Ξάνθη

Η Ξάνθη είναι πόλη της Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα. Αποτελεί την πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας και την έδρα του ομώνυμου Δήμου. Υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 56.122 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.

Η ιστορία της Ξάνθης

Για το όνομα της πόλης υπάρχουν δύο απόψεις: η πρώτη, πως Ξάνθη ονομαζόταν μία από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύας και η δεύτερη, πως προέρχεται από μία αμαζόνα που είχε το όνομα Ξάνθη και βασίλευε τότε στην περιοχή. Ιστορικά, η περιοχή κατοικείται από τους Νεολιθικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν και τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στην πεδιάδα της Ξάνθης. Από τον 11ο π.Χ. αιώνα άρχισε η εγκατάσταση των θρακικών φυλών. Από τον 7ο αιώνα π.Χ., που ιδρύεται η αποικία των Αβδήρων, ως το 330 μ.Χ., που αρχίζει η Βυζαντινή περίοδος, έχουμε τη διαμόρφωση νέας κατάστασης ακμής. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα Άβδηρα και άλλες αποικίες που διευκολύνουν τη διείσδυση του Ελληνικού πολιτισμού και τον εξελληνισμό των Θρακών.

Το ξανθιώτικο καρναβάλι

Η Ξάνθη διοργανώνει το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα, μετά το Καρναβάλι της Πάτρας. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών καθώς και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι. Στη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης συρρέουν σπουδαίοι καλλιτέχνες για συναυλίες.

2

Η παλαιά πόλη

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα οποία ήταν σπίτια κεπνεμπόρων κτισμένα σε νεοκλασική γραμμή, παλιές εκκλησίες με κατανυκτική ατμόσφαιρα και πλακόστρωτα στενά, συμπληρώνουν την εικόνα του παραδοσιακού οικισμού ο οποίος δίνει στην πόλη ένα άλλο χρώμα και μία ομορφιά ξεχωριστή. Καλοσυνάτοι άνθρωποι, περιποιημένες αυλές, αετώματα στις όψεις των κτιρίων και φαναράκια στους δρόμους, διατηρούν το παραδοσιακό ύφος του οικισμού και επηρεάζουν τον επισκέπτη με έναν μοναδικό τρόπο.

3

Γιορτές Παλιάς Πόλης

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο θεσμό, μετά το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που πραγματοποιείται στην πόλη της Ξάνθης. Διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1991 κι έκτοτε λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Το όνομά τους το έλαβαν από τον παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό της Ξάνθης, τη λεγόμενη «Παλιά Πόλη» στα πλακόστρωτα δρομάκια και τις γειτονιές της οποίας οι πολιτιστικοί σύλλογοι εγκαθίστανται και διοργανώνουν γλέντια με ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό.

Τσαουσίδου Κωνσταντίνα, Στ1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης