ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ (Στέλλα Γυπαράκη)

Μερικές φορές δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει στον ύπνο μας και μας πιάνει μεγάλη ταραχή κι ανησυχία. Πριν ξαπλώσουμε και κοιμηθούμε, στο μυαλό μας «στριφογυρίζουν» θέματα που μας απασχολούν και μας προκαλούν άγχος. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε το μυαλό ούτε το σώμα μας και νιώθουμε σαν να το κάνει κάποιος άλλος…
Θα σας περιγράψω σύντομα μια προσωπική εμπειρία σχετική με τον ύπνο. Πριν λίγα χρόνια, προτού κοιμηθώ, συχνά έβλεπα θολά. Έβλεπα για την ακρίβεια πολλούς κύκλους θόλους γύρω μου. Δεν μπορώ να το περιγράψω ακριβέστερα, ήταν περίεργο. Το σώμα μου το ένιωθα κουρασμένο. Αισθανόμουν πως θέλω να κοιμηθώ, αλλά δεν μπορούσα… Δεν κατάφερα να εξηγήσω γιατί συνέβαινε αυτό, μέχρι που κάποια στιγμή σταμάτησε.
Έχω ακούσει ότι όταν κοιμόμαστε και είμαστε ξαπλωμένοι, ξαφνικά νιώθουμε ένα τράνταγμα. Αυτό το βιώνουμε όλοι αρκετά συχνά. Είναι ένα φαινόμενο γνωστό με την ονομασία «υπνωτικός παλμός» που συμβαίνει μόνο όταν κοιμόμαστε. Οφείλεται στην προετοιμασία του σώματος για τις αλλαγές στις οποίες πρόκειται να υποβληθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όλες οι λειτουργίες μας επιβραδύνονται και μερικές φορές ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει αυτή την αλλαγή σαν «πτώση».
Γενικά, θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ με τα φαινόμενα που βιώνουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, ώστε να αντιληφθώ τι συμβαίνει στην κατάσταση αυτή που δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του νου και των κινήσεών μας. Πολύ ενδιαφέρον πεδίο έρευνας αποτελούν και «τα δώρα του ύπνου», δηλαδή τα όνειρα, τα οποία συχνά προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε, χωρίς ωστόσο να βρίσκουμε πάντοτε λογικές εξηγήσεις…
Στην παρακάτω ιστοσελίδα από το Athens Magazine γίνεται λόγος για μερικά αρκετά παράξενα υπνικά φαινόμενα. Αν και εσείς βρίσκετε το θέμα ενδιαφέρον, δείτε τα και θα τα συζητήσουμε. Σίγουρα, η σύγχρονη επιστήμη προσπαθεί να εκλογικεύσει και να ερμηνεύσει όλα αυτά τα φαινόμενα.

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης