Ασφαλής Χρήση Εύφλεκτων Ψυκτικών Ρευστών

propanegenericmgn
Συνοπτική παρουσίαση των βασικών κινδύνων που είναι πιο σοβαροί από ό, τι για τα παραδοσιακά ψυκτικά ρευστά:

 

Ευφλεκτότητα.   Τα A2L, B2L και Α3 ψυκτικά ρευστά είναι δυνητικά εύφλεκτα στον αέρα.   Θα αναφλέγονται από μια αναμμένη  φλόγα και με ηλεκτρικό σπινθήρα από ηλεκτρικές συσκευές.

Σχεδιασμός για  μείωση του κινδύνου

 

Το μέγεθος του φορτίου ψυκτικού μέσου θα πρέπει να περιορίζεται σύμφωνα με το πρότυπο EN 378 μέρος 1, Παράρτημα Γ,  πίνακας  Γ.2,  (εκτός από R717, όπου η τοξικότητα είναι ο κυρίαρχος κίνδυνος και ισχύει  ο πίνακα Γ.1).

 

Η δοκιμαστική διαρροή προσομοίωσης πρέπει να διενεργείται για να προσδιορίσει κατά πόσον  οι πηγές ανάφλεξης (π.χ. ενεργοποίηση ηλεκτρικών συσκευών) βρίσκονται σε εύφλεκτη ζώνη κατά τη  διαρροή. Εάν η δοκιμή προσδιορίζει ότι οι πηγές της ανάφλεξης είναι σε δυνητικά εύφλεκτη ζώνη θα πρέπει να υιοθετηθεί μία από τις ακόλουθες επιλογές: 

 

  • Η χρήση κατάλληλων ασφαλών (π.χ. Ex rated)ηλεκτρικών συσκευών
  • Επανατοποθέτηση ηλεκτρικών συσκευών έξω από τη ζώνη ευφλεκτότητας
  • Mόνιμος Επαρκής  Eξαερισμός.

Ο ανιχνευτής ψυκτικών ρευστών μπορεί να απαιτείται για ορισμένα συστήματα  / ψυκτικά / (EN 378 Μέρος 1 καθορίζει πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται).

 

 

Εργασία με ασφάλεια

 

Oιοσδήποτε εργάζεται επεμβατικά πάνω σε εύφλεκτα ψυκτικά συστήματα, επιβάλλεται να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).  Αυτά  περιλαμβάνουν  γάντια και προστατευτικά γυαλιά.  Επιπλέον,  πρέπει να χρησιμοποιείται  ελεγκτής εκπομπών  εύφλεκτου ψυκτικού ρευστού για συνεχή παρακολούθηση της χώρου εργασίας για την ανίχνευση  εύφλεκτου αερίου.

 

Ο χώρος εργασίας πρέπει να αερίζεται καλά χωρίς πηγή ανάφλεξης εντός 3 m του συστήματος και του σχετικού εξοπλισμού.

 

Η μηχανή ανάκτησης και ο ανιχνευτής διαρροής πρέπει να είναι κατάλληλοι για χρήση με τα εύφλεκτα ψυκτικά ρευστά.

 

Πριν από την αποσύνδεση (ή αποσυμπίεση) των συνδέσεων, οποιαδήποτε εναπομένουσα ποσότητα ψυκτικού υγρού  πρέπει να αφαιρεθεί από το σύστημα, το σύστημα εκκενώνεται και κατόπιν πρεσάρεται σε χαμηλή πίεση με ξηρό άζωτο ελεύθερο από οξυγόνο.

 

Αν ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να αντικατασταθούν όμοιοι αντικαταστάτες πρέπει να χρησιμοποιούνται.

 

 

Η Ευρωπαϊκή οδηγία ATEX[1] εφαρμόζεται σε χώρους εργασίας όπου χρησιμοποιούνται εύφλεκτες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών όπου οι τεχνικοί εργάζονται επεμβατικά πάνω σε εύφλεκτα ψυκτικά συστήματα. Τα σημεία παραπάνω βασίζονται σε αυτήν την οδηγία, αλλά θα πρέπει να ανατρέξετε στο ΑΤΕΧ 137 για πλήρη ενημέρωση. Το Ινστιτούτο Ψύξης του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτει ένα επεξηγηματικό σημείωμα το οποίο συνοψίζει αυτή την οδηγία . 


[1] ATEX είναι το σύνηθες όνομα που δίνεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη βελτίωση της Ασφάλειας και Προστασίας της Υγείας των Εργαζομένων που Δυνητικά   απειληθούν από Εκρηκτικές Ατμόσφαιρες

Top