Ace of spades – Βιβλιοπαρουσίαση

Τίτλος: Ace of spades

Συγγραφέας: Faridah Àbíké-Íyímídé

Το βιβλίο ακολουθεί την ιστορία δύο εφήβων, του Devon και της Chiamaka, οι οποίοι είναι οι μοναδικοί έγχρωμοι μαθητές σε ένα δημοφιλές, ιδιωτικό σχολείο γεμάτο από λευκούς, προνομιούχους μαθητές. Το τέλειο όμως αυτό σχολείο αποκαλύπτει την πραγματική του πλευρά όταν ένας ανώνυμος αγγελιαφόρος ονόματι “Aces” αποκαλύπτει τα πιο κρυφά μυστικά των δύο πρωταγωνιστών, σπείροντος διχόνοια και καχυποψία ανάμεσα στα μέλη του σχολείου. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τα δύο παιδιά και τους φέρνει πιο κοντά τη στιγμή που συνειδητοποιούν πως κάποιος θέλει να τους βλάψει.5

Ο Devon είναι ένας ταλαντούχος μουσικός, ο οποίος εξασκεί το ταλέντο του στο σχολείο και δεν συναναστρέφεται με τα υπόλοιπα παιδιά. Προέρχεται από μια φτωχή κοινωνία και ο μόνος τρόπος που μπορεί να πηγαίνει στο ιδιωτικό σχολείο είναι με την βοήθεια της μητέρας του, η οποία δουλεύει πολλαπλές δουλειές ώστε να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Η Chiamaka, καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής της στο σχολείο, δούλευε σκληρά για να βραβευτεί ως η καλύτερη μαθήτρια. Αντίθετα με τον Devon, αυτή είναι δημοφιλής και αποτελεί δραστήριο μέλος του σχολείου ελπίζοντας για μια υποτροφία σε ένα από τα καλύτερα κολέγια της χώρας.

Οι δυο τους δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερη σχέση. ‘Όταν όμως, ο Aces δημοσιεύει ιδιωτικές φωτογραφίες του Devon και βγάζει στη φόρα τα μυστικά της Chiamaka, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος βρίσκεται πίσω από όλο αυτό και γιατί ο Aces έχει στοχοποιήσει μόνο αυτούς τους δυο.

Το βιβλίο αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα που απασχολούν ένα τεράστιο αριθμό ατόμων παγκοσμίως μέχρι και σήμερα, όπως αυτά του ρατσισμού και της ομοφοβίας. Σκιαγραφεί το πόσο βαθιά μέσα μας είναι θαμμένες προκαταλήψεις και στερεότυπα και το πως αυτά επηρεάζουν αυτές τις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων. Δίνει φως στον σκοτεινό κόσμο του ρατσισμού στα ακαδημαϊκά συστήματα και στον τρόπο με τον οποίο αυτά απορρίπτουν και ντροπιάζουν ολοκληρωτικά τους έγχρωμους ανθρώπους.

Επειδή ακριβώς η συγγραφέας του βιβλίου μιλάει για θέματα τα οποία συχνά όλοι μας ξεχνάμε το πόσο έχουν βλάψει και συνεχίζουν να βλάπτουν τις μειονότητες, θεωρώ πως ο καθένας θα πρέπει να το διαβάσει. Ο τρόπος με τον οποίο εξηγεί τον ρατσισμό και το συναισθήματα των ανθρώπων οι οποίο τον βιώνουν καθημερινά θα βάλει τον καθένα στη διαδικασία να σκεφτεί για τη δική του συμπεριφορά και να αναθεωρήσει τις αντιλήψεις του. Είναι αδήριτης σημασίας ανάγκη για όλους μας να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε τον συνεχή αγώνα αυτών των ανθρώπων ενάντια στην αμάθεια και στις προκαταλήψεις του υπόλοιπου κόσμου.

Μουσμουλίδου Εύη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης