Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης

 

Άγιος Χρυσόστομος της Σμύρνης γεννήθηκε στην Τριγλία της Προποντίδας το 1867 μ.Χ. Ο Χρυσόστομος σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Χάλκης και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη (1897). Τον Μάιο του 1902 εκλέχτηκε μητροπολίτης Δράμας.

Αγωνίστηκε ενάντια στη βουλγαρική προπαγάνδα και γι΄αυτό ενοχλήθηκε η Υψηλή Πύλη η οποία απαίτησε από το Πατριαρχείο να τον ανακαλέσει από μητροπολίτη το 1907. Έτσι, επέστρεψε στην Τρίγλια. Το 1908 παραχωρήθηκε από τους Οθωμανούς γενική αμνηστία και του δόθηκε η δυνατότητα να επιστρέψει στη Δράμα. Εκεί οργάνωσε σώματα Μακεδονομάχων και ανέπτυξε δράση για να προασπιστεί τον Ελληνισμό ενάντια στις βιαιότητες των Βουλγάρων. Για μια ακόμη φορά οι Οθωμανοί και οι Βούλγαροι ζητούν την απομάκρυνσή του και έτσι εξορίζεται στην πατρίδα του τον Ιούνιο του 2009. Το 2010 μετατέθηκε στη Σμύρνη ως μητροπολίτης. Συνέχισε τους εθνικούς αγώνες και οργάνωσε συλλαλητήριο για να καταγγείλει τη βία που ασκούσαν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία και να ζητήσει την προστασία των τουρκικών αρχών.

Όταν κατέρρευσε το Μικρασιατικό μέτωπο τον Αύγουστο του 1922 ο Χρυσόστομος αποδοκίμασε τα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων για την απομάκρυνση του ελληνικού στοιχείου από την Μικρά Ασία και ζητούσε από την Ελληνική Κυβέρνηση τρόπους για να διασωθεί ο Ελληνισμός από τη σφαγή.

.Αν και του προσφέρθηκαν πολλές ευκαιρίες να εγκαταλείψει τη Σμύρνη ο Χρυσόστομος αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιο του. Διατάχθηκε να παρουσιαστεί στον Τούρκο πασά Νουρεντίν στο Διοικητήριο ο οποίος αφού τον κατηγόρησε για τη φιλελληνική του στάση τον παρέδωσε στους εξαγριωμένους Τούρκους που βρίσκονταν έξω από το Διοικητήριο. Αυτοί τον τύφλωσαν και διαμέλισαν το σώμα του, ενώ ο Χρυσόστομος μέχρι την τελευταία στιγμή τους ευλογούσε.

Η ορθόδοξη εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο ως Ιερομάρτυρα, η μνήμη του οποίου εορτάζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Επίσης, έχει καθιερωθεί ως ο προστάτης Άγιος των Μικρασιατών.

Γεωργιάδου Μαριαλένα, Γκέκα Κωνσταντίνα, Προκοπίου Στεφανία, Χαζαρίδου Ελισάβετ

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%82

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης