Χριστουγεννιάτικα Έθιμα σε Διάφορες Χώρες

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα

2-1

 

Έθιμα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων στην Θράκη

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχουν εννέα φαγητά νηστίσιμα στο τραπέζι. Ο αριθμός αυτός συμβολίζει τους μήνες που ήταν έγκυος η Παναγία. Το έθιμο αυτό λέγεται «Εννιά φαγητά». Στο τραπέζι υπάρχει και η «Χριστόκλουρα» (Χριστοκουλούρα). Είναι ένα ψωμί που πάνω του υπάρχουν κεντήματα που δείχνουν άλογα, πρόβατα και άλλα πολλά σχέδια. Την Χριστόκλουρα την τρώνε με μέλι.

Το «Χριστόξυλο» είναι ένα άλλο έθιμο. Ο νοικοκύρης του σπιτιού ψάχνει και βρίσκει το πιο δυνατό ξύλο από ελιά ή πεύκο. Η νοικοκυρά έχει καθαρίσει πολύ καλά το τζάκι. Την παραμονή των Χριστουγέννων ανάβουν το τζάκι με αυτό το ξύλο. Πιστεύουν ότι καθώς καίγεται το ξύλο ζεσταίνεται ο Χριστός που έχει γεννηθεί στη φάτνη.

Γενικά, στη Θράκη, κατά την διάρκεια του Δωδεκαήμερου γίνονται πολλές εκδηλώσεις με μεταμφιεσμένους. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπάρχει το έθιμο της «Καμήλας». Μεταμφιεσμένοι άνθρωποι με μια ξύλινη καμήλα που έχουν κατασκευάσει περιφέρονται στους δρόμους της πόλης κάνοντας μεγάλο θόρυβο με κουδούνια που έχουν στα χέρια τους. Αυτό γίνεται γιατί με τον θόρυβο πιστεύουν ότι θα φύγει το κακό. Επίσης σε πολλά χωριά ντύνονται με διάφορες στολές και λένε τα κάλαντα.

Παραμονή των Φώτων σε κάποιες περιοχές της Θράκης ανάβουν μια μεγάλη φωτιά. Χορεύουν και τραγουδούν γύρω της πιασμένοι χέρι-χέρι για να διώξουν τους καλικάτζαρους.

Ειρήνη  Πετράκη  Δ΄2

 

Τα γιορτινά φαγητά και η «καληχέρα» στη Σαντορίνη.

Καμάρι

Στη Σαντορίνη από το γιορτινό τραπέζι δεν λείπει η φάβα, τα κουκιά, αλλά και οι ντοματοκεφτέδες και το πιο γλυκό κρασί που γίνεται από λιαστά σταφύλια. Το όνομά του είναι βινσάντο. Επίσης, οι παππούδες δίνουν στα παιδιά την «καληχέρα» τους, δηλαδή χρήματα, για το καλό του νέου χρόνου.

Ειρηναίος Φωτεινός, Δ΄2

 

 Το έθιμο της «γουρουνοχαράς»  στην Καρδίτσα

Το έθιμο αυτό γινόταν στην Καρδίτσα τα παλιά χρόνια τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Η κάθε οικογένεια είχε εκθρέψει ένα γουρουνάκι για τα Χριστούγεννα. Οι άντρες έπαιρναν το δέρμα και οι γυναίκες το μαγείρευαν. Έκαναν μεγάλο γλέντι.

Απόστολος Τσιγάρας  Δ΄2

 

Χριστούγεννα στη Βραζιλία

christmas-dinner-g161295977_1920

Για τους Βραζιλιάνους η οικογένεια είναι το σημαντικότερο πράγμα, για αυτό μια από τις κυριότερες γιορτές είναι τα Χριστούγεννα.

Ο στολισμός είναι απλός με ένα στολισμένο δέντρο και γιρλάντες στον τοίχο και στις πόρτες.

Το φαγητό που τρώνε τα Χριστούγεννα είναι τέλειο! Τρώνε γαλοπούλα, λαχανικά, ρύζι, κρέας, πατατοσαλάτα και πιάτα με ψάρι.

Κάθε χρόνο παίζουν το “Amugo  Ocultos” (κρυμμένος φίλος), στο οποίο ανταλλάσσουν δώρα, αλλά δεν ξέρουν ποιος αγόρασε το κάθε δώρο. Επίσης, κάτι πολύ ωραίο που κάνουν είναι πως λένε τα κάλαντα στις φτωχές γειτονιές και δίνουν στις οικογένειες ρούχα, δώρα και ό,τι άλλο έχουν ανάγκη. Δεν είναι τέλειο;

Σταματία Αλεξανδροπούλου, Στ΄1

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης