Χρήση R744 με ασφάλεια

Termo

Συνοπτική παρουσίαση των βασικών κινδύνων που είναι πιο σοβαροί από ό, τι για τα παραδοσιακά ψυκτικά ρευστά:

 

Ασφυξία. Το πρακτικό όριο είναι χαμηλότερο από ότι για άλλα χαμηλής τοξικότητας (κατηγορία ασφαλείας Α) ψυκτικά. Ο υπεραερισμός ακολουθούμενος από υποαερισμό θα συμβεί σε συγκεντρώσεις τόσο χαμηλές όσο 30.000 ppm. Η συγκέντρωση των R744 που προκύπτει από μια διαρροή θα αυξηθεί ταχέως λόγω της υψηλότερης πίεσης και τον επακόλουθο ρυθμό διαφυγής από το σύστημα.

 

Υψηλή πίεση.  Η πίεση λειτουργίας είναι μέχρι 90 bar g σε transcritical συστήματα. Η πίεση σε ένα νέο κύλινδρο με R744 θα είναι περίπου 99 bar g σε θερμοκρασία περιβάλλοντος  40oC.

 

Αύξηση πίεσης του παγιδευμένου υγρού. Η πίεση του παγιδευμένου υγρού θα αυξηθεί κατά περίπου 10 bar για κάθε 1K αύξηση της θερμοκρασίας.   Αυτή είναι μεγαλύτερη από ότι για άλλα ψυκτικά ρευστά και επιπλέον η πιθανότητα για την παγίδευση ψυχρού ψυκτικού υγρού  είναι μεγαλύτερη στο σύστημά R744, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών γραμμής υγρού (συνήθως είναι κάτω της θερμοκρασίας περιβάλλοντος).

 

Ξηρός  πάγος.  Ο ξηρός πάγος θα σχηματίζεται όταν η πίεση του ατμού του R744 μειώνεται σε κάτω από 4,2 barg (το τριπλό σημείο).   Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να μπλοκάρει τις γραμμές εξαερισμού.

 

 

Σχεδιασμός για τη μείωση του κινδύνου

 

Όλα τα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των σωληνώσεων και εξαρτημάτων, πρέπει να είναι κατάλληλα για τις τιμές PS (ασφάλειας πίεσης).

 

Σταθερός ανιχνευτής διαρροής θα πρέπει να τοποθετείται οπουδήποτε μια διαρροή θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από την ATEL.   Για R744 η ATEL / ODL είναι 0,072 kg / m3, έτσι ώστε ο συναγερμός θα πρέπει να καθοριστεί σε 0.036m3 (περίπου 20.000 ppm). Τυπικά θα πρέπει να υπάρξει επίσης ένας προληπτικός συναγερμός στα 5,000 ppm λόγω της ραγδαίας αύξησης  της συγκέντρωσης σε περίπτωση διαρροής, λόγω των υψηλών πιέσεων του R744.

 

 

Εργασία με ασφάλεια

 

Επιλογή κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί  από οποιονδήποτε εργάζεται επεμβατικά σε συστήματα R744.   Αυτά  περιλαμβάνουν  γάντια και προστατευτικά γυαλιά και ωτοασπίδες κατά την  εξαέρωση του ψυκτικού μέσου.

 

Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εάν το σταθερό σύστημα ανίχνευσης αερίου είναι ενεργοποιημένο ή εάν υπάρχει κάποια άλλη ένδειξη διαρροής.    Ο  προσωπικός ανιχνευτής R744 πρέπει να χρησιμοποιείται αν δεν υπάρχει σταθερός ανιχνευτής διαρροών R744.

 

Οι εργασίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε καλά αεριζόμενο χώρο.

 

Ο εξοπλισμός φόρτισης και σύνδεσης θα πρέπει να είναι κατάλληλος για την πίεση. Αυτό εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία (και επομένως του κυλίνδρου πίεσης) και των πιέσεων του συστήματος / τμήμα του συστήματος που φορτίζεται ή εξαερίζεται.

 

Όλες οι συνδέσεις φόρτισης και εξαερισμού θα πρέπει να ασφαλίζονται ώστε να μην μπορούν να κτυπηθούν  (whip).

 

Σαφείς διαδικασίες θα πρέπει να υπάρχουν για όλες τις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών οι οποίες εξαλείφουν  την πιθανότητα παγίδευσης κρύου υγρού, είτε στο σύστημα ή τον εξοπλισμό φόρτισης / πρόσβασης.

 

Το R744 πρέπει να εξαερίζεται ως υγρό έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος του ψυκτικού να εξαερίζεται από το σύστημα πριν από την επίτευξη του τριπλού σημείου. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αποφυγή σχηματισμού ξηρού πάγου στη γραμμή εξάτμισης κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Χρησιμοποιώντας μια μικρή γραμμή εξάτμισης με μια μεγάλη διάμετρο (διάμετρο μεγαλύτερη από 12 mm) ο κίνδυνος  αυτός θα ελαχιστοποιηθεί.

Top