e-ΖΩΗ ΠΕΡΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ (Αναστασία Τσιγκριστάρη)

    Αναπόσπαστο μέρος στη ζωή της πλειοψηφίας των σημερινών νέων -και όχι μόνο- είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία διευκολύνουν την επικοινωνία των ατόμων μέσω της δημιουργίας διαδικτυακών ομάδων με κοινά ενδιαφέροντα και ασχολίες. Αναντίρρητα, μπορούν να φέρουν το μακριά κοντά και το πριν στο τώρα. Εμείς, όμως, γιατί τα φέραμε τόσο εύκολα στη ζωή μας, δίχως να αναρωτηθούμε για την επιρροή που μας ασκούν; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πάντα έχουν δύο όψεις και εμείς οφείλουμε να τις εξετάζουμε, προκειμένου να σιγουρευόμαστε ότι θα αποκομίσουμε οφέλη χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

    Πόσες φορές έχουμε πει: «Άλλα πέντε λεπτά θα κάτσω» και πόσες το έχουμε τηρήσει; Αρχικά, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα έχουν δημιουργήσει τα πιο έξυπνα μυαλά. Οι τεράστιες αυτές εταιρείες στελεχώνονται με τους πιο ικανούς τεχνικούς ψηφιακών μέσων αλλά και με επιστήμονες όπως ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, οι οποίοι διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και δεδομένα, ώστε να σταθμίζουν και να ελέγχουν συνειδήσεις και αντιδράσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε μαζικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει, διότι δημιουργούν αλγόριθμους βασισμένους στην ψυχολογία του ατόμου μέσω δεδομένων που μπορούν εύκολα να αντλήσουν ιχνηλατώντας τα διαδικτυακά μας βήματα. Έτσι, αυτό το «σκρολάρισμα» που κάποιος μπορεί να θεωρεί «αθώο» ή «τυχαίο» είναι ακριβώς το αντίθετο! Όλα τα προτεινόμενα στα social media είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο που να μη μπορείς να ξεκολλήσεις. Οι ενδορφίνες που εκλύονται από τον οργανισμό καθιστούν σχεδόν αδύνατο να αντισταθείς και κάπως έτσι χάνεις τον χρόνο σου και, κατά συνέπεια, τη ζωή σου την ίδια. Ύστερα, περνάει ο καιρός και αναρωτιέσαι: «Τι κάνω τον χρόνο μου;»

attract-via-social-media-scaled

   Εκτός από τις ψυχολογικές συνέπειες της υπέρμετρης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο χρήστης έρχεται αντιμέτωπος και με κινδύνους που αφορούν τη σωματική του ακεραιότητα. Είμαι σίγουρη ότι όλοι ξέρετε το λεγόμενο «check in» που ο χρήστης «ανεβάζει» την τοποθεσία του. Ποιος μας επιβεβαιώνει ότι κάποιος «περίεργος» που καιροφυλακτεί στο διαδίκτυο για να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες του ορέξεις ή να εκμεταλλευτεί οικονομικά ανυποψίαστα άτομα, δεν θα μας παρακολουθεί και δεν θα προσπαθήσει να μας βλάψει; Ιδιαίτερα σε εφαρμογές «γνωριμιών», ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την ασφάλειά σου.

    Όλα τα προαναφερθέντα μπορεί να ακούγονται τρομακτικά – και όντως είναι, αν δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε και να εξωραΐζουμε τις καταστάσεις. Ωστόσο, μόνο η υπερβολική και η αλόγιστη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε αυτά. Στο σημείο αυτό, αναμφίβολα, μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος με τον οποίο το παιδί από μικρή ηλικία μαθαίνει να διαχειρίζεται τα μέσα. Επομένως, οι γονείς οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή πρόσβαση/περιήγηση των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να τους την απαγορεύουν, βέβαια. Κρίνεται απαραίτητο να τους ενημερώνουν για τους κινδύνους και -τουλάχιστον στα πρώτα τους βήματα- να είναι σίγουροι ότι όλα κινούνται ομαλά και το παιδί τους αποκτά σιγά σιγά μια ώριμη συμπεριφορά στον χειρισμό των ψηφιακών μέσων, ενώ παράλληλα κοινωνικοποιείται φυσιολογικά «εκτός οθόνης». Έτσι, εφόσον το παιδί θα έχει μάθει από τους δικούς του αλλά και από άλλους φορείς και θεσμούς, όπως το σχολείο, ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι διασκέδασης και ψυχαγωγίας πέρα από τα social media, δεν θα έχει τόσο ανάγκη να αναλώνεται στα μέσα αυτά με τις ώρες και δίχως προσοχή, παραμελώντας την ουσιαστική ζωή στον πραγματικό κόσμο για μια επιφανειακή ζωή στον εικονικό κόσμο.

7

    Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδεχομένως είναι επιβλαβή για τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί νομοτελειακά όταν απουσιάζει το μέτρο, το οποίο οι γονείς οφείλουν να μάθουν στο παιδί τους από πολύ μικρή ηλικία. Αλλά κι εμείς οι ίδιοι έχουμε χρέος να κάνουμε το καλύτερο για τον εαυτό μας και τους γύρω μας, γιατί αλλιώς η ζωή θα μετατραπεί σε «e-zoi» και θα περάσει μπροστά από τα μάτια μας χωρίς να τη ζήσουμε πραγματικά. Τότε, βέβαια, θα είναι αργά για να «ποστάρουμε» πως μετανιώσαμε τον τρόπο που ζήσαμε…

ΣΗΜΕΡΑ – ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ

ΤΖΑΛΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Περί ΤΖΑΛΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 84 Άρθρα
INGIRUMIMUSNOCTEETCONSUMIMURIGNI

1 Σχόλιο

  1. Το παραπάνω άρθρο (ελαφρώς διασκευασμένο) έγραψε η μαθήτρια της Γ΄ λυκείου Αναστασία Τσιγκριστάρη στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας. Με την ευκαιρία της δημοσίευσής του, να συγχαρούμε την Αναστασία για την εξαιρετική της επίδοση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς αρίστευσε σε όλα τα μαθήματα, και να της ευχηθούμε καλή σταδιοδρομία σε ό,τι επιλέξει να ακολουθήσει στη ζωή της. Να είσαι πάντα καλά και ευτυχισμένη Αναστασία! Σ΄ ευχαριστούμε για την πολύπλευρη προσφορά σου στο σχολείο μας!

Υποβολή απάντησης