ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ANIMATION

αρχείο λήψης

Της Κορνελάκη Φαίδρας, Γ1

ANIMATION 

 Τα animation, ή αλλιώς εμψυχοποίηση, είναι η προβολή εικόνων με ταχεία σειρά σε διάφορες διαστάσεις, ανάλογα με την κατηγορία του, ώστε να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση κίνησης. Είναι μια οπτική οφθαλμαπάτη της κίνησης και αυτό συμβαίνει εξαιτίας του φαινομένου διατήρησης της εικόνας στο μάτι επί 1/12 του δευτερολέπτου, το οποίο ονομάζεται μεταίσθημα. Η κίνηση που θα δημιουργηθεί με βάση την κατηγορία της και με τα frames per second (fps) δηλαδή τα καρέ ανά δευτερόλεπτο, μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους και συναρπαστικούς τρόπους. Επίσης μπορούν αυτοί οι τρόποι παρουσίασης να υποστούν επεξεργασία με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων και εφαρμογών, ο αριθμός των οποίων σου επιτρέπει να επιλέξεις το πιο φιλικό προς χρήση για εσένα έτσι ώστε να παρουσιάζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το είδος animation που σε ενδιαφέρει !

Τα animation μπορούμε να τα συναντήσουμε παντού, όπως στον κινηματογράφο, σε βιντεοπαιχνίδια και φυσικά στην τηλεόραση μας. Στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων του 20ού αιώνα η τεχνική απόδοση της κίνησης ήταν η εξής: κάθε ξεχωριστό πλαίσιο μιας ταινίας, αποτελείται από μια φωτογραφία ή ένα σχέδιο, το οποίο σχεδιάζεται πρώτα σε ένα χαρτί με απλοϊκό τρόπο έτσι ώστε να διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο και να αποτελεί τη συνέχεια του.

Τα σχέδια των animators (σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων) αποτυπώνονται σε μια διαφάνεια εκτύπωσης που ονομάζεται “κυψέλη”, η οποία γεμίζεται με χρώματα προσδιορισμένων αποχρώσεων και τόνων από την πίσω πλευρά του σχεδίου. Οι ολοκληρωμένες διαφάνειες των χαρακτήρων φωτογραφίζονται μία προς μία σε φιλμ κινούμενης εικόνας με μια ραμφοειδή κάμερα, μπροστά από ένα ζωγραφισμένο φόντο. Τέλος, αφότου διαλέξουν τι είδος animation θα κάνουν για αυτή την σκηνή, βγαίνει το αποτέλεσμα που όλοι λατρεύουμε!

Στη σημερινή εποχή, η μέθοδος αυτή είναι ξεπερασμένη, όπως και οι περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων σχεδιασμένες με το χέρι. Τώρα με την βοήθεια της τεχνολογικής εξέλιξης, χρησιμοποιέιται κυρίως το 3D animation λόγω του χαμηλού του κόστους σε σχέση με άλλες μεθόδους.

Πολλοί πιστεύουν πως τα πρώτα animations έγιναν από τους animators της Disney τη δεκαετία του 1930, το οποίο όμως δεν ισχύει, διότι δημιουργήθηκαν το 1908 από τον γάλλο Émile Cohl. Τα πρώτα 3D computer generated images (CGI) δηλ “Εικόνες Δημιουργημένες από Υπολογιστή”  παρουσιάστηκαν στο κοινό με την ταινία Future World το 1976 των Ed Catmull και Fred Parker ενώ η πρώτη εξολοκλήρου τρισδιάστατη ταινία, είναι το Toy Story, που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1995 με παραγωγό τον John Lasseter της Pixar και διανομή της Disney Animation.

Ανάμεσα στις κατηγορίες animation , το πιο γνωστό αλλά δύσκολο επομένως και το πιο ακριβό είναι το animation με το χέρι, γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια οι γνωστές εταιρίες Disney, Pixar κά. αποφεύγουν να το χρησιμοποιήσουν.

Από το 2000 μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό το 2D animation.  Είναι το animation που φτιάχνεται στον υπολογιστή αλλά δεν διαφέρει αρκετά από αυτό που ζωγραφίζεται με το χέρι. Γίνεται χρήση “ακίνητων σχεδίων” στα οποία με ειδικά προγράμματα προσδίδουν κίνηση.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα αγαπημένο μου είδος animation που ονομάζεται stop-motion animation. Εδώ ο δημιουργός χρειάζεται υπομονή και κόπο διότι θα δουλέψει πάνω σε μοντέλα που θα δημιουργήσει ο ίδιος (συνήθως από πηλό) ή φιγούρες με κινούμενες αρθρώσεις. Έτσι, η κάθε κίνηση που θα κάνει ο χαρακτήρας φωτογραφίζεται και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθετούνται όλες οι φωτογραφίες μαζί μέσω ενός προγράμματος με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι η φιγούρα αυτή κινείται.

Για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον τομέα του animation  είτε  ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά, στα πρώτα τους βήματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ή προγράμματα που πολλοί έφηβοι –  ενήλικες χρησιμοποιούν και είναι  σχετικά εύκολα στη χρήση τους παρόλο που χρειάζεται εξάσκηση. Οι εφαρμογές είναι: alight motion (που είναι αυτό που προσωπικά χρησιμοποιώ), videostar (μόνο ios)  και τέλος το πρόγραμμα “adobe after effects”.

Το animation που βρίσκεται σε αυτό το σύνδεσμο το έφτιαξα εγώ τον Οκτώβριο 2024, έπρεπε να χωρίσω τα κομμάτια που ήθελα να κουνιούνται με την βοήθεια του  ibis paint x  (διάρκεια 18 ώρες) και μετά στο alight motion  μου πήρε 5 ώρες, δεν είναι κάτι εύκολο αλλά με λίγο κόπο και υπομονή αυτά καταφέρνεις! Σας ευχαριστώ που διαβάσατε αυτό το άρθρο, ελπίζω να σας έδωσα έμπνευση για να κάνετε και εσείς το δικό σας!

Σχολιάστε