Τα άχρηστα ρούχα ως σανίδα προστασία για το περιβάλλον

anakiklosi-rouxon

Της Σπίνου Αλεξίας και Νικολέτας Ψυλλιά

Η ανακύκλωση ρούχων είναι μια πρακτική που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες προώθησαν την ιδέα αυτή τοποθετώντας ειδικούς κάδους στα καταστήματά τους. Σήμερα σε μεγάλο βαθμό πολλά από τα ρούχα που φοράμε είναι προϊόντα ανακύκλωσης.

Ιστορικά βέβαια η ανακύκλωση ξεκίνησε τα χρόνια του Ναπολέοντα, όταν παρατηρήθηκε έλλειψη κάποιων υλικών κυρίως μαλλιού. Ο 19ος και ο 20ός αιώνας ήταν περίοδοι συνεχούς παραγωγής ρούχων και ενδυμάτων με κάθε είδους υλικά. Η εξάντληση όμως των φυσικών πόρων και η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος δημιούργησαν την πρακτική της ανακύκλωσης των ρούχων.

Η ανακύκλωση έχει δύο μορφές. Ρούχα που δε χρειαζόμαστε μπορούν να δοθούν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη, σε ιδρύματα ή φορείς που αναλαμβάνουν τη διανομή τους. Ρούχα και παπούτσια που δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση μπορούν να ανακυκλωθούν. Από παλιά και ακατάλληλα ρούχα μπορούν να προκύψουν ρούχα καθαρισμού για πλοία, βιομηχανίες και γκαράζ. Από βαμβακερά μπορεί να προκύψει υψηλής ποιότητας χαρτί και νέες ίνες για παραγωγή καινούργιων ρούχων, από μάλλινα πολτός για μονωτικά υλικά σε αυτοκίνητα, υλικό που χρησιμοποιείται ως επίστρωση στα χαλιά και γέμιση για έπιπλα για παράδειγμα στους καναπέδες, μονωτικά υλικά για θερμομόνωση και ηχομόνωση για τα κτίρια από την ανακύκλωση παλιών τζιν. Ακόμη επαναχρησιμοποιούνται τα κουμπιά και τα φερμουάρ.

Με την ανακύκλωση, λοιπόν, επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι. Υποστηρίζονται φτωχές οικογένειες και άτομα που έχουν ανάγκη, εξοικονομείται ενέργεια και πρώτες ύλες (ύφασμα και βαμβάκι), μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων. Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως το 4,5% του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων είναι υφάσματα. Στην Ευρώπη τα ποσοστά είναι μικρότερα. Στην Ελλάδα σε κάποιες πόλεις μόνο υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης για τα “πράσινα” σημεία όπου παραδίδονται ρούχα, παπούτσια, παιδικά παιχνίδια, λευκά είδη, τσάντες και ζώνες.

Όλα αυτά δείχνουν πως είμαστε ακόμα στην αρχή. Η υπόθεση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης ρούχων και ενδυμάτων μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο. Η πολιτεία και οι άλλοι δημόσιοι φορείς, η οικογένεια και το σχολείο μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην διαχείριση αυτών των υλικών με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Αλεξία Σπίνου – Ψυλλιά Νικολέτα

Σχολιάστε

Top