Οπαδική βία: έγκλημα κατά του αθλητισμού

Τα τελευταία χρόνια η οπαδική βία έχει αρχίσει να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, διότι στο μυαλό του οπαδού κυριαρχεί η ακόλουθη ιδεοληψία: ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ  ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ. Ο οπαδός έχει εμπεδώσει από μικρή ηλικία αυτό το σκεπτικό και το εφαρμόζει σε κάθε πτυχή του ατομικού και συλλογικού βίου: στην πολιτική, στα αθλήματα κτλ.

Συνεχώς υπάρχουν «ατυχήματα» στους αθλητικούς χώρους. Ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά, το οποίο κινητοποίησε μαζικά ομάδες ανθρώπων για το θέμα της οπαδικής βίας, είναι αυτό του Άλκη Καμπανού. Μια οργανωμένη ομάδα οπαδών  επιτέθηκε στον Άλκη και τους φίλους του, το Φεβρουαρίου του 2022 στη περιοχή της Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη με δραματικές συνέπειες.

Φυσικά το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στους αθλητικούς χώρους και τις αθλητικές διοργανώσεις δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, Συναντάται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε όλο αυτό το χάος υπάρχουν λύσεις που θα ανακουφίσουν το παγκόσμιο πρόβλημα. Για αρχή απαιτείται η αυστηροποίηση των νόμων στον χώρο του αθλητισμού και η ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων της οπαδικής βίας από ειδικούς επιστήμονες.

 Αθανάσιος Μεδινάς