Η Επανάσταση δε χωράει έρωτες!

1821-12012022104738_page-0001_zwntano

Οι Βράχοι της Ελευθερίας, είναι ένα κινηματογραφικό έργο (σκηνοθετημένο από τον Βαν Λινγκ) βασισμένο σε βιβλίο με συγγραφέα την Μαριάννα Μητροπούλου και εκδόθηκε το 2013. Αυτή η ιστορία έχει να κάνει με τον άτυχο έρωτα μιας νεαρής Ελληνίδας χωριατοπούλας και ενός Τούρκου αξιωματικού. Αυτό συμβαίνει κατά την διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821.

Η Μαρία-Χριστίνα είναι μια νέα 20-χρονη Ελληνίδα. Είναι πάρα πολύ όμορφη, έχει μαύρα μαλλιά, πράσινα μάτια αλλά και πάρα πολύ ωραίο σώμα. Είναι πολύ θαρραλέα και δυναμική, αγνοεί σε μεγάλο βαθμό τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις της εποχής και κάνει αυτό που θέλει εκείνη. Είναι έτοιμη να εκδικηθεί όποιον έχει κάνει κακό σε εκείνη ή στην οικογένειά της και αγαπάει πολύ την πατρίδα της. Πάντα ακολουθεί τη λογική αλλά όταν έρχεται ο Ταρίκ στον δρόμο της δε μπορεί να συγκρατήσει τα συναισθήματά της.

Ο Ταρίκ είναι ένας νέος αξιωματικός του Οθωμανικού στρατού. Είναι πολύ όμορφος και εκείνος, έχει μαύρα μαλλιά, καστανά μάτια και καλοσχηματισμένο κορμί. Αγαπάει πολύ την Ελλάδα και θέλει να βοηθήσει τους Έλληνες παρόλο που δουλεύει για τους Οθωμανούς. Είναι καλόκαρδος και είναι έτοιμος να σώσει κάποιον στη δύσκολη στιγμή. Δεν ακολουθεί καθόλου τη λογική εκτός και αν τον συνετίσει ο δάσκαλός του, ο Θανάσης. Έχει βαθιά συναισθήματα για τη Μαρία-Χριστίνα και της τα δείχνει αγνοώντας ότι άμα το μάθουν οι Τούρκοι μπορούν να του κάνουν μεγάλο κακό. Είναι πολύ καλός αξιωματικός αλλά δεν του αρέσει καθόλου να σκοτώνει ανθρώπους χωρίς λόγο και περισσότερο να τους βασανίζει. Είναι τίμιος και πιστός στον Σουλτάνο μέχρι βέβαια να γνωρίσει τη Μαρία-Χριστίνα για την οποία »γυρνάει την πλάτη» σε έναν ολόκληρο στρατό.

Το βιβλίο μας μεταφέρει στο Ζάλογγο του 1813, όπου οι γυναίκες στο Σούλι προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Τούρκους που τις κυνηγούν. Κουρασμένες και εξοργισμένες από όλη αυτή την κατάσταση που ζουν, αποφασίζουν να μην αφήσουν τον εχθρό να τους πιάσει και με πολύ θάρρος και αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία αποφασίζουν να πέσουν από τον γκρεμό και αυτό κάνουν. Η μόνη που μένει πίσω κρυμμένη σε έναν θάμνο είναι η 12χρονη Μαρία-Χριστίνα την οποία σώζει ένας καλόκαρδος Τούρκος ο Ταρίκ. Περνούν 8 χρόνια, η Μαρία-Χριστίνα έχει μεγαλώσει και οι γονείς της θέλουν να την παντρέψουν με έναν άντρα που εκείνη δε θέλει. Η Μαρία-Χριστίνα είναι μια γυναίκα θαρραλέα, της αρέσει να διεκδικεί την ελευθερία της χώρας της. Αργότερα όμως, ένα τραγικό γεγονός συμβαίνει, οι γονείς της κατηγορούνται άδικα για συνωμοσία κατά του κράτους, τους σκοτώνουν και πυρπολούν το σπίτι τους στο οποίο αφήνουν μέσα και τα μικρά της αδέρφια τα οποία και πεθαίνουν . Η Μαρία-Χριστίνα είναι εξαγριωμένη, σοκαρισμένη και νιώθει ότι »έχει χάσει τον κόσμο κάτω από τα πόδια της». Μετά από πολλές ώρες, μπαίνει μέσα στο πλέον καμένο σπίτι της και βλέπει τον Ταρίκ τον οποίο αναγνωρίζει. Αυτός τη βοηθάει, να τον θυμηθεί και της εξηγεί ότι δεν έφταιγε εκείνος για όλο αυτό, γιατί εκείνη θέλει να τον σκοτώσει. Την επόμενη μέρα πάει να δει και να τιμήσει τους νεκρούς της και μετά αποφασίζει να μπει στην Ελληνική Επανάσταση, αν και είναι δύσκολο, γιατί είναι γυναίκα. Περνάει αρκετός καιρός, η Επανάσταση πηγαίνει πολύ καλά, η Μαρία-Χριστίνα έχει βοηθήσει πάρα πολύ και όλοι έχουν μάθει για εκείνη.

