Ήταν ένα απόγευμα του Νοεμβρίου, όταν βρεθήκαμε στις υπαίθριες εγκαταστάσεις της επιχείρησης του Νίκου και του Βασίλη Δούρτμε. Τα δύο αδέρφια, εδώ και λίγα χρόνια, διατηρούν μια επιχείρηση καλλιέργειας, εμπορίας και εκποίησης μήλου στη Νικήσιανη, στο πιο γραφικό χωριό του Δήμου Παγγαίου, με τις φυσικές ομορφιές, την τεράστια παράδοση και τους φιλόξενους ανθρώπους.
Ζεστοί άνθρωποι, φιλικοί, ευγενικοί, άρτιοι επιχειρηματίες, ενθουσιώδεις για το επίτευγμά τους, οραματιστές για τη συνέχιση και την εξέλιξη του, μας απέδειξαν ότι η αγάπη για αυτό που κάνεις, όταν συνδυάζεται με τη γνώση και τον επαγγελματισμό, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο και εγγύηση για την επιτυχία.
Τολμούμε να ομολογήσουμε πως ο Νίκος και ο Βασίλης αποτελούν πρότυπα νέων ανθρώπων, τέτοιων που αγαπάνε τον τόπο τους και με τη δράση τους, χωρίς πολλές φαμφάρες και κομπασμούς, συντελούν στην ανάπτυξή του και στην ανάδειξή του στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία.
Η συζήτηση μαζί τους μας έκανε να νιώσουμε ένα βαθύτατο συναίσθημα αισιοδοξίας για τη νέα γενιά που δεν διστάζει να αντιπαλέψει κάθε είδους δυσχέρεια και να μεγαλουργήσει, σε μια εποχή όπου η έννοια του ενεργού πολίτη, σε όλα τα επίπεδα, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Το ζεστό τους χαμόγελο, η προθυμία τους να συζητήσουν μαζί μας και να μας εκμυστηρευθούν το όραμά τους αποδεικνύουν ένα και μόνο πράγμα: όταν λειτουργείς σαν άνθρωπος η επιτυχία είναι δεδομένη, καθώς το σύμπαν εισπράττει τους ανθρώπινους παλμούς που εκπέμπεις και σου ανταποδίδει πολλαπλάσια.
Νίκο και Βασίλη, σας ευχαριστούμε από καρδιάς για όσα μας μάθατε και ευχόμαστε ο τόπος μας να «βγάλει» πολλούς άλλους σαν και εσάς!
Λίγα λόγια για την επιχείρηση έπειτα από απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του Νίκου και του Βασίλη στον μαθητή Ιωάννη Δημητρακούδη της ομάδας του Pes-to
Η επιλογή της καλλιέργειας μήλου ήταν για τον Νίκο και τον Βασίλη συνειδητή πράξη και αποφασίστηκε έπειτα από ενδελεχή έρευνα αγοράς. Η ποικιλία μήλων Fuji προκρίθηκε ως η καλύτερη.
Ο αρχικός υπολογισμός του κέρδους από τα παραγόμενα προϊόντα ήταν μόνο θεωρητικός, καθώς ανέκυπταν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Η καλλιέργεια, άλλωστε, των μήλων απαιτεί επιμονή, υπομονή και, κυρίως, εξοπλισμό, ο οποίος είναι κοστοβόρος και σπάνια κρατικά επιχορηγούμενος.
Τα εμπόδια της αρχής ήταν πολλά για τα δύο αδέρφια, αλλά όχι ανυπέρβλητα. Η πρώτη χρονιά της επιχείρησης στηριζόταν σε καθαρά χειρωνακτική εργασία λόγω του υψηλού κόστους του εξοπλισμού.
Σταδιακά, η επιχείρηση απέκτησε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που την αναβάθμισε ποιοτικά και ποσοτικά. Η θέληση και η επιμονή με τη σταθερή στοχοπροσήλωση οδήγησε σταδιακά στην επιτυχία.
Η κάθε μέρα από την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα “σχολείο”, το οποίο συντελεί στην αναβάθμιση της όλης προσπάθειας.
Βασικό σύνθημα του Νίκου και του Βασίλη σε κάθε επιχειρηματικό βήμα τους είναι οι λέξεις “ελιγμός”, “εργατικότητα” και “αισιοδοξία”.
Η τοπική κοινωνία υποστήριξε την προσπάθεια των παιδιών, προφυλάσσοντας την από δολιοφθορές. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι διαφωνίες, οι οποίες λειτούργησαν παρωθητικά για τα δύο αδέρφια ώστε η επιχείρηση να καταστεί σε πρώτο στάδιο βιώσιμη και ακολούθως κερδοφόρα.
Η στόχευση ήταν να ανατραπεί το στερεότυπο του “μικρού αγρότη”, ο οποίος φυτοζωούσε από την αγροτική του παραγωγή, και να δοθούν στην όλη προσπάθεια προοπτικές υγιούς, σύγχρονης, καινοτόμου και επικερδούς επιχείρησης.
