Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο περιβάλλον

αρχείο λήψης

Της Αλεξίας Σπίνου και Νικολέτας Ψυλλιά

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον. Στην Ευρώπη, οι εκπομπές πολλών ατμοσφαιρικών ρύπων έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων παραμένουν σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο και τα προβλήματα ποιότητας του αέρα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Στη σύγχρονη εποχή συχνά η ρύπανση είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται κυρίως από τρεις ανθρώπινες δραστηριότητες: τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα νοικοκυριά. Σε μια τυπική πόλη, η βιομηχανία ευθύνεται για το 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα μέσα μεταφοράς για το 35%, ενώ τα νοικοκυριά για το 15%. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιθανό να φτάσει σε επίπεδα που δημιουργούν ανεπιθύμητες συνθήκες διαβίωσης. Για την περιγραφή της κατάστασης αυτής έχει επικρατήσει ο όρος νέφος.

Οι ασθένειες που προκαλούνται στους ανθρώπους είναι το άσθμα, το εμφύσημα, ο καρκίνος του πνεύμονα,  η βρογχίτιδα.

Τα πιο σοβαρά αποτελέσματα εμφανίζονται σε άτομα που είναι ήδη άρρωστα. Επιπλέον, οι  πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητες στις επιβλαβείς επιπτώσεις αυτού του φαινομένου.

Όσον αφορά το περιβάλλον παρατηρείται κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η όξινη βροχή, η μείωση του όζοντος. Η κλιματική αλλαγή είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα και με μεγαλύτερη σημασία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα. Από τη βιομηχανικής επανάσταση και την καύση ορυκτών καυσίμων για παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένου του CO,και μεθανίου έχουν αυξηθεί σημαντικά . Ακόμη και τα αέρια που εκπέμπονται σε μικρές ποσότητες μπορούν να ενισχύσουν καθαρά και διαρκώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι όξινες βροχές προκαλούν μεγάλες καταστροφές σε κωνοφόρα δάση. Τα δέντρα ξεραίνονται, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους και της χλωρίδας του εδάφους που παρουσιάζει μεγαλύτερη οξύτητα. Τα φύλλα γίνονται κίτρινα, υιοθετούν έναν ανώμαλο χρωματισμό και τελικά καταλήγουν να χάνουν εντελώς τα φύλλα τους.

Η στιβάδα του όζοντος επιδεινώνεται λόγω της απελευθέρωσης ρύπανσης που περιέχει τις χημικές ουσίες χλώριο και βρώμιο. Αυτή η φθορά επιτρέπει σε μεγάλες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας να φτάσουν στη Γη, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στους ανθρώπους και να βλάψει τα ζώα.

Πηγές

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%84%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CE%B7%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85

http://www.pneumonologist.gr/article.php?article_id=51&lang=gr

https://www.airquality.dli.mlsi.gov.cy/el/air-pollution

Σχολιάστε

Top