ΛΑΓΟΣ… Ο ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΣ! (Αλεξάνδρα Σαλαγιάννη)

Λαγός

Ο ευρωπαϊκός λαγός, γνωστός και απλά ως λαγός. Το μήκος του κυμαίνεται από τα 50 εκ. στα 75 εκ. Το βάρος του φτάνει τα 4-6 κιλά. Το τρίχωμά του αποτελείται από κοντές τρίχες σαν μαλλί και μακριές σαν στάχυα. Αλλάζει χρώμα ανάλογα με την εποχή και το περιβάλλον, είναι γρήγορο και ευκίνητο ζώο. Τρέχει με 70 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά ποτέ σε ευθεία, έτσι ώστε να παραπλανά τους διώκτες του! Μπορεί να πηδήξει πάνω από 5 μέτρα! Είναι είδος γηγενές στην Ευρώπη και σε ορισμένα μέρη της Ασίας, ενώ εισήχθη και σε περιοχές της Βορείου και της Νοτίου Αμερικής και της Αυστραλίας, καθώς και στη Νέα Ζηλανδία, όπου μεταφέρθηκε από τους αποίκους. Κατοικεί σε ποικιλία βιότοπων, από ερήμους και εύφορες πεδιάδες και δασώδεις βουνοπλαγιές μέχρι την τάιγκα του μακρινού βορρά.

Η περίοδος αναπαραγωγής του διαρκεί από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο. Οι θηλυκοί λαγοί γεννούν μέχρι τρεις φορές τον χρόνο, τρία με τέσσερα μικρά, σε φωλιές που σκάβουν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Ο ευρωπαϊκός λαγός είναι φυτοφάγο ζώο και τρέφεται κυρίως με χόρτα, καλαμπόκι, σιτάρι και καρότα. Αποτελεί θήραμα για διάφορα ζώα και βασίζεται στην ταχύτητά του για να ξεφύγει. Αν και πρόκειται κυρίως για νυκτόβια ζώα, κατά τη διάρκεια της άνοιξης μπορεί να δει κανείς λαγούς τη μέρα να τρέχουν και να κυνηγιούνται στα χωράφια…

Σύμφωνα με τη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, ο Ευρωπαϊκός Λαγός κατατάσσεται στα είδη ελάχιστης ανησυχίας, αν και από τη δεκαετία του ΄60 ο πληθυσμός τους στην Ευρώπη μειώνεται. Η μείωση του πληθυσμού του οφείλεται στο κυνήγι και στις αλλαγές στη γεωργία.

Ο Λαγός του … Πάσχα

Το λαγουδάκι του Πάσχα είναι φολκλορική φιγούρα και ταυτόχρονα σύμβολο της Άνοιξης σε πολλές βορειοευρωπαϊκές χώρες. Απεικονίζεται σαν λαγός που φορά ρούχα και κρατά πασχαλινά αυγά. Οι ρίζες του βρίσκονται στην Λουθηρανή Γερμανία, όπου κατά το έθιμο είχε το ρόλο του δικαστή και αξιολογούσε τη συμπεριφορά των μικρών παιδιών και την αρχή των εορτών του Πάσχα. Εκτός από τα αυγά, συχνά κρατούσε καραμέλες και έφερνε παιχνίδια στα σπίτια των μικρών παιδιών, έθιμο παρόμοιο με αυτό του Άγιου Βασίλη την Πρωτοχρονιά.

Από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια στις Ορθόδοξες εκκλησίες, υπήρχε το έθιμο της αποχής κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής από τα αυγά. Για να τα διατηρήσει κανείς πρέπει να τα βράσει ή να τα ψήσει και να αρχίσει να τα καταναλώνει όταν η νηστεία τελειώσει. Πολλοί Χριστιανοί της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έβαφαν τα αυγά τους κόκκινα σε αναγνώριση της σταυρικής θυσίας. Χρησιμοποιούσαν επίσης το πράσινο χρώμα. Μετέπειτα οι Προτεστάντες βράζοντας λουλούδια, άλλαζαν το χρώμα των αυγών και διακοσμούσαν τα καλάθια και τις πιατέλες φέρνοντας έτσι την άνοιξη στα σπίτια τους. Σήμερα το έθιμο του Λαγού του Πάσχα υπάρχει σε πολλές Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, στον Καναδά καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λαγός πριν το Πάσχα βάφει τα αυγά του κόκκινα και τα κρύβει στους κήπους, ώστε τα παιδιά το πρωί της Λαμπρής παίζοντας να τα ψάξουν και να τα βρουν.

Αλεξάνδρα Σαλαγιάννη

Jefferson AirplaneWhite Rabbit 

1 Σχόλιο

  1. Είναι σημειολογικά πολύ ενδιαφέρον πως όλες τις εποχές και τις γιορτές ο άνθρωπος τις έχει συνδέσει με κάποιο ζώο! Μπράβο για την έρευνα Αλεξάνδρα! Εδώ στις πόλεις που κατοικούμε, έχουμε χάσει την επαφή μας με το ζωικό βασίλειο και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αστικό περιβάλλον βλέπουν ζωάκια μόνο στα cartoon…

Υποβολή απάντησης