Συγκράτηση και Ανίχνευση διαρροών

Ανιχνευτες

Αυτή η ενότητα καλύπτει τις διάφορες μεθόδους δοκιμών διαρροής και δείχνει πώς πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Βεβαιωθείτε ότι η πίεση του συστήματος είναι θετική (δηλαδή πάνω από την ατμοσφαιρική πίεση) όταν χρησιμοποιείτε αυτές τις μεθόδους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με τα R717, R1234ze, R1234yf και R600a που λειτουργούν με χαμηλότερες πιέσεις από ό,τι άλλα ψυκτικά. Για πολλές από τις μεθόδους η πίεση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ψηλότερη:

Κατά τον έλεγχο της πλευράς υψηλής πίεσης το σύστημα θα πρέπει να είναι σε λειτουργία, με την πίεση συμπύκνωσης όσο το δυνατόν ψηλότερα Κατά τον έλεγχο της πλευράς χαμηλής πίεσης του του συστήματος πρέπει να είναι απενεργοποιημένο. Για παράδειγμα, η πίεση λειτουργίας ενός συστήματος R290 με εξάτμιση στους ‐30 o C είναι 0,6 bar g, αλλά εν στάσει σε ένα ατμοσφαιρικό των 20 o C η πίεση θα είναι 7,4 bar g. Μην απενεργοποιείτε τα συστήματα R744 γιατί αυτό θα οδηγήσει σε PRV εκτόνωση Για ένα σύστημα το οποίο έχει κορεσμένο υπόψυκτο αέριο, θα πρέπει να είναι σχετικά υπόψυκτο κατά τον έλεγχο της χαμηλής πλευράς Για αντιστροφή κύκλου αντλιών θερμότητας και οι δύο πλευρές του συστήματος θα πρέπει να ελέγχονται κατά την υψηλότερη δυνατή πίεση συμπύκνωσης. Με όλες τις μεθόδους, είναι σημαντικό ότι η δοκιμή διεξάγεται μεθοδικά και ότι όλα τα μέρη του συστήματος που δοκιμάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεκτών όπως συνδέσεις διακόπτη πίεσης και γραμμές εξαερισμού βαλβίδας εκτόνωσης πίεσης. Όλες οι διαρροές θα πρέπει να βρεθούν ‐ η πρώτη διαρροή έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι ίσως η μόνη διαρροή. Οι διαρροές πρέπει να επισκευάζονται το ταχύτερο δυνατόν και να δοκιμαστεί εκ νέου το σημείο διαρροής.

Βίντεο που δείχνουν πόσο εύκολη λύση είναι ο αφρός ανίχνευσης, οι ανιχνευτές χειρός διαρροής και πρόσθετα μπορεί να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό διαρροών και επίδειξη ενός συνδυασμού και συσκευής υπερήχων που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση σημείων διαρροών είναι διαθέσιμα στο REAL Alternatives e‐library.

Aφρός ανίχνευσης διαρροής (spray)

Συνιστάται όπως χρησιμοποιείται spray ψεκασμού ανίχνευσης διαρροών αντί για ένα διάλυμα σαπουνιού ή απορρυπαντικού «home‐made». Οι Home‐made λύσεις μπορεί να είναι πολύ λεπτές, έτσι ώστε οι φυσαλίδες δεν θα αποτελέσουν, ένα πολύ παχύ στρώμα, που πραγματικά να καλύψουν μια διαρροή. Ένα σπρέι ανίχνευσης διαρροών είναι συνήθως μια μη‐διαβρωτική ουσία η οποία έχει την κατάλληλη συνεκτικότητα για να σχηματίσει φυσαλίδες εύκολα. Μπορεί επίσης να περιέχει ένα αντι‐πάγωμα έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εργασία σε σωλήνα από 0 ο C. Η μέθοδος ψεκασμού είναι μια καλή μέθοδος για την επισήμανση διαρροών, αλλά είναι χρονοβόρα για ένα μεγάλο σύστημα με πολλές αρθρώσεις. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μονωμένες σωληνώσεις, ή σε τμήματα του συστήματος που εκτελούν σε μία πίεση χαμηλότερη από την ατμοσφαιρική πίεση. Μπορεί να χρειαστούν πολλά δευτερόλεπτα για να σχηματιστεί μια φούσκα εάν ο ρυθμός διαρροής ή / και η πίεση είναι χαμηλή. Είναι μια καλή μέθοδος για την επισήμανση και την ακριβή τοποθεσία μιας διαρροής η οποία έχει βρεθεί από έναν ηλεκτρονικό ανιχνευτή διαρροών. Οι ηλεκτρονικοί ανιχνευτές διαρροών είναι όργανα δοκιμής που πρέπει να παρακολουθούνται, ελέγχονται και συντηρούνται για να μπορεί να εξασφαλιστεί η ακρίβεια. Συνιστάται να ελέγχονται κάθε φορά που χρησιμοποιούνται. Σύμφωνα με τους κανονισμούς αερίου F‐ Gas, που σχετίζονται με το R32 και R1234ze, θα πρέπει να ελέγχονται μια φορά το χρόνο. Αυτή είναι μια ελάχιστη απαίτηση ‐ για βέλτιστη όμως αξιοπιστία θα πρέπει να ελέγχονται πιο συχνά. Ο ανιχνευτής δεν θα πρέπει να είναι μολυσμένος με λάδι, και το φίλτρο (αν υπάρχει) θα πρέπει να αντικαθίσταται τακτικά. Οι τρεις τύποι των ανιχνευτών διαρροής που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα βασίζονται σε διαφορετικές μεθόδους ανίχνευσης: Θερμαινόμενοι ανιχνευτές διόδου ‐ οι δίοδοι πρέπει να αλλάζονται συνήθως μετά από 100 ώρες χρήσης. Αυτή είναι συνήθως η πιο φθηνή μέθοδος και είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη για HFC ψυκτικά.

 

Top