ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΓΚΝΟΥΣ ΚΑΡΛΣΕΝ – Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ (Δημήτρης Λυμπέρης)

Χαιρετισμούς σε όλους τους καθηγητές, γονείς, μέλη και αναγνώστες του σχολικού μας περιοδικού! Ελπίζω να είχατε ένα όμορφο διάλειμμα εορτών, με υγεία και χαρά!

Σε αυτήν τη μικρή συνέντευξη που έλαβε χώρα μέσω διαδικτύου, θα γνωρίσουμε τον Μάγκνους Κάρλσεν, ο οποίος για πολύ κόσμο θεωρείται ο Βασιλιάς του Σκακιού!

Ο Sven Magnus Øen Carlsen (γεννημένος στις 30 Νοεμβρίου 1990) είναι ένας Νορβηγός Γκρανμάστερ στο Σκάκι, ο οποίος έχει στεφθεί πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο «Σκάκι», τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο «Γρήγορο Σκάκι» και έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο «Μπλιτζ Σκάκι». Ο Carlsen κατέχει τη θέση Νο. 1 στην παγκόσμια κατάταξη σκακιού της FIDE από την 1η Ιουλίου 2011 και ακολουθεί μόνο τον Garry Kasparov ως ο παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία στον κόσμο. Η κορυφαία βαθμολογία του 2882 είναι η υψηλότερη στην ιστορία!  Κατέχει επίσης το ρεκόρ για το μεγαλύτερο αήττητο σερί σε επίπεδο ελίτ στο κλασικό σκάκι!

Συνέντευξη

Δημήτρης Λυμπέρης : Ποια χρονιά νομίζεις ότι ήταν η καλύτερη της καριέρας σου;

Μάγκνους Κάρλσεν : Πιστεύω γενικά ότι έχω μια ολοκληρωμένη καριέρα και γι΄ αυτό αποφάσισα να μην υπερασπιστώ τον τίτλο μου στο φετινό παγκόσμιο τουρνουά σκάκι. Όσον αφορά στις καλύτερες φάσεις της καριέρας μου, θα έλεγα ότι τα έτη 2013, 2014 και 2019 ήταν οι πιο δυνατές μου χρονιές, όπως και οι χρονιές που η κατανόησή μου στο σκάκι βελτιώθηκε δραματικά!

Δ. Λ. : Μπορείς να μας δώσεις μια ιδέα πώς λειτουργεί ο τρόπος κατάταξης των παικτών στο σκάκι;

Μ. Κ. :  Υπάρχουν 3 είδη “αναγνωρισμένου” σκακιού στην κατάταξη, που αυτά είναι το κλασικό σκάκι με 10 λεπτά χρόνο για τον κάθε παίκτη, το παιχνίδι Rapid, όπου ο κάθε παίκτης έχει χρονο 5 λεπτών και τα «κέρδη» σε πόντους είναι πολύ αυξημένα σε σχέση με το κλασικό σκάκι και, τελος, το Blitz Σκάκι, οπου ο κάθε παίκτης διαθέτει 1 λεπτό και πρόκειται για απλά μηχανικό παιχνίδι ταχύτητας. Ο τρόπος που παίρνεις πόντους εξαρτάται από τον αντίπαλό σου και από το αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Δηλαδή, εάν ο αντίπαλός σου έχει λιγότερους συνολικά πόντους από εσένα, τότε τα κερδη σε πόντους στη νικη είναι λιγότερα από ότι εάν έπαιζες μ΄ ένα αντίπαλο με περισσότερους ή ίσους πόντους με εσένα. Όσον αφορά στην ήττα, ισχύει το ίδιο, δηλαδή, εάν χάσεις όταν ο αντίπαλος σε ξεπερνάει σε πόντους τοτε χάνεις λιγότερους πόντους από ό,τι θα έχανες εάν ο αντίπαλος ήταν ίσα με εσένα ή λιγότερο σε πόντους.

Δ. Λ. : Γιατί απέρριψες τον Garry Kasparov ως προπονητή σου; 

Μ. Κ. : Κοίταξε, ήθελα τρελά να εχω κάποιον με το μυαλό του (Garry Kasparov) ως προπονητή μου, αλλα ο λόγος που δεν δούλεψα ποτέ μαζί του ήταν ότι με έβαζε να αναλύω όλες τις ήττες μου σε βάθος κι αυτό ήταν κάτι που δεν το ήθελα, αφού ήταν παιχνίδια που εγώ απλώς τα παρατούσα κάνοντας κακές κινήσεις ώστε να χάσω, ήταν παιχνίδια που είχα ήδη εξασφαλίσει τη θέση μου στον επόμενο γύρο του τουρνουά και ήταν απλά τυπικά παιχνίδια που έχανα για να τελειώνω. Αυτό δεν άρεσε στον προπονητή μου τότε και έτσι δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε. 

Οι δύο σημερινοί «τιτάνες» του σκακιού, Magnus Carlsen και Hikaru Nakamura. Απολαύστε τους:

 Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Magnus_Carlsen

1 Σχόλιο

  1. Και μόνο τα χρόνια που βρίσκεται στην κορυφή, δείχνουν το μέγεθος του Μάγκνους Κάρλσεν. Μπράβο Δημήτρη που μπόρεσες και συζήτησες μαζί του και σ΄ ευχαριστούμε που μας γνώρισες αυτόν τον κορυφαίο σκακιστή! (Το τελευταίο ερώτημα θα ήταν σίγουρα στα χείλη όλων, αν είχαν την ευκαιρία να του μιλήσουν…)

Υποβολή απάντησης