E D I T O R I A L vol 8

vol8_cover_small1

Αγαπητοί αναγνώστες,

Φέτος  διανύουμε την 5η χρονιά έκδοσης του περιοδικού μας. Είναι σπουδαίο πως και παιδιά και εκπαιδευτικοί επιδίδονται με μεράκι σε αυτό το δημιουργικό εγχείρημα.

Κάθε χρόνο κερδίζουμε σε εμπειρία και γνώση, πράγμα που μας οδηγεί στην αυτοκριτική και στην προσπάθεια για διαρκή βελτίωση.

Τα παιδιά – αλλά και οι εκπαιδευτικοί – ξεχνούν την ύλη των μαθημάτων, τα διαγωνίσματα, τις «μαθητικές υποχρεώσεις», και καταπιάνονται με άρθρα, συνεντεύξεις, ποίηση, εκφράζοντας τις ευαισθησίες, τους προβληματισμούς και τα όνειρά τους.

Έτσι, το περιοδικό μας αποτελεί έναν δίαυλο προκειμένου να επικοινωνήσουν οι  μαθητές τις ανησυχίες, τις σκέψεις και τις ελπίδες τους. Οι φετινοί επίδοξοι δημοσιογράφοι μας είναι παιδιά με πολλή όρεξη, με ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ιδέες, και με τον ενθουσιασμό της ηλικίας που δύσκολα τιθασεύεται – ευτυχώς βέβαια.

Στο τεύχος αυτό θα διαβάσετε για τα συναισθήματα των μαθητών που ήρθαν για πρώτη φορά στο γυμνάσιο αλλά και τα συναισθήματα των παιδιών που το αποχαιρέτησαν. Θα συναγάγετε τα δικά σας συμπεράσματα από την έρευνα που διεξήγαγαν οι μαθητές για το διαδίκτυο και που μάλλον θα σας ταρακουνήσει. Θα μάθετε περισσότερα απ’ όσα νομίζετε ότι ξέρετε για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και για το πώς θα προστατευτείτε. Θα προβληματιστείτε με άρθρα και ποιήματα που έχουν ως θέμα τις εσωτερικές συγκρούσεις των εφήβων. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το αφιέρωμα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με αυθεντικές μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό, καθώς και οι συνεντεύξεις με θέματα όπως η ρομποτική, η φωτογραφία, ένα ταξίδι στον Αμαζόνιο και η μελισσοκομία. Θα σας ταξιδέψουμε και σε νοστιμιές απ’ όλο τον κόσμο με συνταγές για κάθε ουρανίσκο. Θα σας προτείνουμε ταινίες και βιβλία για μικρούς και μεγάλους. Ευφάνταστα είναι και τα παραμύθια και διηγήματα που θα διαβάσετε, ενώ ένα ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινή ρουτίνα θα αποτελέσουν κάποια περίεργα του κόσμου μας που θα σας εκπλήξουν, οι γρίφοι και τα ανέκδοτα.

Ελπίζουμε πραγματικά να γίνει το περιοδικό μας βήμα πολιτισμού, γνώσης, κοινωνικής ευαισθησίας, δημιουργικότητας.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές

Βάλια Πιτερού

Ασημένια Χαρκιωτάκη

Νίκος Ψαρουδάκης

Χαρά Μαρκάκη

 

Σχολιάστε

Top