ΤΑ «ΣΚΑΘΑΡΙΑ» (Έλενα Μάρκου)

Όπως φαίνεται από τον τίτλο, στο παρακάτω κείμενο πρόκειται να γίνει αναφορά στα σκαθάρια… Ή μήπως όχι; Μάλλον τελικά πρόκειται για τέσσερα άτομα που έμελλε να αλλάξουν την ιστορία της μουσικής για πάντα…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο John Lennon, ο Paul McCartney, o George Harrison και ο Ringo Starr. Και οι τέσσερις κατάγονταν από το Liverpool της Αγγλίας. Όλα ξεκίνησαν με τον John Lennon, o οποίος δημιούργησε τη σχολική μπάντα “Quarrymen”, από το όνομα του σχολείου του. Το 1957, ο Lennon, ο οποίος έπαιζε κιθάρα, συνάντησε τον McCartney και, αφού τον άκουσε, τον κάλεσε να παίξει μαζί του κιθάρα και πιάνο. Το 1958, εντάχθηκαν στο group ο George Harrison αναλαμβάνοντας ρόλο βασικού κιθαρίστα και ο Ringo Starr ρόλο drummer, ενώ αργότερα ο McCartney ανέλαβε το μπάσο. Τα φωνητικά είχαν αναλάβει Lennon και McCartney από κοινού. Και έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκαν οι “Beatles”*, που ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1960 κι έγιναν αμέσως αγαπητοί και επιτυχημένοι, όσο καμία άλλη μπάντα!

                                                                                                 

Σχεδόν όλοι οι δίσκοι τους «σκαρφάλωσαν» στην πρώτη θέση των charts. Τα τραγούδια τους ακούγονταν παντού και όλοι ήθελαν να τους μοιάσουν. Από αυτόν τον ενθουσιασμό και τη λατρεία προς τους Beatles δημιουργήθηκε ο όρος «Beatlemania».

Ο πρώτος δίσκος (“Please please me”) κυκλοφόρησε το 1963 και περιείχε επιτυχίες όπως το ομώνυμο τραγούδι, το “Love me do” και το “Twist and Shout”.

                                                                                              

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν άλλα 11 στούντιο άλμπουμ, τα With The Beatles, A Hard Day’s Night, Beatles For Sale, Help!, Rubber Soul, Revolver, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, The Beatles (White Album), Yellow Submarine, Abbey road, Let It Be. Πάμπολλα τραγούδια από τους δίσκους τους ανέβηκαν στη θέση Νο.1 στα charts σημειώνοντας τεράστια εμπορική επιτυχία, όπως τα παρακάτω: A Hard Day’s Night, Can’t Buy Me Love, Help!, Ticket to Ride, Hey Jude, Yesterday, Eleanor Rigby, Yellow Submarine, Ob-La-Di, Ob-La-Da, All You Need Is Love, Strawberry Fields Forever, Come Together, Here Comes The Sun, Don’t Let Me Down, Let It Be.

Abbey Doad

Abbey Doad

Οι Beatles υπήρξαν πρωτοπόροι στη μουσική και μερικές από τις καινοτομίες τους επηρέασαν ολόκληρη την εποχή τους, ενώ και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να εμπνέουν πολλούς καλλιτέχνες. Για παράδειγμα, ήταν η πρώτη μπάντα που «έντυσε» μουσικά ένα pop τραγούδι-μπαλάντα, το Yesterday, με κλασική ορχήστρα! Με τους Beatles ξεκινά ουσιαστικά το μουσικό κίνημα της «ψυχεδέλειας» με τραγούδια όπως το I΄ m only sleeping από τον δίσκο Revolver -όπου για πρώτη φορά ηχογραφήθηκε ανάποδα (!) κιθάρα- το Lucy In The Sky With Diamonds από τον δίσκο Sgt. Pepper΄s Lonely Hearts Club Band και το Come Together -που με τους φαινομενικά αλλόκοτους στίχους τους οριοθέτησαν τον όρο «ψυχεδελική μουσική»- ενώ γύρισαν το πρώτο βίντεοκλίπ-ταινία στην ιστορία με animation, το Yellow Submarine, και έπαιξαν συναυλία σε… ταράτσα! Ενδεικτικά, μερικά από τα συγκροτήματα που «οφείλουν» πολλά σ΄ αυτούς τους μουσικούς πειραματισμούς, καθώς τους ενέταξαν στο ρεπερτόριό τους, είναι οι Electric Prunes, ο Jimi Hendrix, οι Pink Floyd, οι Deep Purple, οι Red Hot Chilli Peppers, οι Kasabian, οι Μuse, οι Oasis, και ο κατάλογος είναι πραγματικά ατελείωτος… Έγιναν αντικείμενο μελέτης -από το κούρεμά τους μέχρι τον τρόπο στησίματος στη σκηνή- από το σύνολο σχεδόν των αποκαλούμενων «boy bands» που μέχρι σήμερα προσπαθούν να αντιγράψουν τη «συνταγή» της δημοφιλέστερης μπάντας στον κόσμο…

