ΠΡΟΛΟΓΟΣ πρώτου τεύχους

Χωρίς αμφιβολία η τέχνη διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Αυτός είναι ο δημιουργός και ταυτόχρονα ο αποδέκτης των προϊόντων της. Δε συμφωνούν όλοι βέβαια για το τι ακριβώς εννοούμε όταν αναφέρουμε τον όρο «τέχνη». Πάντως, είτε υιοθετήσει κανείς τη ρεαλιστική αριστοτελική προσέγγιση της μίμησης ή αναπαράστασης της πραγματικότητας είτε τη ρομαντική θεώρηση της έκφρασης συναισθημάτων, δεν είναι δυνατό να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα της ύπαρξής της.

Η τέχνη λοιπόν και κυρίως η λογοτεχνία συνοδεύει τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ευτυχώς, έχουν σωθεί γραπτά αριστουργήματα της αρχαιότητας που μαρτυρούν ένα υψηλό επίπεδο πολιτισμού. Από τη μελέτη τους είναι σε θέση ο σύγχρονος άνθρωπος και πόσο μάλλον ο σημερινός  μαθητής να συνειδητοποιήσει τα συνεκτικά στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ακόμη και η θεματολογία των έργων είναι κοινή ανά τους αιώνες! Για παράδειγμα, η αγάπη, ο θάνατος, ο αγώνας για τη ζωή και την ελευθερία εμφανίζονται συχνά σε λογοτεχνήματα όλων των λαών.

Ένα τέτοιο θέμα είναι και ο έρωτας. Από τη θεοποίησή του από τους αρχαίους Έλληνες και τη συζήτηση για τη φύση του στο πλατωνικό Συμπόσιον, φτάνει ως τις μέρες μας να απασχολεί τους καλλιτέχνες παντός είδους. Μάλιστα, έχουν αφιερωθεί αμέτρητα κείμενα ιδίως στους ανεκπλήρωτους έρωτες: Η Αντιγόνη και ο Αίμονας στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, η Ερωφίλη και ο Πανάρετος στην Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση, ο Χίθκλιφ και η Κάθριν στα Ανεμοδαρμένα Ύψη της Έμιλι Μπροντέ, η Σκάρλετ Ο’ Χάρα και ο Ρετ Μπάτλερ στο Όσα παίρνει ο άνεμος της Μάργκαρετ Μίτσελ είναι μόνο μερικά από τα ζευγάρια που έχουν εισέλθει στο πάνθεον των εραστών που δεν κατόρθωσαν να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα! Ωστόσο, για το αναγνωστικό κοινό φαίνεται να μην έχει σημασία η τραγική κατάληξη των ηρώων, η οποία πολλές φορές είναι εκ των προτέρων γνωστή ή προοικονομείται, αλλά η πορεία που ακολούθησε η «πολύπαθη» σχέση των πρωταγωνιστών.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού μας είναι αφιερωμένο στους ανεκπλήρωτους έρωτες της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας και τέχνης εν γένει. Τόσο έχει επηρεάσει το διαχρονικό αυτό ζήτημα τον καλλιτεχνικό (και όχι μόνο) κόσμο, ώστε έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμες κινηματογραφικές, τηλεοπτικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές, που μάλιστα έχουν και φανατικούς θαυμαστές. Ενόψει και της 14ης Φεβρουαρίου, της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, του προστάτη των απανταχού ερωτευμένων -όπως συνηθίζεται να λέγεται-, δημοσιεύονται τα σχετικά άρθρα των μαθητών του Γ3 του Γυμνασίου μας, συνοδευόμενα από τις εικονογραφήσεις των συμμαθητών τους από άλλα τμήματα του σχολείου. Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά που υλοποιήθηκε με ζήλο και σεβασμό απέναντι στα έργα και τους αναγνώστες του περιοδικού.

Καλή ανάγνωση!

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΑΝΘΟΥ, ΠΕ02

Αφήστε το σχόλιο σας στο "ΠΡΟΛΟΓΟΣ πρώτου τεύχους"

Σχολιάστε

Top