Συνταγή για ψωμί

αρχείο λήψης (2)

Του Χρήστου Θωμίδη

ΨΩΜΙ 

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι σκληρό ή γενικής χρήσης.

1 κουταλιά της σούπας καλό λάδι

1 κ.σ. ξύδι

1 κ.σ. αλάτι

1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

1 μπολ για το ανακάτεμα των υλικών

2 κούπες χλιαρό νερό

1 σύρμα ανάδευσης υλικών

Παρασκευή:

      Ρίχνουμε στο μπολ το χλιαρό νερό, τα δυο φακελάκια της μαγιάς και ανακατεύουμε με το σύρμα καλά. Το χλιαρό νερό δεν επιτρέπει στη μαγιά να κάνει σβόλους. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και τη ζάχαρη. Αναδεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

     Για να αρχίσουμε το ζύμωμα ρίχνουμε στο μείγμα μας λίγο-λίγο το αλεύρι. Συνεχίζουμε να διαλύουμε το αλεύρι στο μείγμα. Εξακολουθούμε τη διαδικασία αυτή προσθέτοντας διαρκώς αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να αρχίσει το μείγμα μας να πήζει και να παίρνει τη μορφή ζύμης. Εξακολουθούμε να προσθέτουμε αργά-αργά αλεύρι ζυμώνοντας πλέον με τα χέρια μας σφιγμένα σαν γροθιές και με πολλή δύναμη (καλό είναι να φοράμε γάντια μαγειρικής ή, αν δεν έχουμε, να αλείψουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι για να μην κολλά η ζύμη στα χέρια μας). Συνεχίζουμε μέχρι η ζύμη να παύσει να έχει κολλητικές ιδιότητες.

      Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 30-40′ κοντά σε μια πηγή θερμότητας για να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς και αφού χωρίσουμε σε ίσα μέρη τη ζύμη μας αναλόγως με το πόσα καρβελάκια θέλουμε, πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε (μακρόστενο ή στρογγυλό) και ή αλευρώνουμε ένα ταψί ή βάζουμε ένα αντικολλητικό χαρτί, απλώνουμε τα ψωμάκια μας επάνω και τα χαράζουμε λίγο για να ψηθούν εσωτερικά. Αν θέλουμε τώρα μπορούμε με ένα πινελάκι να βρέξουμε την επιφάνεια από τα ψωμάκια μας και να πασπαλίσουμε σουσάμι.

      Σβήνουμε τον φούρνο και τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ξαναφουσκώσουν τα ψωμάκια. Κατόπιν ανοίγουμε ξανά τον φούρνο στους 50 βαθμούς αυτή τη φορά και ψήνουμε μέχρι τα ψωμάκια μας να πάρουν το μελί χρώμα του ψωμιού. Τέλος αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα ψωμάκια μας να κρυώσουν.

 Καλή σας όρεξη!!!

ΑπάντησηΠροώθηση

Σχολιάστε

Top