Η ΕΠΑΝAΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 3D ΕΚΤΎΠΩΣΗΣ: ΜΙΑ ΝEΑ ΕΠΟΧH ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓHΣ

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης (3D) εκτύπωσης έχει εισέλθει δυναμικά στην

Η ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 3D ΕΚΤΎΠΩΣΗΣ: ΜΙΑ ΝΈΑ ΕΠΟΧΉ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΉΣ

Αυτή η επαναστατική τεχνολογία έχει επηρεάσει θετικά πολλούς τομείς, από τη βιοϊατρική και την αεροδιαστημική μέχρι τον σχεδιασμό προϊόντων και την εκπαίδευση. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τη χρήση των 3D εκτυπωτών, τα οφέλη που προσφέρουν και τις προοπτικές που ανοίγουν για το μέλλον.

Τι είναι ο 3D εκτυπωτής;

Ο 3D εκτυπωτής είναι μια συσκευή που μπορεί να δημιουργήσει φυσικά αντικείμενα επιλέγοντας ένα ψηφιακό μοντέλο και εφαρμόζοντας στρώση-πάνω-σε-στρώση εκτύπωση για να κατασκευάσει το αντικείμενο. Η διαδικασία λειτουργεί με τη χρήση διαφόρων υλικών, όπως πλαστικό, μέταλλο, κεραμικά, βιομηχανικές ρητίνες και ακόμα και ανθρώπινα κύτταρα.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής λειτουργεί με τον ακόλουθο τρόπο: Αρχικά, δημιουργείται ένα ψηφιακό μοντέλο του αντικειμένου που θέλουμε να εκτυπώσουμε. Αυτό το μοντέλο μπορεί να δημιουργηθεί με τη χρήση ειδικών λογισμικών σχεδίασης 3D ή να αποκτηθεί μέσω σαρωτή 3D που μετράει τις διαστάσεις του πραγματικού αντικειμένου.

Αφού έχουμε το ψηφιακό μοντέλο, το λογισμικό του εκτυπωτή χωρίζει αυτό το μοντέλο σε εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες λεπτές οριζόντιες στρώσεις, γνωστές και ως στρώματα.

Ελένη Αδαμάκου        Λυδία Bούρτσα        Κωνσταντίνα Βάσο

 

Σχολιάστε

Top