9 Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης

Στις 9 Μαΐου γιορτάζεται η ημέρα της Ευρώπης. Η ημέρα της ειρήνης και της ενότητας.

Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σούμαν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές στην Ευρώπη, που μετά το τέλος του όλοι οι λαοί αναζήτησαν τρόπο για μία ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Έτσι στις 9 Μαΐου 1950 ιδρύεται η Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, ενώ εφτά χρόνια αργότερα ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) από 6 χώρες, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες. Το 1992 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ η Ε.Ο.Κ. αλλάζει όνομα και ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Οι χώρες που ανήκουν σήμερα στην Ε.Ε είναι: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Κροάτια, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φιλανδία.

Τα Σύμβολα της Ε.Ε είναι: Η σημαία της, ο ύμνος της και το σύνθημά της.

Η σημαία της έχει 12 κίτρινα αστέρια σε κύκλο με μπλε φόντο, τα οποία συμβολίζουν τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

Η ΕΕ χρησιμοποιεί ως ύμνο της τη μελωδία από την Ενάτη Συμφωνία που συνέθεσε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, «Την Ωδή της Χαράς». Ο ύμνος αυτός δε συμβολίζει μόνο την ΕΕ αλλά την Ευρώπη γενικότερα.

Το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «Ενωμένοι στην πολυμορφία» και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2000.

 

Ομάδα Εργασίας: Καρύπογλου Αμαλία, Καρύπογλου Χάρης, Λυκίδου Έρικα, Προύσαλης Στράτος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης