#AskThePresident με την Ρομπέρτα Μέτσολα: Η συνομιλία μας μαζί της

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 η κ. Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, επισκέφθηκε το Ωδείο Αθηνών στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Ελλάδα και έδωσε την ευκαιρία σε 600 μαθητές από περίπου 30 σχολεία να της κάνουν οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στον θεσμό και την λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου. Ήμασταν κι εμείς εκεί! Και ναι … θέσαμε και μια ερώτηση!

0-02-05-47b054a74dd586ac52b04f69f4461c04e3dd9184e173b5ea9f1ff90f53a3ad63_d949e547fa46ed00

Οι ερωτήσεις των μαθητών, που κυμαίνονταν από 10 έως 18 ετών, έθιξαν σχεδόν όλους τους τομείς της ανθρώπινης καθημερινότητας, μεταξύ άλλων και: την άνοδο των τιμών, το προσφυγικό, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την ελευθερία του τύπου, τις αμβλώσεις και την κλιματική κρίση.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Ξεκινώντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κ. Μέτσολα επισήμανε την διαφορά μεταξύ του πλήρη ή περιορισμένου έλεγχου που έχει η ΕΕ σε συγκεκριμένους τομείς, όπως για παράδειγμα στο μεταναστευτικό ή εμπορικό κομμάτι οπού ο Ευρωπαϊκός Νόμος είναι υπεράνω του εθνικού. Υπονόησε ότι στα εκπαιδευτικά ζητήματα η ΕΕ έχει περιορισμένο έλεγχο και ανέφερε το πρόγραμμα Erasmus ως έναν τρόπο με τον οποίο οι νεαροί πολίτες μπορούν να αποκτήσουν άποψη πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή ποίο πρότυπο θέλουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα να μιμηθεί. Επίσης τόνισε την ανάγκη για ερωτήσεις απέναντι στους πολιτικούς μας, δικαίωμα το όποιο προστατεύεται και από την ΕΕ, ώστε να ήμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πλήρως τις αντιλήψεις τους και το νέο νομοσχέδιο.

Κλιματική Κρίση

Περί της κλιματικής κρίσης, ανέφερε τις φωτιές, τις πλημμύρες, την ξηρασία, την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων άλλα και τις αλλαγές στην πανίδα και χλωρίδα των οικοσυστημάτων μας. Γνωστοποίησε ότι η ΕΕ έχει ψηφίσει νόμους ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα του ανθρώπου στο περιβάλλον, το οποίο έχει αυξηθεί δραματικά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δήλωσε ότι θα ήθελε η επόμενη γενιά να μπορεί να κοιτάει πίσω και να δει μια γενιά πολιτικών που έχει κάνει αρκετά στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και την διαφύλαξη των φυσικών πόρων σε ικανοποιητικό επίπεδο (νερό, αέρας κλπ). Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε η ανάγκη οι πολίτες να βλέπουν τις πράξεις της ΕΕ στην καθημερινότητα τους. Πρέπει να γίνουν περισσότερα στους ασταθής καιρούς που ζούμε και να διαφυλάξουμε το αίσθημα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Μετανάστευση

Στο μεταναστευτικό, το οποίο αφορά ιδιαίτερα την χώρα μας, ξεκίνησε αποκαλύπτοντας μια μεταναστευτική συμφωνία που απασχόλησε το Ευρώ-κοινοβούλιο 6 μήνες πριν. Έπειτα αναφέρθηκε στην ανάγκη για προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων, την καλύτερη υποστήριξη στην μετακίνηση μεταξύ των κρατών-μελών και την λαθρεμπορία αντικειμένων και ανθρώπων. Στο τελευταίο θέμα επεκτάθηκε και επισήμανε την τραγική κατάσταση που βιώνουν τα θύματα λαθρεμπορίας, κυρίως γυναίκες και παιδιά, όπου αντιμετωπίζουν σχεδόν βέβαιο θάνατο. Τόνισε ότι η μετανάστευση είναι από τα κύρια προβλήματα προς επίλυση στην ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι θέλουν να ακολουθήσουν μια ουδέτερη πολιτική στο προσφυγικό, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Αμβλώσεις

Στις αμβλώσεις, όπου είναι γνωστό ότι είναι κατά, υποστήριξε πως το συγκεκριμένο ζήτημα αφόρα την κάθε χώρα ξεχωριστά. Όμως ως πρόεδρος του Ευρώ-κοινοβουλίου δεν έχει σημασία η προσωπική της  άποψη αφού έχει δεσμευτεί και προάγει πάντα την επίσημη θέση του ίδιου του Κοινοβουλίου.

0-02-05-41ac65624331e1a274c8e460e966f7597cfe2811f8e8a9bdca3dc7f9124b63b6_e540270060de5f04

Δικαιοσύνη/Ελευθερία του λόγου  

Στην ερώτηση για την δικαιοσύνη και την ελευθερία του λόγου επισήμανε την αξία των δύο αυτών αρχών αφού είναι από τους δείκτες για την ένταξη οποιαδήποτε χώρας στην ΕΕ. Οι χώρες παίρναμε εξονυχιστικούς ελέγχους πριν εισέλθουν, μεταξύ άλλων επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν αυστηρές ποινές κατά της διαφθοράς, ένα υγιές δικαστικό σύστημα, ότι οι πολιτικοί ελέγχονται και ότι οι νόμοι τροποποιούνται εύκολα. Άλλωστε κάθε χρόνο διεξάγεται ένας έλεγχος/αναφορά για το κατά πόσο τηρείται η αρχή «rule of law», δηλαδή ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Η αναφορά βοηθάει τα κράτη-μέλη να καταλάβουν τα αδύναμα σημεία τους και να διορθώσουν ή βελτιώσουν την νομοθεσία τους. Συγκεκριμένα, για την ελευθερία του λόγου τόνισε την ανάγκη να μπορούν να ακούγονται περισσότερες φωνές (γίνονται προσπάθειες για να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να ψηφίζουν ταχυδρομικά) και να ρωτούνται περισσότερες ερωτήσεις. Το πνεύμα της ΕΕ είναι άλλωστε αυτό, ο διάλογος. Επισήμανε και την ανάγκη για το απερίσπαστο έργο των δημοσιογράφων, οι οποίοι δεν πρέπει να φοβούνται να ρωτήσουν «δύσκολες» ερωτήσεις. Παράλληλα βέβαια με την εκπαίδευση του δικαστικού συστήματος για την αναγνώριση αγωγών προς δημοσιογράφους που έχουν ως μόνο σκοπό την παρενόχληση και το χάσιμο χρόνου.

Άνοδος των τιμών

Στο ζήτημα για την άνοδο των τιμών, όπου την ερώτηση έθεσε μέλος της Δ.Ο. της Ιωνιδείου, η κ. Μέτσολα απάντησε ότι οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί και ότι το σοκ ήταν μεγάλο, λόγω της πανδημίας, του πληθωρισμού και του Ρώσο-Ουκρανικού πολέμου. Εξήγησε ότι έχει γίνει μια ανακατεύθυνση προς την διαφύλαξη ότι θα υπάρχει αρκετή τροφή στα κράτη-μέλη της Ένωσης,  ενώ παράλληλα προσπαθούν να κάνουν τις επενδύσεις πιο εύκολες στις χώρες της ΕΕ για να μην χαθεί η ανταγωνιστικότητα της. Τρίτο μέτρο είναι η εύρεση νέων συμμάχων οι οποίοι  πρέπει να βρίσκονται στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά και/ώστε να έχουμε λιγότερα «ενεργειακά νησιά. Σκοπός των παραπάνω είναι να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό και να επανέλθει το αίσθημα της οικονομικής ευχέρειας στους πολίτες της ΕΕ.

