Ανδρέας Σκλαρής: ένας άοκνος και ανθρώπινος επιχειρηματίας (Συνέντευξη)

Ποιά είναι η συνταγή της επιτυχίας;

Ο κ. Ανδρέας Σκλαρής, σίγουρα την γνωρίζει και είναι … νόστιμη!

Επιχειρηματίας ευέλικτος, με όραμα για την επιχείρησή του, κυρίως όμως ένας εργατικός άνθρωπος, που πιστεύει στη δύναμη του μυαλού αλλά και στη δύναμη της θέλησής. Ανέλαβε μια οικογενειακή επιχείρηση και μέσα από το δημιουργικό του πνεύμα την κατέστησε μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές, όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά όλου του νομού Καβάλας και των όμορών του.

Τον συναντήσαμε στα γραφεία της επιχείρησής του. Ευδιάθετος, απλός σαν άνθρωπος  και ειλικρινής σε όλες τις απαντήσεις του, μας παρουσίασε την μέχρι τώρα πορεία του και μας αποκάλυψε και κάποιες … εκπλήξεις για το άμεσο μέλλον.

Τον ευχαριστούμε διπλά: που μας δέχτηκε και μας αποκάλυψε τα «μυστικά» της επιτυχίας του και που μας ενέπνευσε ώστε να επιχειρήσουμε και εμείς να εργαστούμε σκληρά για να επιτύχουμε τα όνειρά μας!

Μπρούσας Πρόδρομος

- Πείτε μας λίγα λόγια για την δουλειά σας και για εσάς.

Είμαστε μια παραγωγική μονάδα, παράγουμε όλων των ειδών τα αρτοπαρασκευάσματα και γλυκίσματα, καλύπτουμε όλο τον νόμο Καβάλας, τον νόμο Δράμας αλλά και κάποιες εξαγωγές. Ο ρόλος μου στην αρχή ήταν πολυσύνθετος, από νύχτα σε νύχτα στην παραγωγή. Αυτή την στιγμή είναι πιο πολύ στο διοικητικό κομμάτι γιατί πλέον είναι και το πιο σημαντικό.

 

- Πως αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η επιχίρηση «Σκλαρής»;

Υπήρχε η παράδοση από πίσω, που από μικροί μπήκαμε στην δουλειά αυτήν και έπειτα η αγάπη του κόσμου σε αυτό που φτιάχνανε δημιούργησε όλο αυτό το πράγμα. Αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω 20 χρόνια και μου έλεγες ότι θα έφτανα εδώ, δεν θα το πίστευα, αλλά η θέληση για δουλειά και η αγάπη του κόσμου προς αυτό που παράγουμε, μας έφερε σήμερα εδώ.

 

- Υπήρχε το όραμα για την δημιουργία της εταιρείας «Σκλαρής»;

Αυτό ήρθε στην πορεία, τα ερεθίσματα που πήρα, με τους ανθρώπους που συναναστράφηκα από διαφορά μέρη, ήταν πιο μεγάλοι παραγωγικά, και εκεί ίσως εμφανίστηκε ένα πρότυπο, εκεί γεννήθηκε το όραμα ότι και εγώ μπορώ να το καταφέρω. Οι συναναστροφές με ανθρώπους δουλεψαν στο μυαλό μου κάποια πράγματα, όπως και τα πατήματα από την τοπική κοινωνία με σπρώχνανε εκεί τότε το τόλμησα και εγώ παραπάνω.

 

- Δεν ήταν εύκολο, έτσι δεν είναι;

Όχι, όχι, και γενικώς το επιχειρείν στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο, ακόμη και τώρα, καθώς πρέπει να είσαι προσηλωμένος σε αυτό που κάνεις για να βλέπεις τις καταστάσεις και τις εξελίξεις.

 

- Έχετε περάσει πολλές δυσκολίες πάνω στην δουλειά σας;

Οι δυσκολίες είναι για να έρχονται και να φεύγουν. Γενικά ναι, υπήρχαν δυσκολίες και αυτή που συναντάμε τώρα είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον καθώς υπάρχει άρνηση από νέα παιδιά.

 

- Έχετε σκεφτεί να διευρύνετε ακόμα περισσότερο την επιχείρηση σας;

Αν η διάδοχη κατάσταση ακολουθήσει, είμαι πρόθυμος ναι. Σκοπός είναι να βάζεις κάποια πράγματα κάτω και να δεις πότε πραγματικά είσαι έτοιμος να κανείς αυτό το βήμα, γιατί πλέον οι ανάγκες που δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία είναι μεγάλες και η παραγωγική μας δύναμη αυτή την στιγμή είναι σε έναν παρά πολύ καλό βαθμό. Είναι εύκολο να κανείς μια συνεργασία, το δύσκολο είναι να την στηρίξεις και να είσαι συνεπείς σε αυτό που θα κάνεις. Άρα λοιπόν υπάρχουν οι βλέψεις αλλά όταν οι συνθήκες ωριμάσουν σωστά τότε θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι.

