Οι αλλαγές που έχουν συμβεί στην ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες είναι ραγδαίες και έχουν αποτελέσει θεμέλιο της σημερινής κοινωνίας. Αν και ο πλανήτης έχει αποκομίσει πολλαπλά θετικά οφέλη από αυτό, ο σύγχρονος κόσμος εμφανίζει και τις αρνητικές του πτυχές.
Η βασικότερη είναι ίσως η φτώχεια και η γενικότερη βιοποριστική δυσκολία που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια ανθρώπων καθημερινά. Τα ποσοστά αστέγων ολοένα και αυξάνονται, ενώ σε εβδομαδιαία βάση χιλιάδες συνάνθρωποί μας χάνουν τις δουλειές και τα σπίτια τους και αναγκάζονται να ζήσουν τον μεγαλύτερο εφιάλτη, αυτόν της ανέχειας.
Δεύτερη πληγή του παρόντος είναι ο ρατσισμός. Από τη φυλετικό ρατσισμό μέχρι το σεξισμό, ο σύγχρονος κόσμος τείνει να κατακρίνει και να δρα ενάντια στους συνανθρώπους του, χωρίς να του παρέχεται αυτό το δικαίωμα, βασισμένος σε άτοπες, ανούσιες και νομικά καταδικαστέες απόψεις. Δυστυχώς, πολλές φορές τέτοιες εκδηλώσεις καταλήγουν σε σωματική και ψυχική κακοποίηση και βία.
Τρίτη παθογένεια της σύγχρονης εποχής αποτελεί η παιδική εργασία. Παρά πολλές γνωστές εταιρίες, οι οποίες «φημίζονται» για την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα, όπως η μόλυνση του πλανήτη, η κακομεταχείριση ζώων κτλ. απασχολούν στο εργατικό δυναμικό τους εκατοντάδες μικρά παιδιά, τα οποία προφανώς και δεν αμείβονται κατάλληλα, παρά αποκομίζουν τα ελάχιστα απαραίτητα για τον βιοπορισμό τους (και όχι πάντα).
Αυτές λοιπόν είναι μόνο τρεις από τις χιλιάδες «άσχημες» πτυχές του σύγχρονου γίγνεσθαι, οι οποίες λειτουργούν εις βάρος όλων μας. Για αυτό, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και ως κοινωνικό σύνολο, οφείλουμε να δράσουμε και να κινηθούμε ουσιαστικά εναντίον των προβλημάτων, τα οποία μας αποτρέπουν από το να απολαμβάνουμε τη ζωή μας ουσιαστικά.
Παναγιώτα Κοτανίδου