Yesterday

I΄ m only sleeping

Lucy in the Sky with Diamonds

Come Together

Yellow Submarine

Don΄t Let Me Down

Οι Beatles παρέμειναν απλοί στη ζωή τους και προσγειωμένοι, παρά τη φήμη και τα άπειρα κέρδη που αποκόμισαν! Παρασημοφορήθηκαν από τη βασίλισσα της Αγγλίας -ένα παράσημο που ο John Lennon θα επέστρεφε μετά από λίγο καιρό διαμαρτυρόμενος για την επίθεση της χώρας του στα νησιά Falkland στη νότια Αμερική. Ο Paul McCartney έστειλε τα παιδιά του σε δημόσιο σχολείο κι όχι σε ιδιωτικό, γιατί δεν ήθελε να ξεχωρίζουν από τον απλό κόσμο. Μάλιστα, όλοι πήγαν κι έζησαν μια περίοδο στην Ινδία διαλογιζόμενοι, χωρίς καμία πολυτέλεια.

Η λαμπρή περίοδος δόξας, ωστόσο, δεν κράτησε για πάρα πολλά χρόνια. Μετά το «Let It Be» οι Beatles διαλύθηκαν και το κάθε μέλος πήρε ξεχωριστούς δρόμους. Ο καθένας τους έκανε σόλο καριέρα και δεν επανενώθηκαν ποτέ ξανά. Ο John Lennon αργότερα απογείωσε τη σόλο καριέρα του με το τραγούδι “Imagine”. Δολοφονήθηκε το 1980, ακριβώς στα 40 του χρόνια έξω από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Ο George Harrison πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 2001. Οι Paul McCartney και Ringo Starr ζουν μέχρι σήμερα και παραμένουν δημιουργικοί!

                                                                                             let it be

Το «κύκνειο» άσμα τους:

Αυτή ήταν με λίγα λόγια -έχουν γραφτεί τόμοι ολόκληροι- η ιστορία των «σκαθαριών» ή αλλιώς των Beatles, των φτωχών παιδιών από το Liverpool που ξεκίνησαν με κοστούμια και γραβάτες και άλλαξαν πολλά πρόσωπα μέχρι που άλλαξαν όλον τον κόσμο γύρω τους… Μπορεί το τέλος του συγκροτήματος να ήταν πρόωρο και κάπως άδοξο, όμως ακόμα και σήμερα θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της rock ‘n’ roll μουσικής, ενώ επηρέασαν τη μουσική βιομηχανία για πάντα.

*Η λέξη beetle σημαίνει σκαθάρι και το όνομά της η μπάντα από το Liverpool το εμπνεύστηκε από μια συμμορία μηχανόβιων στην ταινία «The Wid One», αλλάζοντας το e σε a για να δημιουργηθεί και η λέξη “beat” που σημαίνει χτύπος, ρυθμός.

Χωρίς λόγια…

Έλενα Μάρκου

1 Σχόλιο

  1. Μπράβο Έλενα για τις μουσικές σου επιλογές και το υπέροχο άρθρο-αφιέρωμα στους Beatles!!! Τελικά, αν και ανήκουμε σε διαφορετικές γενιές, η μουσική μάς ενώνει. Και η καλή μουσική δεν γνωρίζει από εποχές, μόδες, χώρες και σύνορα. Είναι διαχρονική και ενώνει τους ανθρώπους. Τέτοια ήταν και η μουσική των «σκαθαριών»… (Αγαπημένο μου τραγούδι από την μπάντα, το A Day In The Life. Δεν το προσθέτω, για να το ψάξεις, αν δεν το ξέρεις ήδη…)

Υποβολή απάντησης