İzmir Köfte
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: İzmir Köfte
ΥΛΙΚΑ (για τα κιοφτεδάκια):
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (μπορεί να γίνει και με ½ μοσχαρίσιο και ½ αρνίσιο ή χοιρινό)
- 4 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς κόρα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτήρι κρασιού Μαυροδάφνη
- 3 αβγά
- ½ κ. σούπας βούτυρο
- 2 κρεμμύδια τριμμένα
- 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 φλιτζάνι του καφέ αλεύρι λευκό
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε τον κιμά σε λεκανάκι και μουλιάζουμε το ψωμί σε ένα ποτήρι Μαυροδάφνη. Στη συνέχεια, αφού έχει μουλιάσει το ψωμί, το στύβουμε καλά και το βάζουμε στον κιμά. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό στο μείγμα. Πρέπει να είναι πολύ λεπτός. Αν δεν μπορείτε με μαχαίρι, κάντε το με μαγειρικό ψαλίδι.
Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο με μια σταγόνα ελαιόλαδο, για να μην καεί, και ρίχνουμε το κύμινο. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι ν’ αρχίσει να βγάζει το άρωμα του.
Έπειτα, λιώνουμε τα σκόρδα σε γουδί (ή σε μούλτι) με μια πρέζα αλάτι και τα ρίχνουμε μαζί με το κρεμμύδι στο τηγάνι. Τα γυρίζουμε ελαφρώς.
Όταν το κρεμμύδι πάρει γυαλάδα, ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας Μαυροδάφνη από αυτή που μουλιάσαμε το ψωμί.
Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε το μείγμα του κρεμμυδιού μέσα στον κιμά, προσθέτουμε τα αβγά, το ξίδι, αλάτι (λίγο) και το πιπέρι. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε και κόκκινο καυτερό.
Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα για 10 λεπτά (μη βαριέστε, έχει τον σκοπό του), κλείνουμε με μεμβράνη τη λεκάνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά.
Το κάνουμε αυτό, για να σφίξει ο κιμάς και να βγάλουν τα αρώματα τους τα μυρωδικά.
Όσο περιμένουμε τον κιμά να σφίξει, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
ΥΛΙΚΑ (για τη σάλτσα)
- 1 κιλό τομάτες
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 ποτήρι Μαυροδάφνη
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- λίγο λάδι
- αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τρίβουμε τις ντομάτες στο ρεντέ (= τρίφτη) και τις κρατάμε σ’ ένα μπολ στην άκρη. Στο τηγάνι όπου κάναμε το μείγμα με το κρεμμύδι, αφού το καθαρίσουμε με χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξανθύνει. Όταν είναι έτοιμο και μοσχομυρίζει καβουρδισμένο, ρίχνουμε 1 ποτήρι Μαυροδάφνη. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει σάλτσα και τότε τουμπάρουμε και την τομάτα μέσα. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι, λίγο νερό (πάντα χλιαρό) και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.
Όσο περιμένουμε τη σάλτσα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C. Παίρνουμε ένα ταψί τόσο μεγάλο, ώστε να χωράει τα σουτζουκάκια, ρίχνουμε τη σάλτσα, την κανέλα, λίγο λάδι, αλατοπίπερο και λίγο χλιαρό νερό. Βάζουμε το ταψί με τη σάλτσα στο φούρνο, για ν’ αρχίσει να σιγοδένει.
… Κιμάς (η συνέχεια)
Αφού έχουν περάσει τα 40΄, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, του κάνουμε ένα γύρισμα με το χέρι και αρχίζουμε να τον πλάθουμε σε μακρόστενα σουτζουκάκια, βουτώντας τα χέρια κάθε φορά στο υπόλοιπο κρασί όπου μούλιασε το ψωμί.
Όταν είναι έτοιμα και πλασμένα, έχουμε κόψει ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλα και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ρολάρουμε πάνω στο αλεύρι τα σουτζουκάκια, για να παναριστούν καλά.
Στο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με λίγο λάδι, το ανάβουμε και αρχίζουμε να τηγανίζουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να κάνουν μια ροδοκόκκινη κρούστα. Στη συνέχεια και, αφού έχουμε τελειώσει το τηγάνισμα, με μια τρυπητή κουτάλα καθαρίζουμε το βούτυρο από τα καμένα κομματάκια του κιμά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, βλέπουμε πως η σάλτσα είναι ήδη μυρωδάτη και τουμπάρουμε το καθαρό βούτυρο μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε να γίνουν ένα και βουτάμε τα σουτζουκάκια μας μέσα.
Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ενώ κάθε τόσο ανοίγουμε τον φούρνο και τα λούζουμε με τη σάλτσα. Μ’ αυτό τον τρόπο γίνονται ζουμερά, αφράτα και γευστικά.
Τα συνοδεύουμε ανάλογα τα γούστα μας με: ρύζι, μακαρόνια, χυλοπίτες, πουρέ, αραβικές πίτες με γιαούρτι σακούλας πασπαλισμένο με πάπρικα ή και σκέτα.
Μάγια Παπαδοπούλου Β3
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.