H ρυθμική γυμναστική είναι ένα άθλημα το οποίο οφείλει την προέλευσή της στο μπαλέτο και συνδυάζει ευλυγισία, μουσική, χορό και χορογραφία εμφανίστηκε στην δεκαετία του ’30. Τα πρώτα χρόνια ονομαζόταν και μοντέρνα γυμναστική.
Στη ρυθμική γυμναστική υπάρχουν δύο είδη: τα ατομικά προγράμματα στα οποία η αθλήτρια χειρίζεται: κορύνες(δύο),στεφάνι, κορδέλα και μπάλα.
Επίσης υπάρχουν και τα ομαδικά προγράμματα (2 έως 6 άτομα) στα οποία οι αθλήτριες χειρίζονται ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω όργανα:
σκοινάκι, κορύνες (δύο ανά αθλήτρια), στεφάνι, μπάλα, κορδέλα.
Μια ατομική αθλήτρια χειρίζεται μόνο 1 όργανο κάθε φορά εκτός από τις κορύνες, τις οποίες χειρίζεται 2 κάθε φορά. Όταν πολλές αθλήτριες εκτελούν μια ρουτίνα μαζί σ’ ένα ανώτατο όριο, δύο τύποι αντικειμένων μπορούν να χρησιμοποιούνται από την ομάδα. Ένας αθλητής μπορεί να ανταλλάξει αντικείμενο με ένα μέλος της ομάδας ανά πάσα στιγμή μέσω της ρουτίνας. Ως εκ τούτου, ένας αθλητής μπορεί να χειριστεί μέχρι και δύο διαφορετικά κομμάτια του αντικειμένου κατά την διάρκεια της παράστασης. Η ρυθμική γυμναστική είναι ένα άθλημα που συνδυάζει στοιχεία από μπαλέτο, γυμναστική, χορό, και πράξεις χειραγώγησης αντικειμένων. Νικητής είναι ο συμμετέχων που κερδίζει τους περισσότερους βαθμούς, οι οποίοι καθορίζονται από μια επιτροπή κριτών. Αυτοί βαθμολογούν την αρτιότητα των αθλητών στα άλματα, στις πιρουέτες (άξονες), στις ευελιξίες, στο χειρισμό αντικειμένων, στην εκτέλεση και στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Η ρυθμική γυμναστική διεξάγεται επί το πλείστον από γυναίκες και κορίτσια, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός των ανδρών συμμετέχουν σε μερικές χώρες.
Η ιστορία της Ρυθμικής Γυμναστικής στην Ελλάδα ξεκίνησε λίγο πριν το 1988 και τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που η χώρα μας έλαβε μέρος με το άθλημα της Ρυθμικής Γυμναστικής.
Το 2019 η Ρένα Μιχαηλίδου, γυμνάστρια και δασκάλα ρυθμικής στο SPORTS CENTER ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ του Κορδελιού Θεσσαλονίκης, μαζί με τα τιγράκια της, μία ομάδα κοριτσιών (ηλικίας 13-16), πήραν την πρώτη θέση σε έναν πανελλήνιο αγώνα. Επίσης, η Ρένα Μιχαηλίδου υπήρξε και δασκάλα μου, όταν πήγαινα ενόργανη. Αυτή και η κυρία Δέσποινα είναι δύο σπουδαίες προπονήτριες.
Αμαλία Καρίπογλου