Περηφάνια και Προκατάληψη – Βιβλιοπαρουσίαση

Τίτλος: Περηφάνια και Προκατάληψη

Συγγραφέας: Jane Austen

Ο Κύριος και η Κυρία Μπέννετ έχουν πέντε κόρες που είναι όλες ανύπαντρες. Όταν ο Κύριος Μπίνγκλεϋ, ένας πλούσιος και ευχάριστος νέος μετακομίζει στην γειτονιά η Κυρία Μπέννετ ελπίζει να τον εξασφαλίσει ως γαμπρό για την όμορφη μεγαλύτερη κόρη της, Τζέιν Μπένετ. Η εκκολαπτόμενη σχέση όμως σαμποτάρεται από τον υπερόπτη φίλο του νεαρού, κύριο Ντάρσι, που θεωρεί το προξενιό ακατάλληλο. Όταν ο Κύριος Ντάρσι με τη σειρά του ερωτεύεται την δεύτερη κόρη των Μπέννετ, Ελίζαμπεθ Μπέννετ, η συγκαταβατική πρόταση του για γάμο απορρίπτεται από την Ελίζαμπεθ με ειρωνεία και η προσέγγιση φαίνεται να σταματά. Εντούτοις, τα γεγονότα συνωμοτούν για να συνδέσουν τα διάφορα μέλη παρά τα εμπόδια και τις παρεξηγήσεις που τα χωρίζουν. Η περηφάνια της μιας πλευράς και η προκατάληψη της άλλης σιγά σιγά προσπερνιούνται και οι χαρακτήρες αποκομίζουν μεγαλύτερη γνώση του εαυτού τους και των άλλων.31229_1

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της αγγλικής λογοτεχνίας. Έχοντας δημοσιευτεί στην δεκαετία του 1800, η Jane Austen, μέσα από τον δυναμικό χαρακτήρα της Ελίζαμπεθ αντιμετωπίζει τα θέματα του γάμου, της ευτυχίας της γυναίκας, της κοινωνικής τάξης, της αυτογνωσίας, της θηλυκότητας, της περηφάνιας, της προκατάληψης. Πρωταγωνιστές η προκατειλημμένη Ελίζαμπεθ και ο περήφανος κύριος Ντάρσι. Η Austen καταφέρνει να μας μεταφέρει το κλίμα της εποχής ενώ δε διστάζει να κριτικάρει και τις αντιλήψεις των ανθρώπων εκείνης της περιόδου.

Η ευαίσθητη αλλά λογική και κυρίως φεμινίστρια Ελίζαμπεθ σπάει τα ταμπού της εποχής της αρνείται προτάσεις γάμου, πληγώνει αντρικούς εγωισμούς και δεν συμβιβάζεται με ημίμετρα. Ο δυναμικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση χαρακτήρας της αποτελεί πρότυπο για όλες τις νέες γυναίκες.

Μουσμουλίδου Εύη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης