անուշապուր (anoushabour) «γλυκιά σούπα»
ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: անուշապուր (anoushabour) σημαίνει «γλυκιά σούπα»
Υλικά: (για 10-15 μερίδες)
250 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
(σαν αυτό που φτιάχνουμε τα κόλλυβα)
160 γρ. ζάχαρη
50 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
50 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
50 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, καβουρντισμένα
50 γρ. φουντούκια
2 μασούρια κανέλας
1/2 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
μια κουταλιά ανθόνερο ή μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
- Το βράδυ μουσκεύουμε το σιτάρι. Την επόμενη μέρα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες το σιτάρι και τα δύο μασούρια κανέλας μέσα σε περίπου 2.5 λίτρα νερό. Ανακατεύουμε το μίγμα σε τακτικά διαστήματα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, όλα κομμένα σε μικρούς κύβους (μέγεθος ζαριού).
- Ανακατεύουμε πάλι και προσέχουμε από δω και στο εξής να μην κολλήσει το μίγμα στον πάτο της κατσαρόλας. Αν το σιτάρι δεν έχει ψηθεί, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό.
- Μετά από μισή ώρα προσθέτουμε την τριμμένη κανέλα, το ανθόνερο/έλαιο πορτοκαλιού και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ο χυλός πρέπει να κρυώσει για να σερβιριστεί σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 μέρες.
Η συνταγή έχει πολλές παραλλαγές ως προς την αναλογία της ζάχαρης και το είδος των ξηρών καρπών και φρούτων. Οι Αρμένιοι φτιάχνουν και μοιράζονται τη «γλυκιά σούπα» με συγγενείς, φίλους και γείτονες την Πρωτοχρονιά. Συμβολίζει την αφθονία και τη γονιμότητα της γης, που ευχόμαστε να φέρει η νέα χρονιά.
Τακουή Βακιρτζιάν
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.