Ο δεκάλογος της χρησιμότητας των μαθηματικών

Εικόνα1Θα δούμε μερικά αποφθέγματα που έχουν καταγραφεί και τονίζουν τη χρησιμότητα των μαθηματικών.

1. Ένα σκοτεινό δωμάτιο δεν είναι απαραίτητα άδειο. «
Το δωμάτιο αυτό είναι τα μαθηματικά. Αν και σκοτεινό για κάποιους , γεμάτο πάντως με θησαυρούς , έτοιμους να τους ανακαλύψεις.

 

2. » Προς τε γαρ οικονομίαν και προς πολιτείαν και   προς τας τέχνας πάσας , εν ουδέν ούτω δύναμιν έχειν παίδειον μάθημα ή η περί τους αριθμούς διατριβή»

Δηλαδή : » Για την οικονομία , την πολιτεία και για όλες τις τέχνες κανένα άλλο μάθημα δεν έχει τέτοια παιδευτική δύναμη όσο η Αριθμητική».

Πλάτωνας ( 427 π.Χ – 347 π.Χ)

 

3. Mαθητής του Ευκλείδη : Και τι θα κερδίσω εγώ από όλα αυτά που μας μαθαίνεις;

Ευκλείδης : Δώστε του δέκα δηνάρια γιατί ετούτος θέλει να κερδίζει για να μαθαίνει!

 

4. O επιστήμονας μελετά τη φύση όχι γιατί είναι χρήσιμη. Τη μελετά γιατί είναι όμορφη και τον σαγηνεύει.Αν δεν τον σαγήγευνε δεν θα άξιξε τον κόπο να την μελετά.Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζωή μας.Δεν τη ζούμε γιατί είναι χρήσιμη αλλά γιατί είναι όμορφη. Αλίμονο αν η ζωή μaς δεν μας σαγηνεύει , δεν θα άξιζε τον κόπο να τη ζούμε!

Η.Poincare.

 

5. «O κόσμος στον οποίο ζούμε» , «κυριαρχείται από τα μαθηματικά, αλλά την ίδια στιγμή τα μαθηματικά μπαίνουν στο υπόγειο, γίνονται αόρατα. Eίναι κρυμμένα στις οικιακές συσκευές, πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών, πίσω από τις εντολές του προπονητή που συζητά την στρατηγική του παιχνιδιού κ.λ.π. Eίναι δύσκολο να φανταστώ κάτι στο οποίο δεν εμπλέκονται τα μαθηματικά.

Keith Delven

 

6. Aυτή είναι φανερή γοητεία των μαθηματικών για τον καθηγητή Delven.«Eφαρμόζονται παντού: από τα στίγματα των λεοπαρδάλεων, μέχρι το πως κινούνταν οι δεινόσαυροι. Aπό τις μεθόδους νίκης στους Oλυμπιακούς αγώνες μέχρι το πως χάνει κάποιος λεφτά στον τζόγο και τις ασφάλειες για τον καιρό. Tα μαθηματικά είναι πανταχού παρόντα στην φύση και την ζωή μας. Bρίσκονται στα πράγματα που βλέπουμε κι αγγίζουμε. Eίναι η παγκόσμια γλώσσα της φύσης και αγγίζουν κάθε πτυχή του σύγχρονου βίου.

Keith Delven

 

7.  Για να φανταστούμε την χρησιμότητα των μαθηματικών στη ζωή μας , αρκεί να φανταστούμε τήν ζωή μας χωρίς μαθηματικά.»

Λάο Τσε. Κινέζος φιλόσοφος ( 6oς π.Χ αιώνας).

 

8.» Το σύμπαν είναι ένα υπέροχο βιβλίο με ομορφιά , αρμονία και πολλές εκπλήξεις. Για να το διαβάσει όμως κανείς σωστά πρέπει να ξέρει μαθηματικά γιατί είναι γραμμένο σε μαθηματική γλώσσα».

Γαλιλαίος ( 1564 – 1642 )

 

9. Tα μαθηματικά είναι η βασίλισσα της επιστήμης και η θεωρία αριθμών η βασίλισσα των μαθηματικών».

Carl Friedrich Gauss (1777 – 1855).
Μεγάλος φυσικός και μαθηματικός.

 

10. Ο E. Wigner, ο οποίος στα 1963 έλαβε τo βραβείο Νόμπελ Φυσικής, σε ένα άρθρο του [W], το 1960, με τον ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τίτλο:«Η παράλογη αποτελεσματικότητα» (“unreasonable effectiveness”) των Μαθηματικών στις Φυσικές Επιστήμες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι :

«η τεράστια χρησιμότητα των μαθηματικών στις φυσικές επιστήμες είναι κάτι που συνορεύει με το μυστηριώδες και δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για αυτήν»

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top