Παρά τους αρχικούς δισταγμούς για την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού πονήματος, η πραγματικότητα απέδειξε την επιτυχία του σχεδιασμού και επιβεβαίωσε το όραμα του Νίκου και του Βασίλη. Η διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων αποτέλεσε τον πρωταρχικό παράγοντα της επιτυχίας: καμία έκπτωση στην προσφορά των αγαθών είτε πρόκειται για βρώσιμα μήλα είτε για χυμό μήλων.
Οι ιδιοκτήτες, πέρα από το κομμάτι της παραγωγής, λειτουργούν και με όρους οργανωμένης επιχείρησης με ευδιάκριτα τμήματα (αρχείο, λογιστήριο, τμήμα οικονομικών κ.ά.).
Η ελληνική γραφειοκρατία ενίοτε δυσχεραίνει την προσπάθεια και επιβραδύνει χρονικά τις προοπτικές επέκτασης. Τα κρατικά προγράμματα επενδύσεων βοήθησαν, σε γενικές γραμμές, την όλη προσπάθεια, ωστόσο οι απαιτήσεις αυτών λειτουργούν ανασταλτικά για τους νέους επιχειρηματίες.
Στην επιχείρηση συνδράμουν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα και κάποιες φορές προσφέρεται εκμισθωμένη εργασία. Πρωτεργάτες της προσπάθειας στάθηκαν οι γονείς των επιχειρηματιών και κάποιοι τοπικοί επιχειρηματίες. Σε επιστημονικό επίπεδο η συνεργασία με πανεπιστημιακούς προωθεί την όλη προσπάθεια.
Η διαδικασία της συγκομιδής των μήλων άρχεται περί τον Σεπτέμβριο. Μέχρι όμως αυτό το στάδιο, προηγείται επισταμένη φροντίδα της αγροκαλλιέργειας και, κυρίως, μεθοδική εργασία.
Η διαδικασία παραγωγής χυμών ακολουθεί τα παρακάτω βήματα: πλύσιμο και καθαρισμός μήλων, πολτοποίηση μήλων, υδροπρέσα υγροποίησης του πολτού μήλων, τοποθέτηση σε αποστειρωμένα μπουκάλια, παστερίωση, τοποθέτηση ετικέτας και πακετάρισμα. Η γραμμή παραγωγής είναι αρκετά χρονοβόρα και συνδυάζει μηχανολογικό εξοπλισμό και χειρωνακτική εργασία.
Η προώθηση των προϊόντων, με ποιοτικά αναβαθμισμένα διαφημιστικά μηνύματα από επαγγελματίες του είδους, γίνεται μέσα από τους επίσημους ιστότοπους της επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσθετικά, οι άριστες κριτικές για τα προϊόντα της επιχείρησης αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση σε τοπικό και σε ευρύτερο περιβάλλον.
Η διάθεση των προϊόντων γίνεται κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, η διάθεση χυμών καλύπτει ένα πιο διευρυμένο γεωγραφικό πλαίσιο, καθώς εκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Στα άμεσα σχέδια των επιχειρηματιών είναι και η συνεργασία τους με διαδικτυακούς τόπους προώθησης αγροτικών και βιολογικών προϊόντων με υψηλούς δείκτες ποιότητας, όπως και η παρασκευή αφεψήματος από μήλο. Πέρα από τις υπάρχουσες περιοχές καλλιέργειας πρόθεση των επιχειρηματιών είναι η κατασκευή μιας μόνιμης δομής επεξεργασίας μήλου.
Επιμέλεια Συνέντευξης:
Ιωάννης Δημητρακούδης,
Μπρούσας Πρόδρομος
Η εμπειρία μου από την επίσκεψη στην επιχείρηση «Μήλα Παγγαίου»
Στις 16 Νοεμβρίου 2023 επισκέφτηκα το κτήμα στη Νικήσιανη, στο οποίο καλλιεργούνται τα μήλα Παγγαίου.
Οι ιδιοκτήτες, ο Νίκος και ο Βασίλης, είναι δύο αδέρφια και νέα παιδιά από τον τόπο μας, που με πάθος και όραμα ξεκίνησαν αυτή την επιχείρηση από το μηδέν. Έχοντας σπουδάσει και οι δύο Γεωπονία, θέλανε να αξιοποιήσουνε ένα κτήμα που είχαν στην κατοχή τους. Πήραν διάφορες γνώμες για το είδος της καλλιέργειας που θα ευδοκιμούσε στην περιοχή και τελικά κατέληξαν στις μηλιές. Καθώς είδαν ότι οι κάτοικοι αγάπησαν τα προϊόντα τους, αποφάσισαν να επεκτείνουν την επιχείρηση με την παραγωγή χυμού από μήλο.
Εκτός από την περιοχή τα προϊόντα της επιχείρησης απορροφιούνται και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Οι ιδιοκτήτες δίνουν έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων τους, καθώς όπως μας είπαν, «κάποιος θα αγοράσει πρώτη φορά για να δοκιμάσει, στη συνέχεια ίσως και μια δεύτερη για να σε στηρίξει, επειδή είσαι ντόπιος καλλιεργητής. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να τον «κρατήσεις» με την ποιότητα των προϊόντων σου».
Ιωάννης Δημητρακούδης