Για τα μελομακάρονα
-
240 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
-
240 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
-
50 γρ. κονιάκ
-
160 γρ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
-
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
-
200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
-
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
-
2 κ.γ. κοφτά κανέλα
-
2 πορτοκάλια ακέρωτα (ξύσμα)
-
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
-
400 γρ. ζάχαρη
-
400 γρ. νερό
-
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
-
1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
-
Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι (για το πασπάλισμα)
Αμανατίδου Σαββίνα