Τιμούμε τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αξιοποιώντας τα μνημεία της γειτονιάς μας

ψηφιδωτό

Την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, εμείς οι μαθητές και οι μαθήτριες του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου τιμήσαμε τη μνήμη των εκατοντάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού. Επιλέξαμε αυτό το μέρος για την εκδήλωσή μας,  γιατί στον προαύλιο χώρο του ναού υπάρχει ένα υπέροχο ψηφιδωτό που αναπαριστά σκηνές από τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η διευθύντριά μας επικοινώνησε με τον ιερέα του ναού, τον πατέρα Χαράλαμπο, ο οποίος με μεγάλη χαρά δέχτηκε να μας φιλοξενήσει στην αυλή του ναού.

Στις τάξεις μας είχαμε μιλήσει  για τα γεγονότα της περιόδου εκείνης και είχαμε δημιουργήσει  όμορφες ζωγραφιές τις οποίες κρεμάσαμε στον χώρο της αυλής. Επίσης, αναρτήσαμε υλικό με σκηνές από τη γενοκτονία για να θυμίσουμε τα γεγονότα και να ευαισθητοποιήσουμε τους νεότερους συμπολίτες μας.

Διαφάνεια6 Διαφάνεια5 Διαφάνεια4 Διαφάνεια3 Διαφάνεια2 Διαφάνεια1 Διαφάνεια11 Διαφάνεια10 Διαφάνεια9 Διαφάνεια14 Διαφάνεια13 Διαφάνεια12 Διαφάνεια8

Η κα Ελένη Κόκκαλη, η δασκάλα του Δ1 μας μίλησε για τη γενοκτονία. Στη συνέχεια, απαγγείλαμε ποιήματα. Ένας συμμαθητής μας φορούσε την ποντιακή φορεσιά. Ήταν πανέμορφος! Ο πατέρας Χαράλαμπος μας μίλησε και αυτός για τα γεγονότα του ξεριζωμού, αξιοποιώντας τις αναπαραστάσεις του μνημείου. Μας ανέφερε ότι όταν έφθασαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα ήταν τόσο βασανισμένοι και στεναχωρημένοι που τα πρώτα χρόνια δε μιλούσαν καθόλου για τις άσχημες στιγμές που έζησαν. Συγκινηθήκαμε!

Διαφάνεια3 Διαφάνεια2

Διαφάνεια15  ζωγραφιές

Ένας παλιός μαθητής του σχολείου μας έπαιξε ποντιακή λύρα. Η μουσική πλημμύρισε τον χώρο, ήταν κάτι ξεχωριστό για μας. Οι  μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης χόρεψαν ποντιακούς χορούς τους οποίους έμαθαν με τη βοήθεια της γυμνάστριας του σχολείου μας, κας Ελένης Φωτιάδου. Φεύγοντας πήραμε όλοι  το κέρασμά μας και μια αναμνηστική εικόνα.

χοροί

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην πλατεία Βενιζέλου στο Ελευθέριο Κορδελιό όπου υπάρχει το μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Εκεί κρεμάσαμε τις υπόλοιπες ζωγραφιές μας και καταθέσαμε ένα μικρό στεφάνι και λίγα λουλούδια για να τιμήσουμε τα θύματα.

μνημείο

Αυτή η εκδήλωση θα μας μείνει αξέχαστη, γιατί εργαστήκαμε συλλογικά και μάθαμε πολλά για την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου. Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για τη βοήθειά του καθώς, επίσης, όλους τους γονείς που μας συνόδευσαν.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄Τάξης

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης