες χώρες που το χρειάζονται. Σήμερα, οι αεροπορικές μεταφορές καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι της μεταφορικής δραστηριότητας επιβατών και εμπορευμάτων.

 

Οι μεγαλύτερες εφευρέσεις όλων των εποχών

Η τεχνολογία είναι ένα βασικό συστατικό της ανθρώπινης εμπειρίας. Μέχρι σήμερα έχουν συμβεί χιλιάδες τεχνολογικές εφευρέσεις, οι οποίες διευκολύνουν την καθημερινότητα της ζωής μας.

  • Φωτιά Μπορεί να υποστηριχθεί, ότι η φωτιά ανακαλύφθηκε και δεν εφευρέθηκε. Σίγουρα οι άνθρωποι την ανακάλυψαν, ωστόσο δεν ήταν γνωστός ο τρόπος για να την ελέγχουν από την αρχή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρώτη χρήση της έγινε πριν δυο εκατ. χρόνια, δίνοντάς μας ζεστασιά, προστασία, και μια σειρά από άλλες βασικές εφευρέσεις και δεξιότητες, όπως το μαγείρεμα.
  • Τροχός Ο τροχός εφευρέθηκε από Μεσοποτάμιους το 3500 π.Χ. Έπειτα, περίπου από 300 χρόνια, ο τροχός τοποθετήθηκε σε άρματα. Οι τροχοί είναι πανταχού παρόντες στην καθημερινή μας ζωή, διευκολύνοντας τη μεταφορά και το εμπόριο μας.
  • Οπτικοί φακοί Από γυαλιά, μικροσκόπια και τηλεσκόπια, οι οπτικοί φακοί έχουν διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες της όρασής μας. Αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά από τους αρχαίους Αιγυπτίους και Μεσοποτάμιους. Σημειώνεται ότι οι οπτικοί φακοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των τεχνολογιών των μέσων ενημέρωσης, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
  • Πυξίδα Αυτή η συσκευή πλοήγησης έχει μια σημαντική δύναμη στην ανθρώπινη εξερεύνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες πυξίδες δημιουργήθηκαν από μαγνητίτη στην Κίνα το 300 με 200 ​​π.Χ.
  • Χαρτί Εφευρέθηκε περίπου το 100 π.Χ. στην Κίνα και αποτελεί ένα απαραίτητο μέσο για να γράψουμε και να μοιραστούμε τις ιδέες μας.
  • Πυρίτιδα Αποτελεί την αρχαιότερη εκρηκτική ύλη, η οποία εφευρέθηκε στην Κίνα τον 9ο αιώνα και υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας στη στρατιωτική τεχνολογία (και κατ” ‘επέκταση, σε πολέμους που άλλαξαν την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας).
  • Εκτυπωτής Εφευρέθηκε το 1439 από τον Γερμανό Johannes Gutenberg, θέτοντας με πολλούς τρόπους τα θεμέλια για τη σύγχρονη εποχή μας. Χάρη στον εκτυπωτή η γνώση και η θρησκεία διαδόθηκαν πιο γρήγορα, ενώ μέχρι τότε τα περισσότερα βιβλία ήταν ιδιόχειρα.
  • Ηλεκτρικό ρεύμα Η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια διαδικασία, την οποία έχει εξελίξει ένας αριθμός ανθρώπων τα τελευταία χιλιάδες χρόνια. Η εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα, ωστόσο, αποδίδεται στον Thomas Edison το 1879 και αποτελεί σίγουρα μια σημαντική επέκταση της ικανότητας αξιοποίησης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ατμομηχανή Εφευρέθηκε το 1763-1775 από τον James Watt (ο οποίος βασίστηκε σε ιδέες των προηγούμενων προσπαθειών δημιουργίας ατμομηχανής), δίνοντας ενέργεια σε τρένα, πλοία, εργοστάσια και στη Βιομηχανική Επανάσταση.
  • Τηλέφωνο Αν και δεν ήταν ο μόνος ο οποίος εργάστηκε σε αυτό το είδος της τεχνολογίας, ο Alexander Graham Bell δημιούργησε το πρώτο ηλεκτρικό τηλέφωνο το 1876.

Τέλος, σας παραθέτουμε ζωγραφιές από μαθητή του τμήματός μας μέσω των οποίων αποτυπώνεται η πορεία της τεχνολογίας στο πέρασμα του χρόνου.

IMG_20210519_114350

 

IMG_20210519_114333

 

 

Με εκτίμηση,

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ’1