Δράσεις Νοεμβρίου

Δράσεις Νοεμβρίου

Της Ίντας Μαλανδράκη

  •      Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Το σχολείο μας αποφάσισε να συμμετέχει στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Για τον λόγο αυτό έστειλε μια επιστολή στον Δήμαρχο Ρόδου κύριο Αντώνη Β. Καμπουράκη και στην Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο κυρία Κική Πάττα – Αποστολίδη.

Η επιστολή αναφέρει:

«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει άμεσες έως και μακροχρόνιες επιπτώσεις, σωματικές, σεξουαλικές, νοητικές και ψυχικές, και συχνά καταλήγει σε γυναικοκτονία. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες, αλλά και τις οικογένειές

τους, τα παιδιά τους κατά κύριο λόγο, την κοινότητα και την χώρα γενικά, ενώ τις περισσότερες φορές οι δράστες, παραμένουν ατιμώρητοι. Η βία είναι βαθιά ριζωμένη στην ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και διαιωνίζεται από μια κουλτούρα ανοχής και άρνησης. Οι πολλές, μάλιστα, μορφές που έχει δυσχεραίνουν εντονότερα τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο, καθιστώντας απαραίτητη την παροχή αυξημένης προστασίας και βοήθειας ως προς αυτήν…».

 

  •  Δημιουργία αφίσας κολάζ και βίντεο κατά της βίας των γυναικών

Η βία προς τις γυναίκες είναι ένα συχνό φαινόμενο στη σύγχρονη εποχή. Σύμφωνα με μια έρευνα, 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Με αφορμή αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο, το σχολείο μας, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ζαφειρίου Ελένη, αποφάσισε να δημιουργήσει μια αφίσα κολάζ κατά της βίας των γυναικών. Το έργο αυτό επιδιώκει να τονίσει ότι η βία προς τις γυναίκες αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς έχει άμεσες έως και μακροχρόνιες επιπτώσεις τόσο στον σωματικό όσο και στον ψυχικό τομέα των γυναικών. Επιπρόσθετα, η μαθήτρια Βάγια Μαντζανά από το Β1 δημιούργησε και ένα βίντεο σχετικά με το θέμα αυτό.

  • Συμμετοχή του 6ου Γυμνασίου Ρόδου στην εβδομάδα εκδηλώσεων της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας

Το 6ο Γυμνάσιο Ρόδου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε βιωματικά εργαστήρια που διοργανώθηκαν από το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΟΔΟΣ». Πιο συγκεκριμένα, πολλοί μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν και κατανόησαν τους κοινωνικά δομημένους ρόλους των γυναικών και των αντρών, τον τρόπο διαμόρφωσης των στερεοτύπων, των κοινωνικών προτύπων και των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων. Άξιο να αναφερθούν τα ονόματα της διευθύντριας Παρασκευής Ξανθούλη και της καθηγήτριας Αγγελικής Κορωναίου που έδειξαν μεγάλη υποστήριξη στο έργο αυτό.

  • Δημιουργία εργαστηρίου χορού με πρώτο θέμα τον viral χορό Jerusalema και την θεωρητική ανάλυση του πολιτισμού της Αφρικής.

Με αφορμή το χορευτικό challenge με το τραγούδι Jerusalema, που άρχισε από την Αφρική και σταδιακά επεκτάθηκε παγκοσμίως, το σχολείο μας αποφάσισε να δημιουργήσει έναν εργαστήριο χορό με πρώτο θέμα τον viral χορό Jerusalema και την θεωρητική ανάλυση του πολιτισμού της Αφρικής. Το σύνθημα του συγκεκριμένου χορού αφορά την ευτυχία, την απλότητα και το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και με σχεδόν τίποτα στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, με την πανδημία Covid-19. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ζαφειρίου Ελένη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

https://womensos.gr/

https://www.dimokratiki.gr/25-11-2021/o-dimos-rodoy-stirizei-ton-agona-gia-tin-exaleipsi-tis-vias-kata-ton-gynaikon/

https://www.dimokratiki.gr/03-12-2021/pollapla-thetika-apotelesmata-apo-tin-evdomada-ekdiloseon-tis-dimotikis-epitropis-isotitas-dimoy-rodoy/

Σχολιάστε

Top