Νέοι και Πολιτική: σχέση άπωσης

Στις μέρες μας συχνά γίνεται συζήτηση για την πολιτική αποχή των νέων. Οι νέοι όλο και απομακρύνονται από την πολιτική, και γενικά δείχνουν ένα πολύ χαμηλό ενδιαφέρον. Αδιαφορούν για την πολιτική κατάσταση της χώρας τους. Είναι απρόθυμοι να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους για να πληροφορήθουν για τα δημόσια πράγματα του κράτους, του οποίου αποτελούν «πολίτες» .Κάθε χρόνο απέχουν όλο και περισσότερο από την εκλογική διαδικασία, αφού πιστεύουν πως επικρατεί στην πολιτική ασυδοσία και όλα τα κόμματα υπηρετούν και εξυπηρέτουν συμφέροντα, αποβλέποντας στο προσωπικό όφελος των πολιτικών και μόνο!
Η αποχή είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Πίσω από όλα τα αίτια είναι η «αδιαφορία» για τις εξελίξεις στο σύγχρονο κόσμο. Οι νέοι αισθάνονται αποστροφή για το πολιτικό σύστημα, για την ξύλινη πολιτική γλώσσα, τις καθημερινές και διαρκείς αψιμαχίες των πολιτικών τόσο μέσα στην Βουλή όσο και στα Μ.Μ.Ε. Δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και το σύστημα που παραμένει το ίδιο για πολλές δεκαετίες.
Οι νέοι παρατηρούν και είναι αλήθεια πως έχουμε μια πλειάδα πολιτικών που την πολιτική την έχουν κάνει επάγγελμα από λειτούργημα, αφού ακολουθούν τα βήματα των πολιτικών πατεράδων τους, των πολιτικών παππούδων τους και έχουν συνέχεια τα παιδία τους: Στα ίδια έδρανα οι ίδιοι και οι ίδιοι. Τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα των παιδιών είναι «όλοι είναι ίδιοι».
Πιστεύω για να δοθεί ένα τέλος στη μη συμμετοχή των νέων στα κοινά πρέπει οι ίδιοι οι πολιτικοί και γενικά η πολιτεία να δώσει κίνητρα και ευκαιρίες στη νέα γενιά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι πως οι νέοι και οι νέες έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν με υπευθυνότητα όλα τα δικαιώματα τους και τις ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Επιβάλλεται να αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση των νέων ώστε να καταστούν μελλοντικοί ενεργοί πολίτες. Πρέπει όλοι να πιστέψουν πως οι νέοι έχουν το δικαίωμα να οραματιστούν, να ονειρευτούν, να μιλήσουν. Πρέπει να καταρρίψουμε το μύθο της κοινωνικά «ανενεργούς» και «αδιάφορης» νεολαίας.
Οι νέοι έχουν δύναμη  και αυτή είναι τοι όραμα, ο λόγος και η ψήφος τους.

Ηλίας Τσακυρίδης