TAE KWON DO-Η ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ (Βάλια Ταμπουρίδη)

TAE KWON DO - Η ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Οι πολεμικές τέχνες στις μέρες μας είναι παγκοσμίως γνωστές σε όλους και χρησιμοποιούνται ως μέθοδος αυτοάμυνας. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μου σχέση αγάπης με μια από αυτές, το Tae Kwon Do.

1

TI EINAI TO TAE KWON DO

  • Το Tae Kwon Do είναι ένα επίσημο ολυμπιακό άθλημα με καταγωγή από την Κορέα, το οποίο θεωρείται από τις πλέον ανεπτυγμένες πολεμικές τέχνες όσον αφορά στα λακτίσματα, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στη σωματική αντοχή και στην ταχύτητα, την ακρίβεια και την ευλυγισία των ποδιών. Δεν είναι τυχαίο, ότι «tae-kwon-do» σημαίνει «πόδι-χέρι-μυαλό» εφόσον χρειάζεσαι τα πόδια σου και τα χέρια σου για να αμυνθείς και να επιτεθείς, αλλά κυριαρχεί το μυαλό για να κερδίσεις έναν αγώνα. Γι΄ αυτό ο αθλητής οφείλει να διατηρεί πάντοτε την ψυχραιμία, τη συγκέντρωση και την πειθαρχία του.
  • Το Tae Kwon Do χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στο «αγωνιστικό Tae Kwon Do» που είναι οι αγώνες με σύστημα πόντων και στο «πούμσε Tae Kwon Do» που περιέχει αυτοάμυνες, τεχνικές χεριών (αποκρούσεις και χτυπήματα με μέρη του χεριού), σπασίματα, ψηλά άλματα, πτώσεις και τις φόρμες (δηλαδή προκαθορισμένες κινήσεις) και βαθμολογείται αρνητικά με το οποιοδήποτε λάθος.

3

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

  • Πολλοί  μπορεί να πουν «σιγά το άθλημα» άλλα λίγοι ξέρουν τι κρύβεται πίσω από έναν αθλητή – ιδίως σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Χιλιάδες ώρες σκληρής προπόνησης, τραυματισμοί, αποτυχίες, αυστηρές δίαιτες και, φυσικά, ένα τεράστιο άγχος, είναι ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να σε κάνουν να λυγίσεις και να εγκαταλείψεις.

ΘΕΤΙΚΑ

  • Τα θετικά που σου προσδίδει αυτό το άθλημα, ωστόσο, υπερνικούν όλα τα προηγούμενα. Δύο ώρες προπόνησης μόνο αρκούν για να σε κάνουν να ξεχάσεις όλα σου τα προβλήματα και κάποιες φορές να νιώσεις πιο οικεία ακόμη κι από το σπίτι σου. Επιπλέον, κάνεις πάρα πολλές καινούργιες γνωριμίες/φιλίες με αθλητές/ήτριες από τη χώρα σου αλλά και από το εξωτερικό, καθώς ταξίδια για αγώνες -αλλά και προπονήσεις- γίνονται σε τακτική βάση. Το αγαπημένο, βέβαια, όλων των αθλητών πιστεύω, είναι τα καλοκαιρινά camp προετοιμασίας, όταν οι προπονήσεις συνδυάζονται με διακοπές, φίλους και αξέχαστες στιγμές στην παραλία… Εξίσου αγαπημένη στιγμή όλων των αθλητών, φυσικά, είναι το φαγητό μετά από τη ζύγιση, που όλοι ανυπομονούμε και είναι κάτι το καθιερωμένο! Τέλος, μη ξεχνάμε τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκομίζουμε – και είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την ηλικία που βρισκόμαστε να δημιουργούμε αναμνήσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  • Συνεπώς, αυτό το άθλημα (όπως και όλα τα αθλήματα λίγο-πολύ) έρχεται να σου διδάξει σημαντικά μαθήματα ζωής, όπως λόγου χάρη ότι δεν έχει σημασία που θα φτάσεις, αλλά ότι πάντα πρέπει να προσπαθείς και ποτέ να μη τα παρατάς, όσες δυσκολίες κι αν βρεθούν στην πορεία σου, γιατί όλα είναι εφικτά αρκεί να το πιστέψεις! Πάνω απ΄ όλα, για να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, θα πρέπει να το αγαπάς πραγματικά, χωρίς να υπάρχει πίεση από εξωτερικούς παράγοντες.

Βάλια Ταμπουρίδη

2

Ο μεγάλος μας Ολυμπιονίκης στο Tae Kwon Do, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, που δύστυχως έφυγε πρόωρα πέρυσι από κοντά μας, αφού όμως μας έκανε όλους περήφανους, χαρίζοντάς μας στιγμές μεγάλης δόξας, όπως η παρακάτω:

1 Σχόλιο

  1. Μπράβο Βάλια και για το άρθρο σου και για την ενασχόλησή σου με αυτό το υπέροχο άθλημα! Ελπίζω να παρακινήσεις κι άλλα παιδιά να ασχοληθούν με το Tae Kwon Do και σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου -γιατί κατάλαβα ότι πραγματικά το αγαπάς πολύ- να φτάσεις όσο πιο ψηλά μπορείς!

Υποβολή απάντησης