Ρατσισμός

a25_911

Στα πλαίσια της Ν. Γλώσσας της Γ” Γυμνασίου οι μαθητές μελέτησαν το φαινόμενο του ρατσισμού, τους πρόσφυγες και εξέφρασαν τις απόψεις τους με διάφορους τρόπους.

1. Με ένα παραμύθι αντιρατσιστικού περιεχομένου

Της Αλεξίας Σπίνου, της Νικολέτας Ψυλλιά και του Χατζημιχάλη Χρήστου

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια μακρινή χώρα του Βορρά βασίλευε μια βασίλισσα. Η βασιλεία της ήταν πολύ καλή απέναντι στους ντόπιους όχι όμως και απέναντι στους ξένους. Όποιος ξένος ερχόταν στη χώρα της κακό περνούσε, έκανε τις πιο σκληρές δουλειές και κέρδιζε ελάχιστα. Όποιος τολμούσε να παραπονεθεί τον έδιωχναν από τη χώρα. Οι υπηρέτες του παλατιού την έτρεμαν γιατί ήταν όλοι ξένοι. Μόλις την έβλεπαν έτρεχαν να κρυφτούν μην τυχόν τους τιμωρήσει.

Κάποτε η βασίλισσα αρρώστησε βαριά και έγινε ακόμη πιο κακιά με τους ξένους. Όλα της έφταιγαν και κυρίως η αρρώστια της. Οι γιατροί του παλατιού δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, γιατί δεν ήξεραν την αιτία της αρρώστιας. Ώσπου μια μέρα εμφανίστηκε στο παλάτι ένας σκουρόχρωμος άντρας που φορούσε παλιό ρούχα. Ζητούσε επίμονα να δει την βασίλισσα αλλά οι υπηρέτες τον έδιωχναν. Εκείνη άκουσα την φασαρία και διέταξε να τον αφήσουν να περάσει.

Εκείνος τότε προσκύνησε και της είπε: «Εγώ θα σε γιατρέψω, κυρά μου!», εκείνη όμως με ένα υποτιμητικό ύφος απάντησε: «Από έναν σκουρόχρωμο και ελεεινό σαν κι εσένα δεν έχω να περιμένω τίποτα». Εκείνος με σιγουριά της απάντησε: «Κι όμως ξέρω το φάρμακο που θα σε κάνει καλά. Διώξε την κακία και το μίσος που έχεις την καρδιά σου για τους ξένους. Γιατί αυτό είναι που αρρωσταίνει το σώμα και την ψυχή σου».

Η βασίλισσα ήταν διστακτική και καχύποπτη και τον ρώτησε: «Πώς θα το κάνω αυτό;» και εκείνος της απάντησε ότι σε μια βδομάδα από τώρα θα έχει γιατρευτεί, αν ακολουθούσε τις συμβουλές του. Τότε η βασίλισσα τον απείλησε πως θα τον κρεμάσει αν δεν γιατρευτεί. Ο άντρας της έδωσε έναν κατάλογο με εφτά συμβουλές.

  • Μιλάμε με ευγένεια σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο στους ντόπιους
  • Δεν κάνουμε διακρίσεις
  • Χαμογελάμε στους ξένους
  • Βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη
  • Ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε όλους
  • Είμαστε καλόκαρδοι και γενναιόδωροι
  • Βοηθάμε γιατί αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα

Η βασίλισσα δεν είχε και πολλές επιλογές γιατί η αρρώστια της την είχε καταβάλει. Έτσι από ανάγκη άρχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα του ξένου άντρα. Ήδη από την πρώτη μέρα παρατήρησε μια διαφορά. Τη δεύτερη μέρα αισθανόταν ακόμη καλύτερα και την Τρίτη ήταν πολύ καλά. Στο τέλος της εβδομάδας ο άντρας επέστρεψε για να δει πώς τα πάει η βασίλισσα.

Αυτή τη φορά η βασίλισσα τον καλοδέχτηκε με ένα πλατύ χαμόγελο και εκείνος κατάλαβε πως είχε γιατρευτεί. Την ρώτησε για ποιον λόγο έδειχνε τέτοιο μίσος για τους ξένους. Εκείνη απάντησε πως οι ξένοι είχαν σκοτώσει τους γονείς της και από τότε ορκίστηκε να τους κυνηγάει. Ο ξένος την συμπόνεσε και της είπε πως μόνο η αγάπη θεραπεύει τις ψυχές των ανθρώπων ενώ το μίσος τις αρρωσταίνει

Από την ημέρα που η βασίλισσα γιατρεύτηκε έγινε άλλος άνθρωπος. Ήταν καλή και στοργική με όλους και πιο πολύ με τους ξένους. Η συμπεριφορά της άλλαξε, μιλούσε σε όλους τους ξένους με αγάπη και ανθρωπιά. Στη χώρα δεν υπήρχε πλέον προκατάληψη και ρατσισμός. Όποιος ήταν ρατσιστής εξοριζόταν από την χώρα και ήταν πολύ ντροπιαστικό για το όνομα του. Όλοι οι ξένοι και όσοι είχαν ανάγκη έζησαν καλά σ” αυτή την φιλόξενη χώρα κι εμείς καλύτερα.

2. Με μια παρουσίαση

Της Νικολέτας-Μυροδάτης Χατζηνικήτα

https://padlet.com/sgalani2014/kzm3zqtg1hnt8uz3/wish/2178233630

3.  Με ένα κόμικς

Της Κλαούντιας Φρόκου, του Στογιάννη Ηλία και του Χατζηαθανασίου Μιχαήλ-Άγγελου

https://schoolpress.sch.gr/oikoschool/files/2022/06/comic.pdf

 

Σχολιάστε

Top