Σε μία σημαντική στιγμή για την παγκόσμια κλιματική δράση, οι χώρες στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) συμφώνησαν στη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, χωρίς ωστόσο να δεσμευτούν για πλήρη τερματισμό και αφήνοντας πολλά ‘παραθυράκια’ για τη συνέχιση της εξάρτησής μας σε αυτά.
Ο Manuel Pulgar-Vidal, επικεφαλής του WWF σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας και πρόεδρος της COP20, δήλωσε: «Η Γη μπορεί να έχει βγει από τη σωστή πορεία αλλά όχι εκτός τροχιάς, καθώς οι χώρες συμφώνησαν σε μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά δεν έφτασαν σε συμφωνία για την πλήρη απεξάρτηση από το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το αέριο στην COP28. Παρ” όλα αυτά, η απόφαση για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί μία σημαντική στιγμή. Μετά από τρεις δεκαετίες διαπραγματεύσεων για το κλίμα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, οι χώρες επικεντρώνουν επιτέλους την προσοχή τους στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα που αποδεδειγμένα μας έχουν οδηγήσει στην κλιματική κρίση. Και αυτό το αποτέλεσμα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την εποχή των ορυκτών καυσίμων.
«Είναι δυσάρεστο που το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δίνει χώρο σε επικίνδυνους αντιπερισπασμούς όπως η δέσμευση εκπομπών άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα και τα “μεταβατικά καύσιμα”. Για να μπορεί ο πλανήτης να είναι ασφαλής και βιώσιμος, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε την πλήρη απεξάρτηση και τερματισμό όλων των ορυκτών καυσίμων και εμείς θα συνεχίσουμε παλεύουμε για αυτό.
«Ο Παγκόσμιος Απολογισμός δείχνει ότι οκτώ χρόνια μετά τη Συνθήκη του Παρισιού, εξακολουθούμε να είμαστε πολύ μακριά από τον στόχο να περιορίσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση στον 1,5°C και να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις. Σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, όλες οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τη φιλοδοξία και να υλοποιήσουν τις κλιματικές δράσεις. Είναι ζωτικής σημασίας να εργαστούν για τον μετασχηματισμό των ενεργειακών τους συστημάτων και να αντικαταστήσουν τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα με καθαρές και φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.”
O Stephen Cornelius, αναπληρωτής επικεφαλής του WWF σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας, δήλωσε: “Η χρηματοδότηση είναι καθοριστική για ενεργοποιηθεί η κλιματική δράση. H απόφαση για ενεργοποίηση του ταμείου απωλειών και ζημιών είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Ωστόσο, οι πολλές υποσχέσεις που ακούσαμε στη COP28, αν και ευπρόσδεκτες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με αυτό που απαιτείται. Η ανάγκη για χρηματοδότηση του ταμείου απωλειών και ζημιών καθώς και της προσαρμογής θα συνεχίσει να αυξάνεται ταχέως αν οι χώρες δεν επενδύσουν περισσότερο στη μείωση των εκπομπών και την κατάργηση των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων.»
Η Fernanda Carvalho, υπεύθυνη κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής του WWF, δήλωσε: «Μαζί με την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, η φύση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κλιματικής δράσης. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι βλέπουμε χώρες να μην περιλαμβάνουν τις συστάσεις της IPCC για την προστασία του 30 έως 50% όλων των οικοσυστημάτων. Η COP28 ήταν η κατάλληλη στιγμή όπου οι χώρες θα έπρεπε να δεσμευτούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της κρίσης της φύσης. Η δράση για την αποκατάσταση της φύσης και τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών και τη δημιουργία μεγαλύτερης ανθεκτικότητας στην αύξηση των θερμοκρασιών. Παρόλο που οι χώρες αναγνώρισαν ξανά τη σημασία των λύσεων που βασίζονται στη φύση, θα έπρεπε να δούμε μια αύξηση της φιλοδοξίας στον συνδυασμό κλιματικής δράσης και προστασίας και αποκατάστασης της φύσης, ειδικά μετά από την ιστορική Παγκόσμια Συμφωνία Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ που συμφωνήθηκε πέρυσι την ίδια περίοδο.
Δείτε το κείμενο και στην ιστοσελίδα του WWF.