METGALA 2023 (Φωτεινή Κακασιούρη)

MetGala 2023

Ως λάτρης της μόδας, δεν μπορούσα να μη γράψω άρθρο για ένα από τα μεγαλύτερα fashion events της χρονιάς, που φυσικά δεν είναι άλλο από το Met Gala.

Λίγα λόγια για το event

Το Met Gala ή Met Ball, που επίσημα ονομάζεται Γκαλά του Ινστιτούτου Κοστουμιών, είναι ένα ετήσιο γκαλά συγκέντρωσης χρημάτων που πραγματοποιείται προς όφελος του Ινστιτούτου Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Το Met Gala θεωρείται ευρέως ως η πιο διάσημη και λαμπερή κοινωνική συγκέντρωση και εκδήλωση μόδας  στον κόσμο και είναι γνωστή ως «η μεγαλύτερη βραδιά της μόδας». Μια πρόσκληση είναι πολύ περιζήτητη (και ακριβή). Προσωπικότητες που θεωρούνται επιφανείς σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της μόδας, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της μουσικής, του θεάτρου, των αθλημάτων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της πολιτικής, προσκαλούνται να παρευρεθούν στο Met Gala, που διοργανώνει το περιοδικό μόδας Vogue.

Είναι μια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου και σηματοδοτεί τα εγκαίνια της Ετήσιας Έκθεσης Μόδας του Ινστιτούτου Κοστουμιών που φιλοξενείται στο Upper East Side του Μανχάταν. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους απεικονίζονται στα εξώφυλλα και τις σελίδες του Vogue. Η εκδήλωση κάθε έτους γιορτάζει το συγκεκριμένο θέμα της έκθεσης του Ινστιτούτου Κοστουμιών εκείνης της χρονιάς, το οποίο δίνει τον τόνο στην επίσημη ενδυμασία της βραδιάς.

Οι επισκέπτες αναμένεται να επιμεληθούν την εμφάνισή τους, ώστε να ταιριάζει με το θέμα της ετήσιας έκθεσης. Η Anna Wintour, η αρχισυντάκτρια της Vogue και επιφανής προσωπικότητα στον χώρο της μόδας, αποτελεί τη συντονίστρια του Met Gala από το 1995 μέχρι και σήμερα.

Η αρχή της ιστορίας του Met

Το Met Gala ιδρύθηκε το 1948 από τη δημοσιογράφο μόδας Eleanor Lambert, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ινστιτούτο Κοστουμιών και για να σηματοδοτήσει τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσής του. Το πρώτο γκαλά περιελάμβανε δείπνο και τα εισιτήρια ήταν 50 δολάρια το καθένα.  Κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαετιών της ύπαρξής του, το Gala ήταν απλώς ένα από τα πολλά ετήσια δείπνα που πραγματοποιούνταν για φιλανθρωπικά ιδρύματα της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, οι παρευρισκόμενοι στα πρώτα Gala ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου μέλη της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης ή της βιομηχανίας μόδας της πόλης. Από το 1948 έως το 1971, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε διάφορους χώρους του Μανχάταν , συμπεριλαμβανομένων των Waldorf Astoria, Central Park, και Rainbow Room.

Όταν η Diana Vreeland έγινε σύμβουλος του Ινστιτούτου Κοστουμιών το 1972, το Gala άρχισε να εξελίσσεται σε μια παγκόσμια και πιο λαμπρή υπόθεση, αν και ακόμα απευθυνόταν σε μέλη της υψηλής κοινωνίας. Η εκδήλωση άρχισε να γίνεται υψηλού προφίλ προσανατολισμένη στις διασημότητες με παρευρισκόμενους όπως η Elizabeth Taylor, η Diana Ross, ο Elton John, η Liza Minnelli, η Madonna, η Barbra Streisand και η Cher.

Θέμα

Στην έκθεση ορίζεται ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε χρόνο, με τους επισκέπτες να αναμένεται να το ακολουθήσουν, αλλά όχι υποχρεωτικά. Περιλαμβάνει μια ώρα κοκτέιλ και ένα επίσημο δείπνο. Κατά τη διάρκεια της ώρας του κοκτέιλ, οι επισκέπτες φτάνουν για να περπατήσουν στο κόκκινο χαλί και να περιηγηθούν στην ειδική θεματική έκθεση της χρονιάς, πριν από το δείπνο που περιλαμβάνει ψυχαγωγία από τους εξέχοντες διασκεδαστές της ημέρας.

Το θέμα του met 2023

 Το θέμα του Met Gala του 2023 ήταν «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty», ένας φόρος τιμής στον αείμνηστο σχεδιαστή μόδας και πρώην creative director της Chanel, Karl Lagerfeld.

