Φιλυριά, το χωριό της καρδιάς μου!

Τα γεωγραφικά στοιχεία της Φιλυριάς

Η Φιλυριά είναι κτισμένη στους πρόποδες της ανατολικής πλαγιάς του όρους Πάικο σε υψόμετρο 264 μέτρα. Στα ανατολικά βρίσκεται ο παραπόταμος του Αξιού, που πηγάζει από το Πάικο. Απέχει 6 χλμ. από την Γουμένισσα, 15 χλμ. από τα Γιαννιτσά, 25 χλμ. από το Πολύκαστρο και 48 χλμ. από το Κιλκίς. Είναι ένα σχετικά πεδινό χωριό.

Η ιστορία της Φιλυριάς

Το χωριό αναφέρεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Στα μέσα του 15ου αιώνα, γύρω στο 1450 είχε 17 οικίες χριστιανών, πολλοί εκ των οποίων προσχώρησαν στη βουλγαρική Εξαρχία, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η παλιά ονομασία της ήταν Λιμπάοβο ή Λιμπάχοβο. Το 1900 ζούσαν εκεί 145 χριστιανοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Εξαρχικοί. Η Φιλυριά απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς στις 23 Οκτωβρίου 1912, κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου, όταν εισήλθε ο Ελληνικός στρατός.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η Φιλυριά ήταν υπό γερμανική κατοχή από τον Απρίλιο του 1941 έως τον Οκτώβριο του 1944.

Οι ασχολίες των κατοίκων

Επειδή το χωριό είναι σχετικά πεδινό, οι κύριες ασχολίες των κατοίκων, είναι η γεωργία και η αμπελουργία.

Επίσης, υπάρχει έντονη πολιτιστική δράση από τον πολιτιστικό σύλλογο «Η Φιλυριά»

β

Στο δυτικό άκρο της Φιλυριάς, βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής. Ο ναός ανεγέρθηκε στα μισά του 19ου αιώνα και κάηκε το 1928, με αποτέλεσμα να καταστραφούν όλες οι ξύλινες κατασκευές του.

Σήμερα έχει αντικατασταθεί πλήρως η ξύλινη στέγη του.

δ

Η πλατεία της Φιλυριάς

Στην πλατεία της Φιλυριάς,  υπάρχουν η παιδική χαρά, το ηρώο και το Μνημείο σφαγιασθέντων των Φιλυριωτών του Πόντου, κατά την Γενοκτονία του1920.

h

Οι παρελάσεις μας!

Κάθε χρόνο τόσο την 25η Μαρτίου όσο και την 28η Οκτωβρίου, όταν τελειώνει η λειτουργία της εκκλησίας, πηγαίνουμε μαζί με τον παππά στο Ηρώο, όπου τελεί  τρισάγιο, λέμε τον Εθνικό ύμνο και ο πρόεδρος του χωριού καταθέτει στεφάνι.

θ

Στον δρόμο μπροστά από την πλατεία, εμείς τα παιδιά, αλλά καμιά φορά και οι μεγάλοι, κάνουμε παρέλαση!Στο τέλος ο σύλλογος μας κερνάει πορτοκαλάδα και σαντουιτσάκι με μπισκότα και λουκούμι.

στ

Η γιορτή κερασιού

Από το 2008 και κάθε χρόνο στη Φιλυριά λαμβάνει χώρα η Γιορτή Κερασιού.

Σκοπός της γιορτής αυτής είναι η γνωριμία με την περιοχή, η αύξηση της παραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας, η διαφήμιση του προϊόντος και η τουριστική ανάπτυξη.

ζ

Γιουμουσίδου Ιφιγένεια, Στ1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης