Ο θάνατος…του έρωτα

Page0001

Είναι γεγονός ότι οι ανεκπλήρωτοι έρωτες, έχουν απασχολήσει ως θεματική ενότητα την παγκόσμια λογοτεχνία. Όπως αναφέρει ο Σαίξπηρ στο έργο του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Αν η αγάπη είναι τυφλή, δεν μπορεί να βρει τον στόχο». Ο «ΣΑΣΜΟΣ» είναι το μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη που κυκλοφόρησε το 2019 και είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Η ιστορία των ηρώων του εκτυλίσσεται σε δυο χωριά της Κρήτης κοντά στο Ρέθυμνο, στη σημερινή εποχή με βάθος χρόνου επτά ετών. Παρατηρείται πώς ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Μαθιού και της Βασιλικής της «Ερωφίλης» και του «Πανάρετου» όπως ήθελαν να αποκαλούν ο ένας τον άλλον, ξαναζωντάνεψε την παλιά βεντέτα μεταξύ δυο οικογενειών, των Σταματάκηδων και των Βρουλάκηδων. Ένας εφιάλτης ξεκίνησε σκορπίζοντας τον τρόμο.

Πρωταγωνιστής αυτού του εφιάλτη είναι ο Μαθιός, ο πρωτότοκος γιος των Σταματάκηδων. Ζει σε μια αυστηρή οικογένεια, όπου κυρίαρχο ρόλο έπαιζε η μητέρα του Καλλιόπη, μια σκληρή και χειριστική γυναίκα. Ο Μαθιός διακατέχεται από την αγριάδα των βουνών της Κρήτης. Η κτητικότητα και η παρορμητικότητά του όμως θα αποτελέσει την αφορμή όσων ακολούθησαν. Η δεύτερη πρωταγωνίστρια είναι η Βασιλική που μεγάλωσε υπό την εποπτεία των θείων της, καθώς ήταν ορφανή από πατέρα. Η διαπαιδαγώγησή της ήταν συντηρητική, καθώς επηρεάστηκε από τα «πρέπει» μιας κλειστής κοινωνίας. Για αυτόν το λόγο παραμερίζει την ανεμελιά της νιότης της, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στη συνέχεια του βιβλίου περιγράφεται το κρυφό ειδύλλιο που φούντωσε ανάμεσά τους. Αξίζει να σημειωθεί η αυτοσυγκράτηση της Βασιλικής έναντι της παρορμητικότητας του Μαθιού. Παρόλη την αγάπη της για εκείνον, τη συγκρατούν οι κοινωνικές συμβάσεις. Η υπακοή στους ανθρώπους που την μεγάλωσαν είναι μια από αυτές. Έτσι αναγκάστηκε να κάνει οικογένεια, αφού παντρεύτηκε με προξενιό τον θείο του αγαπημένου της, Στεφανή Σταματάκη αποκτώντας ένα γιο μαζί του. Ο Μαθιός, παρακινούμενος από τον πληγωμένο του εγωισμό, σκοτώνει με επτά σφαίρες τον Στεφανή.

Ακολούθως, τραγική φιγούρα της ιστορίας γίνεται η Βασιλική, που σε διάστημα μόλις τριών ημερών μετά το θάνατο του άντρα της χάνει και η ίδια τη ζωή της, σε μια μοιραία συνάντηση με το Μαθιό καθώς μοιρολογεί πάνω απ’ το μνήμα του αδικοχαμένου συζύγου της.

Σασμός3
(«Ερωφίλη, κοίταξε με…»
«Δεν υπάρχει καμιά Ερωφίλη εδώ… κοίτα τι έκανες. Δολοφόνε!»
«Έλα μαζί μου…»
«Ποτέ δεν θα έρθω… ποτέ… φονιά!» ούρλιαξε η Βασιλική παραδομένη στον πόνο και στην παράνοια, που έκαιγε την όποια λογική σκέψη προσπαθούσε να κάνει. «Φονιά! Σε όλο τον κόσμο θα το φωνάξω, παντού θα το πω πως ο Μαθιός Σταματάκης είναι ο φονιάς του άντρα μου… του Στεφανή μου… δολοφόνε!»
Ο Μαθιός έριξε τα μάτια του στη γη και χάθηκε. […]Ντρεπόταν για την κατάντια του όμως δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Είχε υπομονή. […]Θα την έκανε δική του οπωσδήποτε, αφού τώρα δεν υπήρχε μπροστά του το εμπόδιο του Στεφανή.)

Ωστόσο, οι δυο πρωταγωνιστές αγνοούν την παρουσία της Καλλιόπης, της μητέρας του Μαθιού, που είναι κρυμμένη ακούγοντας την έντονη στιχομυθία. Η μητρική αγάπη προς το Μαθιό και το μίσος προς την κοπέλα την οποία θεώρησε υπεύθυνη για την κατάντια του γιου της, οπλίζει το χέρι της με μια φαλτσέτα κόβοντας το νήμα της ζωής της άτυχης Βασιλικής. Ο κοινωνικός περίγυρος όμως, μη γνωρίζοντας τους πραγματικούς δολοφόνους, συνδέει το θάνατο του Στεφανή Σταματάκη και της Βασιλικής θεωρώντας υπεύθυνο τον Πέτρο Βρουλάκη, γόνο της αντίπαλης οικογένειας. Έτσι αναζωπυρώνεται η παλιά βεντέτα.

Στη διάρκεια της ιστορίας επισημαίνεται η τραγική αντίδραση του Μαθιού στο άκουσμα του θανάτου της Βασιλικής. Μέσα στη θλίψη του όμως αποφασίζει να αναλάβει την ανατροφή του παιδιού της, αφιερώνοντάς του τη ζωή του. Η αποκάλυψη του πραγματικού δολοφόνου του Στεφανή δεν αργεί να έρθει. Ο γιος της Βασιλικής, όταν πληροφορείται την αλήθεια συντετριμμένος, τραυματίζει τον Μαθιό, που τελικά χάνει τη ζωή του από χέρι αστυνομικών, σε μια αποκαλυπτική και λυτρωτική συμπλοκή. Συνέπεια αυτής της συμπλοκής είναι και η αυτοκτονία της Καλλιόπης, η οποία πέφτει από το φαράγγι μην αντέχοντας το θάνατο του γιου της.

Συμπερασματικά, γίνεται σαφές ότι ο ανεκπλήρωτος έρωτας και η παθιασμένη ζήλεια τυφλώνουν τους πρωταγωνιστές και οδηγούν πολλές φορές σε τραγωδίες. Γίνεται αντιληπτή επίσης η τραγική κατάσταση στην οποία οδηγούνται όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους. «Όρη και θάλασσες, τραγούδια και κατάρες, οργή και χάδι. Μέσα στις αντιθέσεις της φωτιάς, οι άνθρωποι χτίζουν τα όνειρα τους. Ωστόσο, η θέληση και το πάθος δεν αρκούν. Τα πάντα μπορεί να ανατραπούν ακαριαία.» Πετρουλάκης (2019). Η μεγάλη απήχηση του βιβλίου οδήγησε και στη δραματοποίησή του, με αποτέλεσμα η τηλεοπτική σειρά «ΣΑΣΜΟΣ» να βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις καθηλώνοντας τους τηλεθεατές.

Σασμός2

Πηγές:
Πετρουλάκης, Σπύρος (2019), «ΣΑΣΜΟΣ», Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
https://www.alphatv.gr/show/sasmos/sasmos-epeisodia/?vtype=player&vid=48992&showId=1299&year=2021

Συντάκτριες:
Ναταλία Σκαπέτη, Βάλια Σολούνια

 

Εικονογράφοι:
Δήμητρα Μανωλίτσα, Νικολέτα Φουντουλάκου

 

1 σχόλιο στο "Ο θάνατος…του έρωτα"

Σχολιάστε

Top