 

- Πόσα χρόνια υπάρχει η επιχείρηση;

Από το 1944. Ανέλαβε αρχικά ο παππούς μου, έπειτα ο πατέρας μου με τον θείο μου και τώρα εγώ, άρα 3 γενιές, περίπου 100 χρόνια.

 

- Οι συνταγές που προσφέρετε στα μαγαζιά σας είναι οικογενειακές;

Κάποιες συνταγές ναι είναι οικογενειακές. Με τη δική μου εμπειρία, αλλά και σε συνεργασία με κάποιους ανθρώπους που ασχολούνται πιο αποκλειστικά μόνο με αυτή τη δουλειά, βγαίνουν συνταγές. Επίσης υπάρχει περίπτωση να βγάλεις κάτι το οποίο να μην σου αρέσει, και να πρέπει να κάνεις βελτιώσεις, άρα ουσιαστικά στηρίζεσαι και λίγο και στο δικό σου το κριτήριο.

 

- Ποια είναι η αγαπημένη σας συνταγή;

Ένα σήμα κατατεθέν μπορώ να σου πω στα γλυκά, είναι η σοκολατόπιτα, είναι το προφιτερόλ, είναι το μιλφέιγ, κάποια σιροπιαστά, κάποιες πάστες. Υπάρχει μια πληθώρα, υπάρχουν και κάποια ψωμιά που αρέσουν πάρα πολύ. Υπάρχουν διάφοροι κωδικοί.

 

- Ποιά είναι η πιο παλαιά συνταγή που παράγετε ακόμη και σήμερα;

Η πιο παλιά συνταγή μου είναι κάποιοι κωδικοί σε ψωμί και τα κουλουράκια βανίλιας που έκανε η μαμά μου γι” αυτό είναι και τα πιο νόστιμα.

 

- Κύριε Σκλαρή, έχετε δικές σας συνταγές που να δημιουργήσατε εσείς;

Σε ψωμιά, σχεδόν οι περισσότερες ναι, και 3-4 κωδικούς σε γλυκίσματα.

 

- Υπήρξε κάποια στιγμή που νιώσατε ότι δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε;

Υπήρξε κάποια στιγμή ναι, αλλά δεν το έβαλα κάτω. Οι στιγμές γενικά με την κατάσταση που επικρατούσε τότε με τα Capital Control, που ήταν γενικά δύσκολα για πολλές επιχειρήσεις, αλλά δεν το έβαλα κάτω.

 

- Από όλα τα μαγαζιά που έχετε, ποιό είναι το αγαπημένο σας;

Δεν θα χωρίσεις κάποιο μαγαζί, αλλά σε αυτό που ζεις περισσότερο, αυτό συμπαθείς περισσότερο. Οπότε είναι σίγουρα αυτό το μαγαζί εδώ στον Άγιο Χριστόφορο. Δηλαδή στην άκρη του πουθενά της Νικήσιανης, που πριν πάρουμε αυτό το κτίριο, δεν τολμούσες να περάσεις, καταφέραμε και έγινε ένα σημείο αναφοράς. Εδώ νομίζω ότι απεικονίζεται όλος ο αγώνας μας. Όλη η προσπάθεια που έχει γίνει είτε στα προϊόντα μας είτε ακόμη και στο πως είναι να στήνεις ένα μαγαζί.

 

- Σκέφτεστε να δίνεται και προϊόντα αργότερα ή και τώρα franchising;

Ήδη το κάνουμε εδώ και αρκετά χρόνια. Όλα τα καταστήματα της αλυσίδας, δεν είναι δικά μας, είναι και συνεργάτες. Δηλαδή υπάρχει στη Χρυσούπολη συνεργαζόμενο, στον Άγιο Λουκά είναι συνεργαζόμενα, στη Δράμα και τα 2 είναι συνεργαζόμενα, δηλαδή ήδη αναπτυσσόμαστε με αυτό το δίκτυο.
- Έχετε μετανιώσει για κάποια απόφαση που πήρατε;

Πάντα το κάνεις αυτό. Στο επιχειρείν. Σκοπός είναι, από μια απόφαση που θα μετανιώσεις και δεις τι λάθος έχεις κάνει και να μην ξανακάνεις το ίδιο. Όπως είπα πριν, στο επιχειρείν δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην έχει κάνει λάθος ή να μην έχει μετανιώσει. Το πιο σημαντικό είναι, αν αναγνωρίσεις το λάθος, θα καταλάβεις και τι λάθος έχεις κάνει. Αν λες ότι εγώ δεν έχω κάνει λάθος, άρα δεν θα δεις και το λάθος.

Μαρίνα Μούτσα

Σταυρούλα Σκλαρή