Η μέλισσα

 

20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας με απόφαση του ΟΗΕ για να θυμόμαστε τα οφέλη των μελισσών.

Ευτυχία Χατζηγιάννογλου

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Το σώμα των μελισσών αποτελείται από το κεφάλι, το θώρακα και τη γαστέρα. Ο εγκέφαλος της μέλισσας έχει το μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού. Στο κεφάλι των μελισσών υπάρχουν δυο σύνθετα μάτια στα πλάγια και τρεις απλά στο επάνω μέρος. Από το τμήμα που βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια, εξέχουν δυο κεραίες, πάνω στις οποίες βρίσκονται διάφορα αισθητήρια όργανα. Στο μπροστινό τμήμα του θώρακα, έχει δύο ζεύγη μεμβρανωδών φτερών. Η γαστήρ είναι χωρισμένη σε δακτυλίους, που ανάμεσά τους βρίσκονται οι κηρογόνοι αδένες στις εργάτριες. Ο τελευταίος απ” τους δακτυλίους έχει το κεντρί. Τα αρσενικά, τα οποία ονομάζονται κηφήνες, δεν διαθέτουν ούτε κηρογόνους αδένες, ούτε κεντρί.

Μαρία Καζαντζίδου

ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Οι τύποι των μελισσών είναι τρεις: η βασίλισσα, η εργάτριες και οι κηφήνες.

Η βασίλισσα είναι το μεγαλόσωμο άτομο του μελισσιού. Το κεντρί της το χρησιμοποιεί για να σκοτώσει τις αδερφές βασίλισσες και σχεδόν ποτέ εναντίον του ανθρώπου και το κεντρί της δεν φεύγει όπως συμβαίνει με τις εργάτριες. Η βασίλισσα ζει 3-5 έτη. Πετά έξω μόνη της για την γαμήλια πτήση με 20 κηφήνες περίπου, ώστε να γονιμοποιηθεί. Η βασίλισσα γεννάει περίπου 1500 αυγά μόνη. Ο ρόλος της είναι να γεννά αυγά και να διοικεί το μελίσσι.

Η εργάτρια είναι η πολυπληθέστερη και εργατικότερη τάξη της μελιφόρου μέλισσας, και ένα αξιοθαύμαστο δείγμα εντόμου “εργάτη” που παρατηρούμε στην φύση. Σε κάθε κυψέλη μπορεί να υπάρχουν 30 με 70 χιλιάδες εργάτριες. Παράγουν το μέλι, τον βασιλικό πολτό, φροντίζουν την βασίλισσα, τον γόνο και όλες τις ανάγκες της κυψέλης. Για να λειτουργήσει μια αποικία μελισσών, χρειάζονται διάφορες “υπηρεσίες” όπως σε ένα στρατόπεδο. Η εργάτρια μέλισσα θα περάσει από πολλές διαφορετικές θέσεις στη ζωή της – κάνοντας αδιάκοπα κάθε εργασία που είναι υπεύθυνη.

Ο κηφήνας είναι η αρσενική μέλισσα, που κάνει την γονιμοποίηση της βασίλισσας. Το φθινόπωρο που η τροφή είναι δεν είναι αρκετή οι εργάτριες διώχνουν τους κηφήνες από την κυψέλη,ενώ την άνοιξη που η τροφή είναι αρκετή τους αφήνουν ήσυχους.

Ο κηφήνας δε έχει κεντρί, αλλά και ούτε όργανα συλλογής γύρης και παραγωγής μελιού. Η παρουσία τους στο μελίσσι βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας της φωλιάς.

Αφροδίτη Κουνατίδου , Αντιγόνη Συμεών , Ιωάννης Λεύκαρος

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Τα προϊόντα που παίρνουμε από την μέλισσα είναι : το μέλι, το κερί, ο βασιλικός πολτός , η πρόπολη και η γύρη.

ΠΡΟΠΟΛΗ

Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να απολυμάνουν το εσωτερικό της κυψέλης όπου θα φιλοξενηθούν οι γόνοι των μελισσών και θα αποθηκευτούν το μέλι και η γύρη. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο σε πολλές αρρώστιες. Η πρόπολη σήμερα έχει διάφορες μορφές, μπορούμε να την βρούμε σε υγρή μορφή ,σε σπρέι, σε βάμμα, σε σιρόπια, σε καραμέλες και σε πάστες. Η πρόπολη ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πονόλαιμου, στην ενίσχυση της καλής στοματικής υγιεινής, δρα αποτελεσματικά κατά των ιών του έρπητα, έχει αντιμυκητιακή δράση. Τέλος, η πρόπολη βοηθά στην επούλωση των κατεστραμμένων ιστών.

Άννα Ιγνάτη

ΚΕΡΙ

Το φυσικό κερί είναι το δεύτερο πιο σημαντικό προϊόν της μέλισσας. Η μέλισσα φτιάχνει κερί για την κατασκευή κελιών στα οποία αποθηκεύει μέλι γύρη και βασιλικό πολτό. Αλλά και με το κερί κλείνει διάφορες τρύπες που έχει το μελίσσι.

Οι ιδιότητες του είναι πάρα πολλές και μας βοηθά στην καθημερινή μας ζωή.

Κλείνει πιο γρήγορα τις πληγές, είναι μαλακτικό και αντισηπτικό. Επίσης, το κερί χρησιμοποιείται και για την παραγωγή καλλυντικών, κεριών για την εκκλησία, κρεμών και αντιηλιακών.

Φωτεινή Σχίζα

ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι μια πλήρης τροφή. Περιέχει απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό, όπως βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα και νερό. Βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, κάνει πιο δυνατή την καρδιά, καλύτερη την μνήμη, υγιέστερο το στομάχι και βελτιώνει τη διάθεση.

Κατερίνα Μπουκουβάλα

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Για της μέλισσας το μέλι έχουν βγει και πολλές παροιμίες. Να μερικές:

1.Αγάλι – αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι. – Κάθε τι που ωριμάζει σιγά-σιγά και όχι απότομα, η επιτυχία ενός στόχου απαιτεί υπομονή.

2.Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄αλείψω μέλι. – Για κάποιον που προσπαθεί να φερθεί καλά ή να παρηγορήσει αυτόν στον οποίον ο ίδιος έχει προκαλέσει κάποιο κακό.

3.Εγλυκάθη η γριά στο μέλι και θα φάει το κουβέλι (η κυψέλη).

4.Γλυκάθηκε η γριά στο μέλι και έφαγε και το βάζο.

4.Έμαθε η γριά στο μέλι σώνει και καλά το θέλει. – Όταν κάποιος καλομαθαίνει σε κάτι που είναι πιο εύκολο και ευχάριστο.

Γκρισέλτ Ντεμιράι

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΑ

1. Μικρή, μικρή νοικοκυρά, μεγάλη πίτα φτιάχνει. Ποια είναι;

2. Νοικοκυρά εργατική, ποτέ δεν τεμπελιάζει. Ποια είναι;

3. Ζαχαροπλάστης άριστος, καθένας την θαυμάζει. Ποια είναι;

4. Είναι κίτρινο με μαύρο είναι μικρό και πετάει αν με τσιμπήσει πονάει. Τι είναι ;

4. Όμορφη και πλουμιστή στα λουλούδια κατοικεί. Τι είναι;

5. Τριγυρίζει εδώ κι εκεί γρήγορη και κουνιστή. Τι είναι;

Γιώργος Γιαμπουράνης

Προσπαθήστε να λύσετε το σταυρόλεξο που έχει σχέση με τη μέλισσα 

https://crosswordlabs.com/view/2021-05-23-258

Άγγελος Γιουμουσίδης , Δημήτρης Μπελτσίδης, Μιχαέλα Προύσαλη , Λιώνης Ηρακλής, Χρυσάνθη Κουνουπάκη, Ντάριους Τσιοτίνα

Επίσης,  μπορείτε να φτιάξετε το παζλ πατώντας στον σύνδεσμο: 

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3686d617e1b6

Εργασία των μαθητών και μαθητριών της Β΄τάξης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης