Σύντομη Ιστορία

download

Για να μάθετε περισσότερα για την ιστορία και την ανάπτυξη των διαφόρων συνθετικών και εναλλακτικών ψυκτικών ρευστών δείτε την ταινία  “naturally cool”

 

Τα R744, R717 και R290 ήταν από τα πρώτα ψυκτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για μηχανικά συστήματα ψύξης. Η χρήση τους μειώθηκε όταν αναπτύχθηκαν τα CFC και τα HCFC και τα R744 και R290 χρησιμοποιούνταν σπάνια. Το R717 συνέχισε να χρησιμοποιείται σε βιομηχανικά συστήματα. Όταν τα ψυκτικά[1] που κατέστρεφαν τη στοιβάδα του όζοντος καταργήθηκαν σταδιακά το R290 και άλλοι υδρογονάνθρακες άρχισαν να χρησιμοποιούνται ξανά. Την ίδια στιγμή τα HFC ψυκτικά εισήχθησαν στην παραγωγή και χρησιμοποιήθηκαν ευρέως, αλλά το υψηλό δυναμικό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά διαρροής σε ορισμένες εφαρμογές έχει οδηγήσει ορισμένους τομείς  της βιομηχανίας να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις χαμηλότερου GWP. Αυτές περιλαμβάνουν το R744 το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε συστήματα ψύξης λιανικής πώλησης από το 2000, αλλά και HFCs με χαμηλότερο GWP.


[1] Χλωρό φθορο άνθρακες (CFC) και υδρο χλωρό φθορο άνθρακες (HCFC)

 

Βασικές Ιδιότητες

 

Οι βασικές ιδιότητες αυτών των ψυκτικών μέσων φαίνονται στον πίνακα 1 παρακάτω.

 

Πίνακας1, Βασικές ιδιότητες εναλλακτικών ψυκτικών ρευστών

[2]GWP είναι από Fgas κανονισμό της ΕΕ  517: 2014

[3]Sattemp είναι η θερμοκρασία κορεσμού σε ατμοσφαιρική πίεση (1 barg), εκτός από την R744 όπου είναι η θερμοκρασία της επιφάνειας του στερεού R744 σε ατμοσφαιρική πίεση

Μερικά από αυτά τα ψυκτικά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ευρέως, τα άλλα αρχίζουν να δοκιμάζονται και να αναπτύσσονται. Η εφαρμογή τους συχνά περιορίζεται για λόγους αναφλεξιμότητας και τοξικότητας – Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τις εφαρμογές που είναι πιο κατάλληλες.

 

Τα εύφλεκτα ψυκτικά κατηγοριοποιούνται ως προς το κατώτερο και το υψηλότερο δυναμικό  ευφλεκτότητας που εξαρτάται από τη συγκέντρωση που απαιτείται για να είναι δυνατή η ανάφλεξη, η θερμότητα καύσης και η ταχύτητα διάδοσης της φλόγας. Χαμηλή ευφλεκτότητα δεν σημαίνει μη-εύφλεκτο.

 

Top