Ο τραγικός έρωτας της Άννα Καρένινα

karenina-12012022104554_page-0001

Ο Λέων Τολστόι (1828-1910), διάσημος Ρώσος συγγραφέας, ενεργός πολίτης, που προερχόταν από εύπορη οικογένεια, έγραψε εκτός των άλλων και το μνημειώδες μυθιστόρημα «Άννα Καρένινα». Στο έργο του ασχολήθηκε με το αληθινό νόημα του Χριστιανισμού, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την καθαρότητα των αισθημάτων, ενώ παράλληλα αντικατόπτριζε και τη Ρωσική, τσαρική κοινωνία της εποχής του. Το θέμα του έρωτα απασχόλησε το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1878 και έκτοτε έχει συγκεντρώσει αμέτρητους αναγνώστες. Έχει μάλιστα μεταφερθεί τόσο στη μεγάλη οθόνη όσο και στο θέατρο.

Αρχικά, η βασική ηρωίδα του έργου είναι η Άννα Καρένινα η οποία, είναι μία γοητευτική, κοσμική γυναίκα που σαγηνεύει τους άνδρες και το απολαμβάνει, παρόλο που είναι παντρεμένη με τον είκοσι χρόνια μεγαλύτερό της, Αλεξέι Καρένιν. Σε έναν χορό γνωρίζει τον Αλεξέι Βρόνσκι, ερωτεύονται και παθιάζονται τόσο που η Άννα εγκαταλείπει τόσο τον σύζυγό της όσο και τον γιο τους, τον Σεργιόσα. Έτσι, ξετυλίγεται η προσωπικότητα μιας φιλάρεσκης, σπάταλης γυναίκας, η οποία γίνεται μοιχαλίδα και ανήθικη μητέρα που ωστόσο, δεν προκαλεί αντιπάθεια, αλλά οίκτο. Το συναίσθημα αυτό προκαλείται κυρίως, όταν ο  Bρόνσκι αρχίζει να την παραμελεί και να ξεπορτίζει, καθώς εκείνον δεν τον έκρινε σκληρά η ανδροκρατούμενη κοινωνία, ενώ εκείνη την καταδίκασαν.

Άννα Καρένινα 3 - Κατρακάζου Στέλλα

Ο δεύτερος πρωταγωνιστής είναι ο κόμης Βρόνσκι (όπως προαναφέρθηκε) ένας  νέος, όμορφος, πλούσιος και κοσμικός άντρας ο οποίος ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Άννα. Καρπός της παθιασμένης σχέσης τους είναι ένα κοριτσάκι. Ωστόσο, ο Βρόνσκι παράλληλα φλερτάρει και την Κίτι, μακρινή συγγενή εξ αγχιστείας της Άννας. Μετά από ένα διάστημα ο Βρόνσκι και η Άννα αποφασίζουν να πάνε στην Ευρώπη για κάποιες μέρες. Κατά την επιστροφή τους η Άννα αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες με το θέμα του διαζυγίου της. Ταυτόχρονα, την πληγώνει το γεγονός ότι ο Βρόνσκι δεν της είναι πια και τόσο πιστός με αποτέλεσμα η Άννα να πέσει σε βαριά μελαγχολία.

Τελικά τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι όπως τα περίμενε η τραγική πρωταγωνίστρια, με αποτέλεσμα έχοντας αποχωριστεί τα δύο της παιδιά, τον άντρα και τον εραστή της, δεν υπάρχει πλέον άλλη λύση γι αυτήν από το θάνατο, κι έτσι η Άννα Καρένινα δίνει τέλος στη ζωή της πέφτοντας στις ρόδες ενός τρένου. Συμπερασματικά, για ακόμη μία φορά στη λογοτεχνία δίνεται έμφαση στις επιλογές των ανθρώπων που τους οδηγούν στην αναπόδραστη μοίρα τους!

Άννα Καρένινα 2

Πηγές:

Το τρέιλερ της ταινίας:
Άννα Καρένινα

Πληροφορίες: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%B1

Το βιβλίο: https://www.politeianet.gr/books/9789604460151-tolstoi-leon-gkobostis-anna-karenina-257068

Συντάκτες:
Παυσανίας Παπασταύρος, Τόντι Πρίφτη, Μανόλης Σκιαδάς

 

Εικονογράφοι:
Στυλιανή Κατρακάζου, Κατερίνα Σταθώρη
 

4 σχόλια στο "Ο τραγικός έρωτας της Άννα Καρένινα"

  1. Τα άρθρα έχουν βγει πολύ ωραία!!!!
    Μπράβο, πολύ καλή δουλειά!!!

  2. Συγχαρητήρια και στους αρθρογράφους και στους εικονογράφους που με τόση ευαισθησία κάλυψαν το θέμα.

  3. πάρα πολύ ωραίο ,μπράβο!

Σχολιάστε

Top