Μαζί με τους άλλους επαναστάτες έχουν σκοτώσει εκατοντάδες Τούρκους και ο σουλτάνος ανακοινώνει ότι θα δώσει αμοιβή σε όποιον φέρει το κεφάλι της, »την πηγή του κακού», όπως πιστεύουν οι εχθροί. Ο Ταρίκ όλον αυτόν τον καιρό προσπαθεί να τη βοηθήσει χωρίς να το ξέρει εκείνη. Μέχρι που ο σουλτάνος ανακοινώνει στον Ταρίκ πως είναι εντεταλμένος να σκοτώσει τη Μαρία-Χριστίνα. Αυτός δέχεται, παρά τη θέλησή του, αλλά δεν έχει σκοπό να της κάνει κακό. Τότε πιάνουν τον έναν από τους δύο ξαδέρφους της με τους οποίους είχε πάει μαζί στην επανάσταση. Τον βασανίζουν, αλλά ο Ταρίκ τον σώζει γιατί είναι ελληνικής καταγωγής και δεν του αρέσει όλο αυτό που γίνεται. Τότε τη συναντάει σε μια εκκλησία αφού έχει αρχίσει να τη βοηθάει ήδη στέλνοντάς της μηνύματα με τη βοήθεια των περιστεριών. Τη συναντάει εκεί και τη βλέπει να ανάβει ένα κεράκι. Είναι ερωτευμένος μαζί της αλλά και αυτή τον σκέφτεται πολύ. Δε μπορούν όμως να είναι μαζί: οι γονείς της δεν τον ήθελαν και ο δάσκαλός του- που ήταν Έλληνας- του έλεγε να μείνει μακριά της γιατί μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο αξίωμά του και να εκτελεσθεί από τον σουλτάνο. Μετά από πολλές συναντήσεις τους, αγνοώντας αυτά που τους λένε οι άλλοι, συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλον και μάλιστα ανταλλάζουν ένα αισθησιακό φιλί.

Αργότερα, η Μαρία-Χριστίνα και οι επαναστάτες συναντούν τον Κολοκοτρώνη που τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν. Ωστόσο, μετά από λίγες μέρες, οι Τούρκοι αποφασίζουν να επιτεθούν στο χωριό της Μαρίας-Χριστίνας με αρχηγούς τον Ταρίκ και τον αδερφό του, ο οποίος ήταν ο δολοφόνος της οικογένειάς της. Στην αρχή της μάχης κερδίζουν οι Έλληνες, γενναίοι και έτοιμοι να πεθάνουν για την πατρίδα. Ο Ταρίκ δε δέχεται να πολεμήσει αλλά ο αδερφός του θέλει πολύ να σκοτώσει τους εχθρούς του. Εκεί όμως που πηγαίνουν όλα καλά οι Τούρκοι παίρνουν θάρρος και σκοτώνουν πολλούς Έλληνες. Τότε πέφτει σαν ήρωας στον βωμό της μάχης ο ξάδερφος της Μαρία-Χριστίνας, ο Σταύρος. Όλο το χωριό σιγά σιγά αρχίζει να καταστρέφεται και οι Έλληνες πεθαίνουν. Τότε ο Ταρίκ πηγαίνει στη Μαρία-Χριστίνα και της λέει πως είναι δίπλα της και θα πολεμήσει μαζί της και αποκαλύπτουν τι νιώθουν ο ένας για τον άλλον. Η Μαρία-Χριστίνα όμως τότε αποφασίζει να κάνει κάτι ηρωικό, ανεβαίνει στο βουνό και αρχίζει να χορεύει. Εκείνος την παρακαλεί να σταματήσει και κάποιοι Τούρκοι τους καταδιώκουν. Η Μαρία-Χριστίνα συνεχίζει να χορεύει και πέφτει από τον γκρεμό. Ο Ταρίκ καταρρακώνεται, δε μπορεί να πιστέψει ότι μόλις έχασε την αγάπη της ζωής του, το κορίτσι που ερωτεύτηκε από τότε που εκείνη ήταν 12. Τότε όλοι σταματούν να πολεμούν και σκύβουν στο ένα πόδι για να τιμήσουν την Μαρία-Χριστίνα. Οι Έλληνες χάνουν. Η επανάσταση όμως κερδίζεται και ο Ταρίκ δε σταματάει ποτέ να την αγαπάει κουβαλώντας παντού το μαντήλι της.

Ίσως όλα αυτά που συνέβησαν στην ιστορία των δύο αυτών πρωταγωνιστών μας θυμίζουν τη φράση » Έρως ανίκατε μάχαν » από τη γνωστή τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή! Κι αυτό γιατί τελικά η αγάπη που ενώνει τους ανθρώπους δεν τελειώνει ακόμη κι όταν εκλείψουν εκείνοι!

 

Πηγές:

https://www.youtube.com/watch?v=XvXsvTIVLsg
https://cinelandpantelis.gr/reader-tainion/oi-brachoi-tis-eleytherias.html

Συντάκτριες:
Νικολέτα Νίτη, Δέσποινα Ταβλαλή, Χριστιάννα Ορφανίδη, Αλεξάνδρα Χούτα

2 σχόλια στο "Η Επανάσταση δε χωράει έρωτες!"

  1. Πολύ καλή δουλειά, σας άρεσε το θέμα κι αυτό φάνηκε!!

  2. Ήταν ωραίο.

Σχολιάστε

Top