«The Hunt» του Τόμας Βίντερμπεργκ

αρχείο λήψης

Της Χατζηνικήτα Νικολέτας

«The Hunt» του Τόμας Βίντερμπεργκ: η ταινία που μας άφησε άφωνους!

Πρόκειται για μια ταινία της Σκανδιναβικής σχολής κινηματογράφου. Αυτό σημαίνει ελάχιστη παρουσία μουσικής, μουντή φωτογραφία που απεικονίζει τέλεια το κρύο τοπίο των σκανδιναβικών χωρών, κοφτό μοντάζ που τονίζει τον ρεαλισμό στην κινηματογράφηση και δίνει βάρος στις εκφράσεις των προσώπων της ταινίας. 

Έπειτα από ένα επώδυνο διαζύγιο, ο 40χρονος Λούκας έχει μια νέα σχέση, μια νέα δουλειά και επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με τον έφηβο γιο του, Μάρκους. Όλα τα πράγμτα και τα σχέδιά του θα καταρρεύσουν από την μία μέρα στην άλλη. Ο Λούκας έχει την ατυχία να αρέσει σε ένα μικρό κορίτσι επιρρεπές στο ψέμα, χαμένο μέσα στην αγάπη που τρέφει γι” αυτόν και τη στιγμιαία σύγχυση που διακατέχει ένα παιδί που παγιδεύεται στα ανεπεξέργαστα αισθήματά του. Το αθώο αυτό ψέμα θα φέρει αναταραχές στις ζωές των κατοίκων τους οποίους θα τους οδηγήσει σε μια απάνθρωπη συμπεριφορά, γεμάτη βία και παραλογισμό, όσο ο Λούκας παλεύει μόνος του για τη ζωή και την αξιοπρέπειά του.

Ο τρόπος που σταδιακά αποδίδεται η απώλεια της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας ενός ανθρώπου συμπαθούς, κοινωνικότατου και μέχρι τότε λογικού και ψύχραιμου αιχμαλωτίζει και καθηλώνει, ακόμα κι αν το στόρι και η πλοκή δεν είναι και τα πιο πρωτότυπα. Οι φίλοι και το σχολείο σπεύδουν να φερθούν απαίσια σε έναν υγιή άνθρωπο και επιλέγουν να μην πιστέψουν την ενήλικη εκδοχή, παρασυρμένοι από έναν αναξιόπιστο «μάρτυρα». Υπάρχουν συμπαραστάτες, αλλά η αμφιβολία έχει εισέλθει ούτως ή άλλως και το κλίμα είναι δηλητηριασμένο, ακόμα και για τους στενότερους υποστηρικτές του Λούκας, τον γιο, την ερωμένη και τον καλό του φίλο.

Κάποιοι θεατές ενδεχομένως θα πιστέψουν πως το φινάλε είναι αμήχανο, αλλά το τέλος της ιστορίας του κυνηγιού μαγισσών εναντίον ενός αθώου που πασχίζει να ανατρέψει, και όχι να αποτρέψει, κάτι που ποτέ δεν συνέβη, δεν θα μπορούσε παρά να είναι γλυκόπικρα τοξικό.

Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό δράμα, το οποίο θέτει ζητήματα-γροθιά στις υποκριτικές, μη ουσιαστικές, κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσει ο σύγχρονος άνθρωπος. Τέλος, ο αλληγορικός τίτλος της ταινίας συνθέτει προς την ίδια κατεύθυνση.

 

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Η μόνη αλήθεια στην κοινωνία των ανθρώπων είναι αυτή που καταλήγουν να πιστεύουν οι περισσότεροι κι ένα ψέμα γίνεται αυτομάτως πραγματικότητα, όταν η διασπορά του ξεπεράσει το κατώφλι του μυστικού που ψιθυρίζεις κρυφά και γίνει κοινό, μοιραστεί απ όλους. Ο ευκολότερος τρόπος «να ανήκεις» είναι να βρίσκεσαι από την πλευρά των πολλών και το να φέρνεις αντιρρήσεις σε κάτι που όλοι θεωρούν δεδομένο, δεν είναι κάτι που σου κερδίζει πολλούς καινούριους φίλους.

Αυτή η ταινία είναι μία από τις ταινίες που σίγουρα πρέπει και αξίζει να τις δεις. Θα σε προβληματίσει σχετικά με τις κοινωνικές σου συναναστροφές. Μια ταινία που δύσκολα παρακολουθείται γιατί αποκαλύπτει πόσο εφήμερα είναι όλα γύρω μας, πώς η ζωή μπορεί να ανατραπεί εν ριπή οφθαλμού και να γίνει θύμα ενός σύγχρονου κυνηγιού μαγισσών με το να κηρυχθεί ένοχος προτού δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουν την αθωότητά τους . Ο Mads Mikkelsen(ηθοποιός) είναι πραγματικά εξαιρετικός στην ερμηνεία του κυνηγημένου(The Hunt) σε μια συγκρατημένη και εκφραστική ερμηνεία και μαζί με τη σίγουρη σκηνοθεσία του Vinterberg(Σκηνοθέτης, σεναριογράφος) έρχεται μια ταινία που δεν ξεχνιέται εύκολα.

ΠΗΓΕΣ

https://filmakias.gr/jagten-hunt-%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%B3%CE%B9-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82/

https://flix.gr/news/the-hunt-cannes.html

 

 

 

Σχολιάστε

Top