Ο Lagerfeld ήταν γνωστός και για το σήμα κατατεθέν της προσωπικής του εμφάνισης, τα λευκά πουδραρισμένα μαλλιά του σε αλογοουρά, τα μαύρα του γυαλιά, το μαύρο σακάκι κοστουμιού με μαύρο τζιν, λευκό πουκάμισο με ψηλό κολάρο και τα γάντια χωρίς δάχτυλα. Oρισμένοι σχεδιαστές δημιούργησαν looks εμπνευσμένα ακόμη και από την πολυχαϊδεμένη και αγαπημένη του γάτα Βιρμανίας, την Τσουπέτ, η οποία έχει ειδική νταντά και δικό της λογαριασμό στο Instagram!

Ο ίδιος ο Karl Lagerfeld ήταν πολύ ιδιαίτερος σχεδιαστής. Μισούσε τις φόρμες, το ροζ χρώμα και τα ρετρό: «Δεν θέλω να βλέπω μπροστά μου όλα αυτά τα παλιά φορέματα» έλεγε.

Προσωπικά πιστεύω πως το φετινό Met Gala είχε αρκετές επιτυχημένες και εντός θέματος εμφανίσεις και θα ήθελα να παραθέσω τις αγαπημένες μου:

Η Rihanna και ο A$AP Rocky ντυμένοι από τους Valentino, Bvlgari και Belperron Jewelery.

Η Rihanna και ο A$AP Rocky ντυμένοι από τους Valentino, Bvlgari και Belperron Jewelery

Η Billie Eilish ντυμένη από Simone Rocha και Cartier Jewelery

Η Billie Eilish ντυμένη από Simone Rocha και Cartier Jewelery

H  μούσα του Karl Lagerfeld, Cara Delevingne, ντυμένη με ρούχα της εταιρίας του ίδιου του Karl

H μούσα του Karl Lagerfeld, Cara Delevingne, με ρούχα της εταιρείας του ίδιου του Karl

H Margot Robbie ντυμένη από τον οίκο Chanel

H Margot Robbie ντυμένη από τον οίκο Chanel

H Dua Lipa ντυμένη με vintage Chanel

H Dua Lipa με vintage Chanel

H Teyana Taylor ντυμένη με Thom Browne

H Teyana Taylor ντυμένη με Thom Browne

O Olivier Rousteing ντυμένος με Balmain

O Olivier Rousteing ντυμένος με Balmain

O Conan Grey ντυμένος με Balmain (προσωπικό αγαπημένο ανδρικό look)

O Conan Grey ντυμένος με Balmain (προσωπικό αγαπημένο ανδρικό look)

H Penelope Cruz με vintage Chanel

H Penelope Cruz με vintage Chanel

Εδώ παραθέτω και ένα βίντεο με την ίδια την Anna Wintour να μιλάει για κάποιες εμφανίσεις του Met Gala που άφησαν εποχή:

Πηγές:

https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/wiki/Met_Gala?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

https://look.athensvoice.gr/look/lifestyle/798248/met-gala-2023-oles-oi-leptomereies-pou-gnorizoume-mehri-tora/

https://www.vogue.com/slideshow/met-gala-2023-red-carpet-live-celebrity-fashion

2 Σχόλια

  1. Η μόδα σε άλλο επίπεδο… Προσωπικά, θεωρώ πως οι εκκεντρικοί καλλιτέχνες-σχεδιαστές δεν μπορούν ποτέ να γίνουν διαχρονικοί, αν είναι απλώς εκκεντρικοί. Πρέπει να είναι και ιδιοφυείς. Θεωρώ πως ο Karl Lagerfeld ήταν και ιδιοφυής. Πρώτη φορά διάβασα πλήρες άρθρο για το θέμα αυτό, Φωτεινή! Να εκτιμηθεί παρακαλώ! Σ΄ ευχαριστούμε που κρατάς αυτή τη στήλη ζωντανή και ενδιαφέρουσα!!!

  2. Φωτεινή πραγματικά, το ότι θα είχαμε άρθρο στο περιοδικό για το met gala, με ξαφνιάζει αρκετά, αλλά φυσικά ευχάριστα!! Λατρεύω την μόδα και πόσο μάλλον το περιοδικό της Vogue!! Εξαιρετική ιδέα να συμπεριληφθεί αυτό το θέμα στο περιοδικό! Συγχαρητήριαααα (Επίσης η Dua Lipa πιστεύω ότι το έσκισε το θέμα φέτος !!)

Υποβολή απάντησης