Τα ψυκτικά μέσα και οι ιδιότητές τους.

propanegenericmgn

Επιθυμητές ιδιότητες ψυκτικών μέσων. Μία ουσία, για να αποτελέσει το εργαζόμενο ψυκτικό μέσο μίας εγκαταστάσεως, πρέπει να έχει ορισμένες ιδιότητες, οι οποίες εξασφαλίζουν την αποδοτική και ασφαλή λειτουργία της. Οι κυριότερες απ’αυτές είναι οι εξής:
1) Τα ψυκτικά μέσα πρέπει να είναι περιβαλλοντικά ασφαλή, δηλαδή να μην προκαλούν καταστροφή του όζοντος της ατμόσφαιρας και να μη συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
2) Τα ψυκτικά μέσα δεν πρέπει να είναι τοξικά και δηλητηριώδη, ώστε να δημιουργείται κίνδυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων. Επίσης, τα ασφαλή ψυκτικά μέσα, μπορούν χρησιμοποιηθούν σε εγκαταστάσεις όπου δεν υπάρχει προσωπικό συντηρήσεως, όπως οικιακά ψυγεία και κλιματιστικά.
3) Για τους ίδιους λόγους ασφαλείας, τα ψυκτικά μέσα δεν πρέπει να είναι εύφλεκτα και εκρηκτικά.
4) Τα ψυκτικά μέσα πρέπει να είναι άοσμα και άγευστα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, όταν υπάρξει
διαρροή, υπάρχει κίνδυνος αλλοιώσεως των τροφίμων που συντηρούνται σε έναν ψυκτικό θάλαμο.
5) Τα ψυκτικά μέσα πρέπει να έχουν χημική σταθερότητα. Κατά τη λειτουργία μίας ψυκτικής
εγκαταστάσεως, το ψυκτικό μέσο διέρχεται από διάφορες συνθήκες πιέσεως και θερμοκρασίας. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, το ψυκτικό μέσο δεν πρέπει να αλλοιώνεται και να μετασχηματίζεται σε άλλες χημικές ενώσεις.
6) Τα ψυκτικά μέσα δεν πρέπει να αλληλεπιδρούν χημικά με τα υλικά κατασκευής και στεγανοποιήσεως των διαφόρων μερών μίας ψυκτικής εγκαταστάσεως.
7) Τα σημεία τήξεως πρέπει να είναι σημαντικά χαμηλότερα από την ελάχιστη θερμοκρασία που συναντάται σε μία ψυκτική εγκατάσταση, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος φραξίματος των σωληνώσεων.
8) Ως προς τις πιέσεις λειτουργίας της εγκαταστάσεως, η πίεση συμπιέσεως που απαιτείται για να έρθει το ψυκτικό μέσο σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτήν του μέσου συμπυκνώσεως, δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη παροχής μεγάλης ισχύος συμπιέσεως. Επίσης, η πίεση ατμοποιήσεως που καθορίζεται από την επιθυμητή θερμοκρασία ατμοποιήσεως, πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική, ώστε να μην εισέρχεται αέρας στις σωληνώσεις της εγκαταστάσεως.
9) Τα ψυκτικά μέσα πρέπει να έχουν μεγάλη λανθάνουσα θερμότητα, ώστε να περιορίζεται η παροχή μάζας που κυκλοφορεί σε μία εγκατάσταση. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανάγκη για μικρές διατομές και διαστάσεις των σωληνώσεων και των εξαρτημάτων και επί πλέον επιτυγχάνεται μείωση του μεγέθους και του έργου του συμπιεστή.
10) Ο ειδικός όγκος του ψυκτικού μέσου στην αναρρόφηση του συμπιεστή πρέπει να είναι μικρός, ώστε να μην απαιτείται μεγάλη ογκομετρική ικανότητα του συμπιεστή, και τέλος
11) τα ψυκτικά μέσα πρέπει να είναι οικονομικά, καθώς απαιτούνται μεγάλες ποσότητες σε εγκαταστάσεις με μεγάλη ισχύ και έκταση.

Top