Γιώργος Λαχανόπουλος Β3

Ακολουθούν μερικές καταγραφές της εμπειρίας από μέλη της Δ.Ο. μας:

0-02-05-621a90668a1f854ebbb0a9863f3b28e54783425eb16f3dab22d760bc5c4df418_b843d847a4ee349b

0-02-05-fcee1f016c9f41b807c4546724b79476bea0b035cec644592082f77e275d894d_d422ef4792f3664d

Η συνάντηση με την πρόεδρο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μετσολα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που μου άφησε πολύ θετική εντύπωση. Αρχικά τόσο η οργάνωση της εκδήλωσης όσο και η συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα ήταν ένα πολύ θετικό στοιχείο για μια καλή αρχή. Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ευγενικός, ευδιάθετος και χαμογελαστός κι έτσι προσέλκυε το ενδιαφέρον μας μέχρι την είσοδο της κ. Μετσολα. Οι ερωτήσεις που της έγιναν ήταν αρκετές και θεωρώ αξιοθαύμαστο το πώς μπορούσε να διαχειριστεί τον όγκο πληροφοριών που της έδιναν για να μπορέσει να απαντήσει κατάλληλα. Ίσως μόνο η ποιότητα των απαντήσεων της να με απογοήτευσε κάπως, καθώς ήταν τόσο διπλωματικές και γενικόλογες που κάποιος που δεν πρόσεχε τόσο θα μπορούσε να τις αποκαλέσει και άστοχες. Εστίαζε πολύ περισσότερο στο ότι πρέπει να κάνουμε την αλλαγή παρά στο πώς θα γίνει. Έριχνε το βάρος στην πιθανή μορφή του εξειδικευμένου μέλλοντος που θα θέλαμε να έχουμε χωρίς να δίνει κάποια πρόταση για το πώς θα επιχειρήσει η ΕΕ με βάση αυτά που έχει αποφασίσει να το επιτύχει. Χωρίς να θέλω να είμαι άδικη, όμως, απαντούσε πάντα με ευγένεια και χειριζόταν τον λόγο άριστα. Στο κάτω κάτω ως δικηγόρος και πολιτικός έδειξε ακριβώς αυτό το οποίο καλείται να κάνει.

Γενικότερα ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία που σίγουρα μου κέντρισε το ενδιαφέρον και θα μου μείνει χαραγμένη. Πιστεύω πως ήταν λίγο πιο σφαιρική η προσέγγιση στα θέματα από όσο θα ήθελα, χωρίς, όμως, να σημαίνει αυτό ότι η κ. Μετσολα δεν μου δημιούργησε μια πολύ θετική εικόνα ενός αξιόλογου, ευχάριστου και πολύ έξυπνου ανθρώπου.

Μάγδα Βολικάκη Β1

#AskThePresident

Πριν λίγες μέρες, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, επισκεφτήκαμε ως σχολείο το ωδείο Αθηνών με σκοπό να συμμετάσχουμε σε ένα Q&A με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρομπέρτα Μέτσολα. Το φόρουμ αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψης της κ. Μέτσολα στην Αθήνα που συμπεριλάμβανε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Σκοπός αυτής της συγκέντρωσης ήταν η επικοινωνία των φλεγόντων ζητημάτων της Ε.Ε. στη νέα γενιά ψηφοφόρων.

Όπως προαναφέρθηκε, το φόρουμ αυτό πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών “Ιωάννης Δεσποτόπουλος”. Τα καθίσματα του αμφιθεάτρου γέμισαν από μαθητές και φοιτητές από κάθε πλευρά της Ελλάδας. Το χρονοδιάγραμμα του φόρουμ τηρήθηκε πλήρως και οι συντελεστές αυτού ήταν πολύ οργανωμένοι. Επιπλέον, ο παρουσιαστής ήταν ευδιάθετος και κατηύθυνε τη συζήτηση μεταξύ των μαθητών και της προέδρου με όμορφο τρόπο.  Η συγκέντρωση διήρκησε μία ώρα και αποτέλεσε για εμάς μια αξέχαστη εμπειρία καθώς εκτεθήκαμε σε μια δράση πρωτότυπη για τα μαθητικά δεδομένα.

Ως σχολείο, είχαμε από πριν ετοιμάσει πολλές και διαφορετικές ερωτήσεις για την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά, τελικά αποφασίσαμε να της απευθύνουμε ερώτηση σχετικά με το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας σε πολλά καθημερινά αγαθά που ταλανίζει τους Έλληνες αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες.

Θεωρώ σημαντική την επισήμανση στο γεγονός πως αρκετές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στην κ. Μέτσολα σε σχέση με το περιβάλλον, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις αμβλώσεις, το μεταναστευτικό, δεν απαντήθηκαν ουσιαστικά ή απαντήθηκαν εν μέρει. Με λίγα λόγια, αν και μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι με την όλη εμπειρία, απογοητευτήκαμε  από τις γενικόλογες και “διπλωματικές” απαντήσεις της κ. Μέτσολα.

Νίκος Πανταζής Β2

0-02-05-df0505cf8313689207a051df803762803595aca2c80eac0bbb0a994e582d9afc_b24d1100133576ad

 

Στην συνάντησή μας με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κα. Ρομπέρτα Μέτσολα σχεδιάσαμε μία ποικιλία ερωτήσεων που αφορούσαν από την πολιτική όπως για παράδειγμα την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, έως το περιβάλλον. Ωστόσο, ύστερα από αρκετή συζήτηση αποφασίσαμε να αναφερθούμε στην κρίση της οικονομίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και τον επηρεασμό στον πληθωρισμό της χώρας μας αλλά και όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Ύστερα από σύμφωνη απόφαση της ομάδας μας είχα την τιμή να παρουσιάσω εγώ την ερώτηση και με αυτόν τον τρόπο να εκπροσωπήσω την δημοσιογραφική μας ομάδα και κατ’ επέκταση το σχολείο μας. Ομολογώ πως η στιγμή της ερώτησης ήταν ιδιαίτερα έντονη και τα συναισθήματα ανάμεικτα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η κυρία Μέτσολα άκουσε προσεκτικά και σημείωσε την ερώτησή μας η οποία και απαντήθηκε σχεδόν αμέσως. Αναλυτικότερα, αναφέρθηκε στο τεράστιο οικονομικό σοκ το οποίο προκλήθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης της πανδημίας και που μας ταλανίζει ακόμη και σήμερα προσπαθώντας να ξεφύγουμε από αυτήν. Επιπροσθέτως, τόνισε την στροφή της προσοχής από μεριά της ΕΕ στην επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και στην ανταγωνιστικότητα ως προς άλλες δυνάμεις αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να αποτελούμε την «αιχμή του δόρατος». Ακόμη, αναφέρθηκε στην συνεχή εύρεση νέων συμμάχων που μαζί με τους ήδη υπάρχοντες θα ενισχύσουν την Ένωση δίνοντας την δυνατότητα ανάπτυξης τόσο της εκπαίδευσης όσο και της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί η δήλωσή της, πως ο πληθωρισμός  αντιμετωπίζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και υπάρχουν ελπίδες για την επίτευξη προσιτών τιμών, αφού για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών αποτελούν μεγάλο εμπόδιο στην καθημερινότητα, καθώς και για αύξηση και σταθεροποίηση των συντάξεων. Κλείνοντας, η πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ψήφου που όλοι ανεξαιρέτως ηλικίας πρέπει να ασκούμε, καθώς επίσης και της πίεσης των πολιτικών προσώπων σε συνδυασμό με την αναζήτηση των ευθυνών διότι όπως πολύ σωστά ανέφερε «Εάν δεν το κάνετε εσείς, κάποιος άλλος θα αποφασίσει για εσάς!» Παρακάτω μπορείτε να βρείτε απόσπασμα από την ερώτηση μας, καθώς και την απάντηση της προέδρου.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι η πρόεδρος απάντησε εκτενώς, αναλυτικά και με διαφορετικές οπτικές την ερώτησή μας. Προσωπικά η εμπειρία στο σύνολό της ήταν υπέροχη και θεωρώ πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά και ιδανικά με ποικιλία πολιτικών προσώπων.

Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση: https://www.youtube.com/watch?v=Ctq_F8U0Qnk

 

Σπύρος Αντύπας Β3′

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης